Δολοφονία Σταύρου Γεωργίου: Νέα εκδοχή από τον 28χρονο – Τι λέει για τη σχέση τους
Νέα στοιχεία και διαφορετικοί ισχυρισμοί έρχονται να προστεθούν στο παζλ της δολοφονίας του γνωστού ποινικολόγου Σταύρου Γεωργίου, την ώρα που οι ανακριτικές Αρχές επιχειρούν να φωτίσουν κάθε πτυχή της υπόθεσης και, κυρίως, να εξακριβώσουν τι ακριβώς συνέβη πίσω από την κλειστή πόρτα του γραφείου του στην οδό 3ης Σεπτεμβρίου, στο κέντρο της Αθήνας.
Δείτε το βίντεο:
Ο 28χρονος Αιγύπτιος, ο οποίος κατηγορείται για την ανθρωποκτονία και κρίθηκε προφυλακιστέος μετά την απολογία του, φέρεται να παρουσίασε ενώπιον του ανακριτή μία διαφορετική εικόνα για τη γνωριμία του με το θύμα. Σύμφωνα με τη νέα εκδοχή του, οι δύο άνδρες δεν γνωρίστηκαν τυχαία ή λίγες ώρες πριν από το έγκλημα, αλλά είχαν έρθει σε επαφή αρκετό καιρό νωρίτερα για μία υπόθεση που αφορούσε τη νόμιμη παραμονή του στη χώρα.
Ο κατηγορούμενος φέρεται να υποστήριξε πως ο Σταύρος Γεωργίου είχε αναλάβει να τον βοηθήσει με τη διαδικασία ασύλου, δημιουργώντας νέα ερωτήματα για το πραγματικό εύρος της σχέσης τους και τις επαφές που είχαν προηγηθεί.
«Με το θύμα γνωριζόμαστε από παλιά, εδώ και πολύ καιρό. Είχε αναλάβει να τακτοποιήσει τα έγγραφά μου για το άσυλό μου», φέρεται να δήλωσε κατά την απολογία του.
Η συγκεκριμένη αναφορά έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς τα προηγούμενα στοιχεία της έρευνας εμφάνιζαν τους δύο άνδρες να βρίσκονται σε κοινή παρέα το μοιραίο βράδυ, να καταναλώνουν αλκοόλ και στη συνέχεια να αποχωρούν μαζί. Ο 28χρονος είχε υποβάλει αίτημα ασύλου στην Ελλάδα το 2023, το οποίο είχε απορριφθεί, σύμφωνα με δημοσιευμένες πληροφορίες.
Δείτε το βίντεο:
Σταύρος Γεωργίου: Η πραγματική σχέση τους στο μικροσκόπιο
Οι Αρχές εξετάζουν πλέον αν η σχέση του Σταύρου Γεωργίου με τον κατηγορούμενο περιοριζόταν σε μία παλαιότερη επαγγελματική συνεργασία ή αν υπήρχαν συχνότερες συναντήσεις, οικονομικές συναλλαγές, ανοιχτές νομικές υποθέσεις ή προσωπικές διαφορές.
Το κρίσιμο ερώτημα που παραμένει αναπάντητο είναι τι μεσολάβησε από τη στιγμή που οι δύο άνδρες έφτασαν μαζί στο κτίριο μέχρι την έναρξη της φονικής συμπλοκής. Βιντεοληπτικό υλικό είχε καταγράψει τις κινήσεις τους, αλλά και την αποχώρηση του 28χρονου από τον χώρο, κρατώντας τον φορητό υπολογιστή του δικηγόρου. Το υλικό από τις κάμερες, σε συνδυασμό με τα αποτυπώματα και το γενετικό υλικό που εξετάστηκε από τα εγκληματολογικά εργαστήρια, αποτέλεσε βασικό τμήμα της έρευνας που οδήγησε στη σύλληψή του.
Ο κατηγορούμενος έχει παραδεχθεί ότι χτύπησε τον ποινικολόγο, επιμένει όμως πως δεν είχε προσχεδιάσει τον θάνατό του. Η υπερασπιστική του γραμμή βασίζεται στον ισχυρισμό ότι προηγήθηκε έντονος καβγάς, ο οποίος εξελίχθηκε ανεξέλεγκτα σε βίαιη συμπλοκή.
Δείτε το βίντεο:
«Δεν ήθελα να τον σκοτώσω»
Κατά τους ισχυρισμούς του 28χρονου, όλα ξεκίνησαν έπειτα από μία έντονη λογομαχία μέσα στον χώρο που ο Σταύρος Γεωργίου χρησιμοποιούσε ως δικηγορικό γραφείο και, ορισμένες φορές, ως κατοικία. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι αντέδρασε πάνω στην ένταση της στιγμής και ότι δεν είχε πρόθεση να αφαιρέσει τη ζωή του 73χρονου.
Οι περιγραφές για τη βιαιότητα της επίθεσης, ωστόσο, βρίσκονται στο επίκεντρο της ανάκρισης. Σύμφωνα με πληροφορίες της έρευνας, ο ποινικολόγος δέχθηκε αλλεπάλληλα χτυπήματα στο κεφάλι και το πρόσωπο, ενώ ο κατηγορούμενος τραυμάτισε σοβαρά το χέρι του κατά τη διάρκεια του περιστατικού. Μετά το έγκλημα φέρεται να μετέβη σε νοσοκομείο για να λάβει τις πρώτες βοήθειες, αποδίδοντας αρχικά τον τραυματισμό του σε πτώση.
Η εκδοχή περί ενός αυθόρμητου και απρόβλεπτου ξεσπάσματος εξετάζεται σε αντιπαραβολή με τα ευρήματα στον χώρο, τη διάρκεια και την ένταση της επίθεσης, καθώς και τις κινήσεις του κατηγορουμένου αμέσως μετά.
Το μυστήριο με το λάπτοπ του ποινικολόγου
Ένα από τα πλέον σκοτεινά σημεία της υπόθεσης παραμένει η τύχη του φορητού υπολογιστή του Σταύρου Γεωργίου. Η συσκευή θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική, καθώς θα μπορούσε να περιέχει επαγγελματικά αρχεία, στοιχεία πελατών, προσωπικές επικοινωνίες ή άλλα δεδομένα που ενδεχομένως να βοηθούσαν τις Αρχές να κατανοήσουν το παρασκήνιο της υπόθεσης.
Στις αρχικές του εξηγήσεις, ο 28χρονος φέρεται να είχε υποστηρίξει ότι μετά τη δολοφονία πήρε το λάπτοπ και το πούλησε έναντι μόλις 50 ευρώ. Μάλιστα, κάμερα ασφαλείας τον κατέγραψε να αποχωρεί από το γραφείο φορώντας κόκκινη μπλούζα και βερμούδα, κρατώντας τη συσκευή στα χέρια του.
Κατά την απολογία του, ωστόσο, φέρεται να διαφοροποίησε τη θέση του, υποστηρίζοντας πως δεν προχώρησε ο ίδιος στην πώληση, αλλά παρέδωσε τον υπολογιστή σε φίλο του. Ο νέος αυτός ισχυρισμός δεν έχει επιβεβαιωθεί από επίσημη ανακοίνωση των Αρχών και ερευνάται, καθώς η ανεύρεση της συσκευής θα μπορούσε να αποδειχθεί καθοριστική.
Οι ερευνητές αναζητούν τόσο τον υπολογιστή όσο και το πρόσωπο που ενδεχομένως τον παρέλαβε. Παράλληλα, εξετάζεται αν η αφαίρεσή του έγινε αποκλειστικά με σκοπό το οικονομικό όφελος ή αν υπήρχε πρόθεση να εξαφανιστούν συγκεκριμένα ηλεκτρονικά αρχεία.
Δείτε το βίντεο:
Πώς οδηγήθηκαν οι Αρχές στη σύλληψή του
Η εξιχνίαση της υπόθεσης βασίστηκε σε μία αλυσίδα στοιχείων που άρχισε να σχηματίζεται αμέσως μετά τον εντοπισμό της σορού του ποινικολόγου. Κάμερες ασφαλείας κατέγραψαν τους δύο άνδρες να φτάνουν μαζί στο κτίριο, αλλά και τον 28χρονο να αποχωρεί μόνος του.
Παράλληλα, στον χώρο εντοπίστηκαν αποτυπώματα, ενώ εξετάστηκε και γενετικό υλικό από τα νύχια του θύματος. Οι αστυνομικοί διασταύρωσαν τα στοιχεία με τις διαθέσιμες βάσεις δεδομένων και έφτασαν στα ίχνη του κατηγορουμένου, ο οποίος ήταν ήδη γνωστός στις Αρχές.
Σε βάρος του ασκήθηκε ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, κλοπή και παράνομη διαμονή στη χώρα. Μετά την απολογία του, ανακριτής και εισαγγελέας συμφώνησαν στην προσωρινή του κράτηση.
Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σε βάρος του εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης για ξεχωριστή υπόθεση που αφορούσε καταγγελία για ασέλγεια σε ανήλικη, καθώς και δικογραφία σχετική με παράβαση της νομοθεσίας περί ναρκωτικών. Οι συγκεκριμένες κατηγορίες αποτελούν αυτοτελείς εκκρεμείς υποθέσεις και δεν πρέπει να συγχέονται με τη δολοφονία του ποινικολόγου.
Οι τελευταίες ώρες πριν από το έγκλημα
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ο Σταύρος Γεωργίου και ο 28χρονος βρίσκονταν νωρίτερα σε κοινή παρέα. Αργότερα αποχώρησαν μαζί, με τον δικηγόρο να φέρεται να προσφέρεται να μεταφέρει τον νεαρό με το αυτοκίνητό του.
Οι δύο άνδρες κατέληξαν στο γραφείο του ποινικολόγου στην οδό 3ης Σεπτεμβρίου. Από εκεί και έπειτα, οι εκδοχές για το τι ακριβώς ειπώθηκε και τι προκάλεσε την ένταση δεν έχουν αποσαφηνιστεί πλήρως.
Ο 28χρονος υποστηρίζει ότι προηγήθηκε καβγάς και σωματική αντιπαράθεση. Η έρευνα, όμως, καλείται να απαντήσει αν υπήρξε κάποιο βαθύτερο κίνητρο, συνδεδεμένο ενδεχομένως με τη μεταξύ τους προηγούμενη γνωριμία, την υπόθεση ασύλου, κάποια οικονομική εκκρεμότητα ή άλλο γεγονός που δεν έχει ακόμη αποκαλυφθεί.
Δείτε το βίντεο:
Τα αναπάντητα ερωτήματα
Παρά την ομολογία του 28χρονου ότι ήταν εκείνος που χτύπησε θανάσιμα τον Σταύρο Γεωργίου, η υπόθεση απέχει ακόμη από το να θεωρηθεί πλήρως διαλευκασμένη. Το κίνητρο παραμένει θολό, ενώ οι διαφορετικές αναφορές για τη γνωριμία τους και την τύχη του λάπτοπ δημιουργούν κενά που οι Αρχές επιχειρούν να καλύψουν.
Ιδιαίτερη σημασία αναμένεται να έχουν τα αποτελέσματα από την άρση του τηλεφωνικού και ηλεκτρονικού απορρήτου, οι καταθέσεις προσώπων από το περιβάλλον των δύο ανδρών, καθώς και η αναζήτηση προηγούμενων επικοινωνιών ή συναντήσεών τους.
Μέχρι να ολοκληρωθεί η δικαστική έρευνα, οι αναφορές του 28χρονου αποτελούν τους δικούς του υπερασπιστικούς ισχυρισμούς. Το αν ανταποκρίνονται στα πραγματικά περιστατικά θα κριθεί από τα αποδεικτικά στοιχεία και, τελικά, από τη Δικαιοσύνη.
