Σύντομα θα ξεκινήσουν επιθέσεις σε στόχους στη Βενεζουέλα, λέει ο Τραμπ – «Θα τσακίσουμε τα καθάρματα»
Γνωρίζουμε πού ζουν οι κακοί και θα ξεκινήσουμε, είπε ο Αμερικανός πρόεδρος την Τρίτη στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου
«Θα αρχίσουμε να κάνουμε επιθέσεις και στην ξηρά», δήλωσε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα Τρίτη 2 Δεκεμβρίου πως πολύ σύντομα οι ΗΠΑ θα ξεκινήσουν χτυπήματα σε στόχους μέσα στη Βενεζουέλα, στον πόλεμο που έχουν ξεκινήσει κατά των ναρκωτικών.

Συγκεκριμένα ο Ντόναλντ Τραμπ προανήγγειλε ότι οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να πλήξουν στόχους μέσα στη Βενεζουέλα «πολύ σύντομα», μεταφέροντας τον πόλεμο κατά των ναρκωτικών από τη θάλασσα στη στεριά, ενώ οι δηλώσεις αυτές φέρνουν ένα βήμα πιο κοντά την σύγκρουση των δυο χωρών.
«Θα αρχίσουμε να κάνουμε αυτές τις επιθέσεις και στην ξηρά», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου. «Ξέρουμε πού ζουν. Ξέρουμε πού ζουν οι κακοί, και θα αρχίσουμε πολύ σύντομα».
Ο Τραμπ εξετάζει εδώ και εβδομάδες το ενδεχόμενο να στοχεύσει άτομα στη Βενεζουέλα, κάτι που θα σηματοδοτούσε μια σημαντική κλιμάκωση της εκστρατείας που έχει επικεντρωθεί αποκλειστικά στην επίθεση σε σκάφη που, σύμφωνα με αξιωματούχους, μεταφέρουν ναρκωτικά στις ΗΠΑ.

Τα σημερινά του σχόλια απηχούν αυτά που έκανε την Πέμπτη, όταν είπε σε μέλη των ενόπλων δυνάμεων κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης για την Ημέρα των Ευχαριστιών ότι οι προσπάθειες για επιθέσεις στην ξηρά θα ξεκινήσουν «πολύ σύντομα».
Η κυβέρνηση έχει τεθεί υπό έντονη κριτική τις τελευταίες ημέρες για τη συμπεριφορά της σε αυτή την επίθεση, συμπεριλαμβανομένων των αποκαλύψεων ότι πραγματοποίησε δεύτερη επίθεση σε ένα πλοίο, αφού η αρχική επίθεση δεν σκότωσε όλους τους επιβαίνοντες.
Ωστόσο, ο Τραμπ υπερασπίστηκε αυτές τις ενέργειες την Τρίτη και υποστήριξε ότι η εκστρατεία ήταν απαραίτητη για να κρατήσει τα ναρκωτικά μακριά από τις ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι θα είναι «πολύ πιο εύκολο» να επιτεθεί σε στόχους στην ξηρά.
Επίσης, αρνήθηκε να αποκλείσει το ενδεχόμενο να στοχεύσει άτομα σε χώρες εκτός της Βενεζουέλας, εάν η κυβέρνηση κρίνει ότι διακινούν ναρκωτικά στις ΗΠΑ.
«Όποιος το κάνει αυτό και τα πουλάει στη χώρα μας είναι υποκείμενος σε επίθεση», δήλωσε ο Τραμπ.
«Δεν γνώριζα την τελευταία επίθεση σε σκάφος με ναρκωτικά στην Καραϊβική»
Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι ούτε ο ίδιος ούτε ο Υπουργός Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ γνώριζαν για μια δεύτερη επίθεση εναντίον ενός σκάφους που υποψιάζονταν ότι μετέφερε ναρκωτικά στην Καραϊβική τον Σεπτέμβριο, καθώς η κυβέρνηση συνεχίζει να υποστηρίζει ότι η εντολή δόθηκε από έναν ναύαρχο.
«Δεν γνώριζα για τη δεύτερη επίθεση. Δεν γνώριζα τίποτα για τους ανθρώπους. Δεν συμμετείχα και γνώριζα ότι κατέστρεψαν ένα σκάφος, αλλά θα έλεγα ότι πραγματοποίησαν μια επίθεση», δήλωσε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου.
Ο πρόεδρος δήλωσε ότι ο Χέγκσεθ «ήταν ικανοποιημένος» με την επίθεση, αλλά «δεν γνώριζε για τη δεύτερη επίθεση, που αφορούσε δύο άτομα».
Ο Χέγκσεθ επανέλαβε αυτά τα σχόλια, λέγοντας στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ότι «παρακολούθησε τη πρώτη επίθεση ζωντανά», αλλά στη συνέχεια «προχώρησε στην επόμενη συνεδρίασή του».
Είπε ότι «δεν είδε προσωπικά επιζώντες», αλλά ότι υποστήριξε την απόφαση του ναυάρχου Frank M. «Mitch» Bradley, διοικητή της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ, ο οποίος, σύμφωνα με το Λευκό Οίκο, έδωσε τη Δευτέρα την εντολή για τη δεύτερη επίθεση.
ΗΠΑ – Βενεζουέλα: Ο Τραμπ φέρεται να έδωσε τελεσίγραφο στον Μαδούρο να παραιτηθεί
Ο ηγέτης της Βενεζουέλας το απέρριψε, απαιτώντας «παγκόσμια αμνηστία» για τον ίδιο και τους συμμάχους του.
Την περασμένη Κυριακή (30/11), ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαίωσε ότι είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Βενεζολάνο ομόλογό του, Νικολάς Μαδούρο, όμως ούτε η Ουάσινγκτον, ούτε το Καράκας έδωσαν περισσότερες πληροφορίες για τα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της εξαιρετικά ασυνήθιστης επαφής, η οποία πιστεύεται ότι έλαβε χώρα στις 21 Νοεμβρίου.
«Μπορείτε να σώσετε τον εαυτό σας και τους πιο κοντινούς σας ανθρώπους, αλλά πρέπει να φύγετε από τη χώρα τώρα», φέρεται να είπε ο Τραμπ, προσφέροντας ασφαλή διέλευση στον Μαδούρο, τη σύζυγό του και τον γιο του «μόνο αν συμφωνήσει να παραιτηθεί αμέσως».
Εντούτοις, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας φέρεται να αρνήθηκε να παραιτηθεί αμέσως και προέβαλε μια σειρά από αξιώσεις, όπως την παγκόσμια ασυλία από διώξεις και το ενδεχόμενο να παραχωρήσει τον πολιτικό έλεγχο αλλά να διατηρήσει τον έλεγχο των ενόπλων δυνάμεων.
Η εφημερίδα του Μαϊάμι ανέφερε ότι δεν υπήρξε περαιτέρω άμεση επαφή μεταξύ Τραμπ και Μαδούρο, παρότι ο Μαδούρο φέρεται να ζήτησε μια δεύτερη τηλεφωνική συνομιλία το περασμένο Σαββατοκύριακο, όταν ο Τραμπ κήρυξε τον εναέριο χώρο της Βενεζουέλας «ολοκληρωτικά κλειστό» . Στη συνέχεια, τη Δευτέρα, ο Βενεζολάνος ηγέτης δήλωσε σε συγκέντρωση χιλιάδων υποστηρικτών του στο Καράκας ότι η χώρα του δεν θέλει μια «ειρήνη σκλάβων»: «Θέλουμε ειρήνη, αλλά ειρήνη με κυριαρχία, ισότητα, ελευθερία! Δεν θέλουμε ειρήνη σκλάβων, ούτε ειρήνη αποικιών!»
Παρά το φερόμενο τελεσίγραφο στον Μαδούρο, πολλοί παρατηρητές είναι επιφυλακτικοί ως προς την πρόθεση του Αμερικανού προέδρου να υποστηρίξει τις απειλές του με μεγάλης κλίμακας στρατιωτική δράση.
«Ο Μαδούρο και οι περισσότεροι από τους συνεργάτες του θεωρούν τις στρατιωτικές απειλές των ΗΠΑ ως μπλόφα», δήλωσε στην Wall Street Journal τον περασμένο μήνα υπό καθεστώς ανωνυμίας μια πηγή με τακτική επαφή με κορυφαίους αξιωματούχους της Βενεζουέλας.
Από την εκλογή του το 2013, ο Νικολάς Μαδούρο έχει επιβιώσει από μια σειρά κρίσεων, συμπεριλαμβανομένης της εκστρατείας «μέγιστης πίεσης» κατά την πρώτη θητεία του Τραμπ, αρκετών μαζικών διαμαρτυριών, μιας ιστορικής οικονομικής κατάρρευσης και μιας απόπειρας δολοφονίας το 2018.
