«Επέλαση» κατσαρίδων στην Αθήνα: Γιατί… κυκλοφορούν όλο και περισσότερες – Τι λένε οι ειδικοί
Αντιμέτωποι με έναν από τους μεγαλύτερους εφιάλτες του καλοκαιριού φαίνεται να βρίσκονται οι Αθηναίοι: Τις κατσαρίδες. Προς απογοήτευση όλων – στο κλεινόν άστυ βρίσκεται σε εξέλιξη «απόβαση» κατσαρίδων, όπως στο CNN Greece ο καθηγητής Γεωργικής Φαρμακολογίας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ηλίας Κιούλος.
Οι ειδικοί, όπως σημειώνει ο καθηγητής, φαίνεται πως αντιμετωπίζουν τους τελευταίους μήνες ολοένα και πιο αυξημένους πληθυσμούς κατσαρίδων.
Ένας πολύ σημαντικός παράγοντας που συμβάλει σε αυτή την εξέλιξη είναι η ζέστη και οι υψηλές θερμοκρασίες, η οποία όπως σημειώνει ο κ. Κιούλος ευνοεί γενικώς τα έντομα και κατ’ επέκταση και τις κατσαρίδες.
Την ίδια στιγμή, όμως, παρατηρείται πως οι πληθυσμοί των εντόμων αυτών που αποτελούν τον εφιάλτη των περισσότερων πολιτών έχουν αρχίσει να γίνονται παράλληλα και πιο ανθεκτικοί στις απεντομώσεις.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
«Έχουν γίνει πιο ανθεκτικές σε δόσεις εντομοκτόνων που παλαιότερα μπορεί να τις εξουδετέρωνε» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Κιούλος. «Παλιά οι επαγγελματίες ψέκαζαν ένα χώρο και ξεμπέρδευαν, τώρα πρέπει να ψεκάσουν ξανά σε ένα μήνα» συμπληρώνει.
Αυτή η εξέλιξη, λοιπόν, εκτιμάται ότι μπορεί να οφείλεται στην ανθεκτικότητα που μπορεί να έχουν αναπτύξει στα χρησιμοποιούμενα σκευάσματα.
Τα είδη που παρατηρούνται στην Ελλάδα
Αναφερόμενος στα είδη κατσαρίδας που συναντώνται περισσότερο στη χώρα μας, ο καθηγητής επισημαίνει πως στην Ελλάδα τα είδη που παρατηρούνται πιο συχνά είναι κυρίως η αμερικάνικη και η γερμανική. Υπάρχουν όμως ακόμη τρία είδη που επίσης απαντώνται στην ελληνική Επικράτεια.
Να σημειωθεί, ότι σε παγκόσμιο επίπεδο υπάρχουν πάνω από…. 3.500 είδη.
Επιστρέφοντας, όμως, στις κατσαρίδες που αποτελούν μεγαλύτερο πρόβλημα για τη χώρα μας, ο κ. Κιούλος απαριθμεί τα βασικά είδη που εντοπίζονται μαζικά στην Ελλάδα.
«Σε μεγαλύτερο βαθμό βλέπουμε την αμερικάνικη (Periplaneta americana), μία μεγάλη κατσαρίδα που είναι κάτοικος των υπονόμων και του αποχετευτικού συστήματος και η οποία έχει μεγάλη ικανότητα πτήσης, καθώς μπορεί να πετάξει μέχρι και τον 5ο όροφο» αναφέρει.
Παράλληλα, υπάρχει ένα «εξίσου μεγάλο είδος, η λεγόμενη ανατολίτικη κατσαρίδα (Blatta orientalis) η οποία είναι πιο σκούρα στην εμφάνισή του. Προτιμάει κυρίως τους παλιούς βόθρους σε χωριά αλλά και χώρους που μπορεί να έχουν πράσινο και φυλλωσιές. Στην ανατολική Αττική συναντάται αρκετά αυτό το είδος και μπορεί να συνυπάρξει με την αμερικάνικη στο αποχετευτικό σύστημα». Στην περίπτωση αυτή, τουλάχιστον, το θηλυκό δεν πετάει.
«Ο πονοκέφαλος» της εστίασης
«Ένα μικρότερο είδος που παρατηρούμε συχνά είναι η γερμανική κατσαρίδα (Blattella), η οποία προσβάλλει κυρίως επαγγελματικούς χώρους. Η εστίαση έχει εξαιρετικά μεγάλο πρόβλημα» επισημαίνει ο ίδιος. «Είναι μικρό κατσαριδάκι, αλλά έχει πολύ μεγαλύτερο αναπαραγωγικό δυναμικό από τις άλλες, με τον ωόσακό της να έχει από 36 έως 40 ωάρια, ενώ των άλλων ειδών έχει από 16 έως 20 ωάρια».
Δύο ακόμη είδη «απαντώνται» (σ.σ. συναντώνται) σε μεγαλύτερη συχνότητα στη χώρα μας. Το πρώτο είδος είναι μία μικρή κατσαρίδα που μοιάζει με τη γερμανική, η οποία ονομάζεται κατά τον κ. Κιούλο καστανοριγωτή (brown banded) και εντοπίζεται κατά βάση σε εσωτερικούς χώρους.
Το δεύτερο είναι μία επίσης καστανή κατσαρίδα με την ονομασία (supella longipalpa) και μπορεί να εντοπιστεί ακόμη και σε υπνοδωμάτια, κυρίως επειδή εξωθείται από τις κουζίνες από την γερμανική κατσαρίδα. Το φαγητό της είναι τα υπολείμματα τροφής, αλλά ακριβώς επειδή εκτοπίζεται κρύβεται και αναζητά τροφή στα συρτάρια του δωματίου.
Υπάρχουν ακόμη δύο είδη, που θεωρούνται αγροδίαιτα και έχουν τα χαρακτηριστικά της κατσαρίδας, αλλά εντοπίζονται ακόμη πιο σπάνια. Πρόκειται για την αιγυπτιακή κατσαρίδα, ένα μαύρο είδος που εντοπίζεται σε ξηρές περιοχές της χώρας, όπως η Πελοπόννησος, αλλά έχει εντοπιστεί και στου Ψυρρή. Ακόμη ένα αγροδίαιτο είδος που εμφανίζεται τον Μάιο βρίσκεται εκτός των κατοικιών.
«Κλειδί» η καθαριότητα και οι απεντομώσεις
«Κλειδί» στην αντιμετώπισή των κατσαρίδων είναι η εξαιρετικά επιμελής καθαριότητα. «Τα μαγαζιά εστίασης στα οποία οι κουζίνες δουλεύουν ασταμάτητα και τα “κρυφά” σημεία των οποίων κρύβουν τροφή για τις κατσαρίδες ή οι κατασκευές των πάγκων που ευνοούν την δημιουργία καταφυγίων για τα έντομα αυτά αποτελούν βασική πηγή επιβίωσής τους» όπως εξηγεί ο καθηγητής.
Επομένως η πλημμελής καθαριότητα αποτελεί κομβικό σημείο στην αποτροπή ανάπτυξής τους.
Την ίδια ώρα, όμως, όπως διευκρινίζει ο ίδιος, η καθαριότητα δεν αφορά το κατάστημα αυτό καθεαυτό αλλά όλη την αλυσίδα παραγωγής που σχετίζεται με τα τρόφιμα. «Από τον προμηθευτή που φέρνει τις κούτες και τα πλαστικά φαγητοδοχεία μέχρι και την αποθήκη και το εκάστοτε κατάστημα στο οποίο καταλήγουν» εξηγεί ο κ. Κιούλος.
Μεγάλο ρόλο, φυσικά, διαδραματίζουν οι «εξαντλητικές» απεντομώσεις, οι οποίες πρέπει, σύμφωνα με τον επιστήμονα να διεξάγονται με μεγάλη προσοχή και σε κάθε σημείο που μπορεί να κρύβονται τα έντομα αυτά. Σε κάθε περίπτωση, όμως, συνιστά στους πολίτες να διατηρούν την ψυχραιμία τους.