Η απάντηση Μητσοτάκη για πρόωρες εκλογές
Εκλογές το 2027
Μπορεί η πολιτική πιάτσα να μιλάει ανοιχτά για εκλογές, ωστόσο ο Πρωθυπουργός φρόντισε χθες από το συνέδριο του Εconomist να ξεκαθαρίσει πως το τέλος της θητείας της κυβέρνησης είναι το 2027. Στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ πάντως, υπάρχει γκρίνια κι αναστάτωση. Κάποιοι φοβούνται την μη επανεκλογή τους και ξορκίζουν το ενδεχόμενο των εκλογών, άλλοι προσπαθούν να δουν σενάρια επόμενης ημέρας στη ΝΔ για να ταχθούν από νωρίς σε ένα στρατόπεδο. Γεγονός είναι πως υπάρχει αναστάτωση.
Οι δύο επιστολές του πρώην προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ, Γρηγόρη Σημανδράκου προς τον Γιάννη Μπρατάκο που το 2023 ήταν προσωπάρχης του Μαξίμου δημιουργούν πολιτικό πρόβλημα στην κυβέρνηση, διότι εμφανίζεται να γνωρίζει σε κορυφαίο επίπεδο. Αλλά δημιουργούν και πολιτικό πρόβλημα στον Λευτέρη Αυγενάκη, καθώς ενσωματώνονται στη δικογραφία. Και αυτό γιατί του καταλογίζεται πρακτικά ότι πληρώθηκαν το 2024 ΑΤΜ που ήταν «μπλοκαρισμένα» στο τέλος του 2023 με ενέργειες του απελθόντος διοικητή. Και αυτό είναι που γεννά και πολλούς συνειρμούς ως προς το τι μέλλει γενέσθαι με την κοινοβουλευτική
Η συνέπεια του ΟΠΕΚΕΠΕ
Η χθεσινή μέτρηση της Pulse για τον ΣΚΑΪ δεν ήταν καταστροφική για την κυβέρνηση, καατγράφει όμως τη φθορά από την υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στον Ιούνιο και ενώ σοβούσε η κρίση στη Μέση Ανατολή, η κυβέρνηση «τσιμπούσε» και λίγο ακόμα, πλην όμως λόγω της υπόθεσης του ΟΠΕΚΕΠΕ στα νούμερα της εν λόγω εταιρίας έχασε το «3» μπροστά. Και αυτό είναι το πρόβλημα: ότι αρκετοί άνθρωποι που ψήφισαν ΝΔ προβληματίζονται από την εικόνα σήψης και δεν επιστρέφουν εύκολα.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ περιμένει από τους νομικούς του να κάνουν την αξιολόγηση της υφιστάμενης δικογραφίας και γι’ αυτό χρειάζονται μια ακόμη εβδομάδα οπωσδήποτε, ενώ θα χρειαστεί και κάποιος χρόνος, προκειμένου να συνταχθεί το κατηγορητήριο του ΠΑΣΟΚ. Πάντως, ο Νίκος Ανδρουλάκης εκτιμάται ότι δεν θέλει να βιαστεί, αφενός γιατί συντηρείται μια πολιτική πίεση στην κυβέρνηση για ένα θέμα που δεν της είναι ευχάριστο, αφετέρου γιατί και στο ΠΑΣΟΚ ακούνε τη φιλολογία για νέα στοιχεία, από νέες επισυνδέσεις. Κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να αξιολογήσουν και αυτά, διότι, αν κάνουν πρόταση για Προανακριτική και αυτή δεν γίνει δεκτή, τότε δεν θα έχουν περιθώριο να καταθέσουν ξανά την ίδια πρόταση.
Το άδειασμα στον Φαραντούρη
Μέσα σε όλα αυτά ήρθε και η πρόταση Φαραντούρη που ζήτησε παραίτηση Μητσοτάκη και σύσταση κυβέρνησης ειδικού σκοπού που θα μπορούσε να διαλευκάνει το σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ και να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές το 2027. Η Κουμουνδούρου απάντησε με non paper λεγοντας πως σταθερή άποψη του κόμματος είναι πως οι εκλογές πρέπει να γίνουν άμεσα αφού προηγουμένως παραιτηθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Τώρα βέβαια, όταν τα ποσοστά των δημοσκοπήσεων σε δείχνουν στο 4% και η πιθανότητα επανεκλογής για τους περισσότερους βουλευτές είναι μικρή, ποιος ο λόγος να παρακαλάς για εκλογές;
Το 13ωρο και άλλοι αστικοί μύθοι
Δημοσιοποιήθηκε το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας και, όπως ήταν αναμενόμενο, η αντιπολίτευση πήρε φωτιά. Ανάμεσα σε «καταργείται το 8ωρο» και «έρχονται οι απολύσεις με sms», κάπου χάθηκε η ουσία. Πάρτε για παράδειγμα το περιβόητο «13ωρο της Κεραμέως». Μικρή λεπτομέρεια: το 13ωρο υπήρχε – απλώς σήμαινε δύο δουλειές, σε δύο εργοδότες. Αυτό που αλλάζει τώρα είναι ότι αν το επιλέξει ο εργαζόμενος, μπορεί να δουλέψει παραπάνω στον ίδιο εργοδότη – με όλα τα νόμιμα: +20% για υπερεργασία, +40% για υπερωρίες. Και πάντα με τη συγκατάθεσή του. Άλλωστε, τα αποτελέσματα εφαρμογής της ψηφιακή κάρτα εργασίας μιλούν από μόνα τους: +105% υπερωρίες στην εστίαση, +1000% στον τουρισμό – επειδή τώρα καταγράφονται.
Δοκιμαστική 24η λειτουργία Μετρό, Τραμ, λεωφορεία το Σάββατο
Σε τροχιά… μεταρρυθμίσεων ο Αναπληρωτής Υπουργός Μεταφορών Κωνσταντίνος Κυρανάκης. Το Σάββατο ξεκινά η πιλοτική 24ωρη λειτουργία σε Μετρό, Τραμ και λεωφορεία, ενώ τις επόμενες ημέρες κατατίθεται το νέο νομοσχέδιο για τον ελληνικό σιδηρόδρομο. Αν προστεθεί και η ψήφιση του νέου Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας που παρουσιάζει θετικά αποτελέσματα, μάλλον ο Κυρανάκης δεν οδηγεί απλώς τις εξελίξεις — κρατά καλά και το τιμόνι.