Τετάρτη, Ιουλίου 2 2025
ΕλλάδαΗ απάτη των 5,5 εκατ. εupώ και το «χρυσό» δυάρι στη Νίκαια

Η απάτη των 5,5 εκατ. εupώ και το «χρυσό» δυάρι στη Νίκαια

Ενοίκιο 52.000 ευρώ τον μήνα για διαμέρισμα 57 τ.μ. είχαν δηλώσει τα μέλη του κυκλώματος που εξαπατούσε το Δημόσιο την περίοδο της πανδημίας.

Του ΑΛΚΗ ΠΑΠΠΑ – ΠΗΓΗ: Realnews

Ενας λογιστής που έπαιζε στα δάχτυλα τις επιδοτήσεις του Δημοσίου την περίοδο της πανδημίας μέσω συγκεκριμένων προγραμμάτων κατηγορείται για απάτη ύψους 5,5 εκατ. ευρώ. Η υποδιεύθυνση Δίωξης Οικονομικών Εγκλημάτων εξάρθρωσε την εγκληματική οργάνωση που δρούσε τουλάχιστον από το 2020.Μέσα σε διάστημα πέντε ετών το δωδεκαμελές κύκλωμα είχε αναπτύξει ένα δίκτυο 40 εταιρειών, 55 ακινήτων και 122 τραπεζικών λογαριασμών. Σύμφωνα με την έρευνα της Αστυνομίας, τα πρώτα δύο χρόνια, μέσω εικονικών τιμολογίων, μισθωμάτων, παραστατικών και τραπεζικών εγγράφων, κατάφερναν να λαμβάνουν αποζημιώσεις ενοικίου, επιστρεπτέες προκαταβολές και επιχορηγήσεις ΕΣΠΑ, ενώ τα επόμενα χρόνια προσπαθούσαν να δικαιολογήσουν και να «καθαρίσουν» τα χρήματα.

photo13 1

Φερόμενος ως αρχηγός της οργάνωσης είναι ένας 44χρονος λογιστής, υπαρχηγός ο κατά δύο χρόνια μικρότερος αδελφός του και σημαντικό μέλος η νύφη του 44χρονου και σύζυγος του φερόμενου ως υπαρχηγού. Τα υπόλοιπα μέλη ήταν φιλικά τους πρόσωπα και «αχυράνθρωποι». Το κύκλωμα εκμεταλλευόταν τις αποζημιώσεις ενοικίου, δηλαδή το μέτρο που είχε ληφθεί για τη στήριξη των ιδιοκτητών ακινήτων κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με την εγκληματική οργάνωση να εμφανίζει εικονικά μισθωτήρια με δυσθεώρητα ενοίκια.

Οπως αποκαλύπτει η Realnews, σε μια περίπτωση το κύκλωμα εμφάνισε ενοίκιο ύψους 156.000 ευρώ για ένα διαμέρισμα 57 τ.μ. στη Νίκαια για το διάστημα από 8/7/2021 έως και 30/9/21, κάτι που μεταφράζεται σε 52.000 ευρώ τον μήνα! Μισθώτρια του ακινήτου εμφανίστηκε να είναι μια εταιρεία εκδηλώσεων, ενώ ιδιοκτήτρια μία άλλη. Στις δύο αυτές εταιρείες διαχειριστές φαίνεται να ήταν ο λογιστής φερόμενος ως αρχηγός και ο εξάδελφός του. Είχαν δημιουργήσει μεταξύ τους το εικονικό μισθωτήριο, με τον ιδιοκτήτη να δηλώνει την αδυναμία είσπραξής του ώστε να λάβει την αποζημίωση.

Σε μια άλλη περίπτωση δημιουργήθηκε μεταξύ των δύο ίδιων εταιρειών μισθωτήριο για έναν αποθηκευτικό χώρο στην Κόρινθο για το διάστημα 1/4/2021-30/9/2021 ύψους 36.000 ευρώ, με την εταιρεία ιδιοκτησίας του ακινήτου να δηλώνει επίσης αδυναμία είσπραξης. Τα εικονικά μισθώματα ήταν η μεγαλύτερη πηγή εσόδων της εγκληματικής οργάνωσης. Τα μέλη της κατάφεραν και απέσπασαν από το ελληνικό Δημόσιο συνολικά 2,8 εκατ. ευρώ, ενώ αποπειράθηκαν να λάβουν ακόμα 3,7 εκατ. ανεπιτυχώς.

Κάνοντας τις αιτήσεις για τις αποζημιώσεις, δήλωναν τα μισθωτήρια και άρα τη δραστηριότητα της εκάστοτε επιχείρησης. Στις περιπτώσεις που λάμβαναν τις επιδοτήσεις πλήρωναν τον απαραίτητο φόρο. Για όσες όμως απορρίπτονταν προχωρούσαν σε αγωγές μεταξύ τους ώστε να «παγώσουν» τις φορολογικές διαδικασίες μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση. Σε αρκετές περιπτώσεις υπήρχαν «αχυράνθρωποι» ώστε να μην γίνονται εύκολα αντιληπτοί ο φερόμενος ως αρχηγός και ο τρόπος δράσης του κυκλώματος.

bc4c65237ce042d9a2e2cd53848bab7b

«Μαϊμού» χρέη

Υπό τον φόβο κατάσχεσης των περιουσιακών του στοιχείων λόγω χρεών σε τρίτους, ο φερόμενος ως αρχηγός της οργάνωσης εξαπάτησε δικαστές ώστε να εκδώσουν αποφάσεις επιβάλλοντας εικονικές προσημειώσεις (υποθήκες) στην περιουσία του, με στόχο τα χρήματα από την πώληση ενός ακινήτου μέσω πλειστηριασμού να επιστρέψουν στον ίδιο.

Σύμφωνα με την έρευνα της Αστυνομίας, ο 44χρονος συγκέντρωσε σε ένα δικηγορικό γραφείο στην Αθήνα τα υπόλοιπα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης και δημιούργησε με αυτούς ψεύτικες και ανύπαρκτες συμφωνίες δανεισμού μεγάλων ποσών (200.000 έως 300.000 ευρώ), παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως οφειλέτη των συνεργών του!

Κατά την περίοδο Ιουλίου 2020 – Ιανουαρίου 2021 όλοι οι συνεργοί του προχώρησαν σε αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων σε βάρος του, επικαλούμενοι τους άλλους συνεργούς που επίσης είχαν δήθεν δανείσει χρήματα στον 44χρονο. Δηλαδή, ο δεύτερος συνεργός έκανε αίτηση για ασφαλιστικά μέτρα επειδή φαίνεται να χρωστούσε στον τρίτο και στον τέταρτο συνεργό. Ολες οι καταθέσεις έγιναν σε διαφορετικά ειρηνοδικεία ώστε να μην ανακαλύψουν οι δικαστές το εγκληματικό μοτίβο.

Από τις δικαστικές αποφάσεις της έκδοσης προσημειώσεων τα ακίνητα έβγαιναν σε πλειστηριασμό. Από την πώληση φαινόταν ότι ξεχρεώνονταν οι μηνυτές, όμως μέσω του πολυδαίδαλου συστήματος τραπεζικών λογαριασμών και εταιρειών τα χρήματα τελικώς επέστρεφαν στον ίδιο. Η Αστυνομία συνέλαβε συνολικά για την εγκληματική οργάνωση έξι άτομα, ενώ έχουν ταυτοποιηθεί ακόμα έξι εμπλεκόμενοι.

Τα πιο σημαντικά