Ποιες χώρες και ποια γαλακτοκομικά προϊόντα είχαν τις περισσότερες παραβιάσεις ασφάλειας τροφίμων το 2024
Πριν από λίγες ημέρες, δόθηκαν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα ελέγχων για τους κινδύνους στην αγροδιατροφική αλυσίδα από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο προειδοποίησης και συνεργασίας ACN. Η έκθεση αποκαλύπτει αύξηση 8% στον συνολικό αριθμό κοινοποιήσεων (9.460) το 2024 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ενώ όπως και τα προηγούμενα έτη, τα φρούτα και τα λαχανικά αντιπροσώπευαν τον μεγαλύτερο αριθμό κοινοποιήσεων μη συμμόρφωσης (16%), κυρίως λόγω υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων.
Το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα αντιπροσωπεύουν το 3% (245) του συνόλου των κοινοποιήσεων στο ACN. Από αυτά, το 51% σχετίζεται με πιθανούς κινδύνους για την υγεία με περιπτώσεις μικροβιακής μόλυνσης (π.χ. Listeria monocytogenes, Escherichia coli που παράγει τοξίνη shiga (STEC) και ορισμένες περιπτώσεις μούχλας και ζυμομυκήτων. Άλλοι κίνδυνοι περιλαμβάνουν ξένα σώματα (θραύσματα πλαστικού, μετάλλου ή ξύλου), καθώς και μη συμμόρφωση που σχετίζεται με την επισήμανση, την επεξεργασία και την αποθήκευση. Οι κατηγορίες γαλακτοκομικών που ενεπλάκησαν περισσότερο είναι τα τυριά και προϊόντα τυριού με 60%, τα προϊόντα νωπού γάλακτος 27% και διάφορα άλλα (γιαούρτια, σκόνες, κρέμες) 13%.
Συνολικά, οι περισσότερες ειδοποιήσεις αφορούσαν σε μόλυνση από Listeria monocytogenes (67%) και ακολουθεί το E.coli (25%), η σαλμονέλα (3%) Yersinia enterocolitica (3%), Staphylococcus aureus (1%) και Bacillus cereus (1%). Τα προϊόντα από τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ολλανδία ενεπλάκησαν συχνότερα το 2024, με τη Γαλλία να συνδέεται με τον μεγαλύτερο αριθμό ειδοποιήσεων για μη ασφαλή τυροκομικά.
Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα παθογόνου μόλυνσης μέσω προϊόντων νωπού γάλακτος για το 2024 είναι η κοινοποίηση για τυρί από κατσικίσιο νωπό γάλα που ήταν μολυσμένα με Yersinia enterocolitica από τη Γαλλία. Η κοινοποίηση, που υποβλήθηκε από την Ολλανδία, αρχικά ανέφερε μόλυνση από Yersinia σε τυριά σε κρουαζιερόπλοιο των ΗΠΑ. Σταδιακά, μέσω περισσότερων ερευνών από άλλα κράτη μέλη, αποκαλύφθηκε ότι το προϊόν διανεμήθηκε σε 30 χώρες και στην Ελλάδα, με 181 αναφερόμενες τροφικές δηλητηριάσεις που συνδέθηκαν με την κατανάλωσή του στη Γαλλία, το Βέλγιο, τη Νορβηγία και το Λουξεμβούργο. Η Yersinia enterocolitica μπορεί να προκαλέσει οξεία γαστρεντερίτιδα. Συμπτώματα όπως πυρετός, διάρροια και κοιλιακό άλγος μπορεί συνήθως να εμφανιστούν 2 έως 7 ημέρες μετά την κατάποση. Eάν εξαπλωθεί συστηματικά μπορεί να οδηγήσει σε θανατηφόρα σήψη.
Οι ειδοποιήσεις σχετικά με άλλες περιπτώσεις μη συμμόρφωσης και υποψίες απάτης συχνά επισημαίνουν ζητήματα που σχετίζονται με την ιχνηλασιμότητα, την ακατάλληλη τεκμηρίωση, την ψευδή δήλωση προέλευσης προϊόντων, την κακή χρήση προστατευόμενων ονομασιών προέλευσης (ΠΟΠ) και προστατευόμενων γεωγραφικών ενδείξεων (ΠΓΕ) και την παραποίηση προϊόντων, όπως η χρήση αδήλωτων προσθέτων (π.χ. ασκορβικό οξύ στο τυρί) ή η υποκατάσταση (είδη γάλακτος).
Πηγή: cibum.gr