Τρίτη, 30 Απριλίου 2024
ΕλλάδαΣερβετάλης: «Γιορτάζουμε τη δημοκρατία, ενώ στην ουσία δεν γνωρίζουμε τι είναι δημοκρατία»

Σερβετάλης: «Γιορτάζουμε τη δημοκρατία, ενώ στην ουσία δεν γνωρίζουμε τι είναι δημοκρατία»

Συνέντευξη στο «Βήμα» παραχώρησε ο ηθοποιός Άρης Σερβετάλης και προκάλεσε αίσθηση με τα όσα δήλωσε.

«Η απόφαση που πήρατε τον εφετινό χειμώνα να αποσυρθείτε από την παράσταση «Ρινόκερος», όταν απαγορεύτηκε η είσοδος στους ανεμβολίαστους στους θεατρικούς χώρους, περιμένατε να διχάσει τόσο πολύ;» τον ρώτησε μεταξύ άλλων η δημοσιογράφοςΈρη Βαρδάκη με τον ηθοποιό να απαντά:

«Oχι. Και σίγουρα δεν το ήθελα. Η παραγωγή γνώριζε τις απόψεις μου εξαρχής, το ίδιο και οι συνάδελφοί μου. Νομίζω από εκεί και πέρα και τα media διόγκωσαν το θέμα και ξεκίνησε αυτός ο κανιβαλισμός και η ανθρωποφαγία. Και δεν είναι κάτι που συνέβη μόνο σε μένα, το βλέπω συνεχώς να γίνεται. Εχουμε μία τάση σε αυτό. Ξέρετε το παράδοξο είναι ένα: ότι γιορτάζουμε τη δημοκρατία, ενώ στην ουσία δεν γνωρίζουμε τι είναι δημοκρατία».

«Αν κάποιος εκφράσει μία διαφορετική άποψη από αυτή που υπερισχύει οι άλλοι θα πέσουν να τον φάνε. Δεν δημιουργούμε τις συνθήκες να πει ο άλλος την άποψή του ελεύθερα, ακόμη και αν διαφωνούμε μαζί του. Μια προσωπική απόφασή μου έγινε δημόσια. Το επιχείρημα ήταν ότι εξαιτίας της απόφασής μου άνθρωποι θα έμεναν άνεργοι. Η παραγωγή όμως επειδή γνώριζε τις απόψεις μου θα αποζημίωνε τους ανθρώπους αυτούς. Ηταν ένα ρίσκο που έλαβε. Οι άνθρωποι δεν έμειναν χωρίς αποζημίωση. Και κάτι ακόμη. Εγινε η αντικατάστασή μου, ξεκίνησαν οι παραστάσεις και όντες όλοι εμβολιασμένοι, ο αντικαταστάτης μου αρρώστησε και η παράσταση κατέβηκε. Εκεί έγινε κάποιος ντόρος; Εγινε ντόρος όταν η μία παράσταση κατέβαινε μετά την άλλη γιατί οι εμβολιασμένοι κολλούσαν COVID-19;» συνέχισε.

Ο Άρης Σερβετάλης ξεκαθάρισε: «Δεν είμαι αντιεμβολιαστής. Δεν έχω πρόβλημα με τα εμβόλια. Εχω κάνει εμβόλια. Δεν μπορώ όμως να συμμετέχω σε κάτι που διαχωρίζει τους ανθρώπους. Είμαι κατά της υποχρεωτικότητας σε οτιδήποτε. Δεν μπορώ να υποστηρίξω κάτι που διαχωρίζει τους ανθρώπους σε σωστούς και μη σωστούς. Ο άνθρωπος είναι ελεύθερος να επιλέξει πώς πρέπει να κινηθεί. Με ενόχλησε όλη αυτή η συνθήκη όπως διαμορφώθηκε. Κάτι δεν μου πήγαινε καλά. Είναι δυνατόν να θέλω να βγω από το σπίτι μου και να πρέπει να στείλω sms; Αυτό τι σχέση είχε με την πανδημία; Δεν είμαι επιστήμονας, δεν μπορώ να κρίνω τις αποφάσεις. Εβλεπα όμως και επιστήμονες που έβγαιναν και έλεγαν αντίθετα πράγματα. Η ίδια η επιστημονική κοινότητα διχάστηκε. Και όσοι έλεγαν μία αντίθετη άποψη κατακεραυνώθηκαν, έχασαν τη δουλειά τους. Ολα αυτά με έκαναν να στέκομαι επιφυλακτικός».

Τα πιο σημαντικά