9 ύπουλα σημάδια του καρκίνου των πνευμόνων που κάθε γυναίκα οφείλει να γνωρίζει

Αύγουστος 3, 2017 5:52 ΜΜ
More videos

Όσον αφορά την υγεία, ένας από τους καλύτερους τρόπους προστασίας, είναι πάντα ο αυτο-έλεγχος. Στο κάτω κάτω, μόνο ένας γιατρός μπορεί να διαγνώσει ένα πρόβλημα, αλλά κανείς δεν ξέρει το σώμα σας καλύτερα από εσάς. Εσείς θα ξέρετε πότε κάτι δεν πηγαίνει καλά, ακόμη και αν δεν έχουν κάνει την εμφάνισή τους ορατά σημάδια. Απλά θα αισθανθείτε ότι κάτι είναι λάθος.

Δεν είναι ότι οι γιατροί δεν ξέρουν τι λένε, απλά κανείς δεν ξέρει τι είναι φυσιολογικό και τι αφύσικο για το σώμα σας, όπως ξέρετε εσείς. Αυτός είναι και ο λόγος που είναι τόσο σημαντικό να μπορούμε να αναγνωρίζουμε έγκαιρα συμπτώματα που προβλέπουν ένα σημαντικό πρόβλημα υγείας.

Το πιο σημαντικό, είναι να καταλάβουμε ότι το γυναικείο σώμα μπορεί να εμφανίσει διαφορετικά συμπτώματα από το ανδρικό. Ο καρκίνος των πνευμόνων, για παράδειγμα, σκοτώνει περισσότερες γυναίκες σε έναν χρόνο, από κάθε άλλη μορφή καρκίνου. Λίγες γυναίκες, όμως, γνωρίζουν τα συμπτώματα και ειδικά εκείνα που εμφανίζονται στο γυναικείο σώμα.

#1 Δυσκολία στην αναπνοή

Morgan Swofford for LittleThings

Όλοι ξέρουμε πώς είναι να σου κόβεται η αναπνοή, όμως οι περισσότεροι από εμάς το παθαίνουμε μετά από σωματική άσκηση. Αν το να σηκώνεστε από το κρεβάτι τα πρωινά σας δυσκολεύει στην αναπνοή, τότε μπορεί να μιλάμε για κάποιο αναπνευστικό πρόβλημα.

Η δυσκολία στην αναπνοή, είναι ένα από τα πρώιμα συμπτώματα σχεδόν κάθε τύπου πνευμονικού καρκίνου.

#2 Αίσθημα κόπωσης

Morgan Swofford for LittleThings

Η έντονη κόπωση είναι ένα σύμπτωμα πολλών ασθενειών, από γρίπη μέχρι λύκο.

Αν αισθάνεστε εξαντλημένοι με τρόπο που ξεπερνά την κούραση μιας άυπνης νύχτας, τότε μάλλον πρέπει να κλείσετε ένα ραντεβού με τον γιατρό σας άμεσα. Η κόπωση μπορεί να είναι ο τρόπος που αποφάσισε να σας πει το σώμα σας ότι χρησιμοποιεί περίσσεια ενέργεια, για να σας θεραπεύσει από κάτι.

#3 Διαρκής βήχας

Morgan Swofford for LittleThings

Αν έχετε βήχα που απλά δεν φεύγει με τίποτα και δείχνει να χειροτερεύει, ήρθε η ώρα να κάνετε ένα τσεκ-απ. Ο βήχας είναι η φυσική αντίδραση του σώματος σε έναν ερεθισμό του αναπνευστικού συστήματος, όμως αν δεν φεύγει, μπορεί να υποδηλώνει πως ούτε ο ερεθισμός έχει φύγει.

Ο διαρκής βήχας είναι ένα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι σχεδόν κάθε μορφής πνευμονικού καρκίνου και μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε το πρόβλημα και να αναζητήσετε κάποια θεραπεία άμεσα.

#4 Πόνος στην πλάτη και τους ώμους

Morgan Swofford for LittleThings

Λογικά δε θα σχετίζατε ποτέ τον πόνο της πλάτης με τους πνεύμονές σας, αλλά για τις γυναίκες, ο αιχμηρός πόνος στην περιοχή των ώμων, μπορεί να υποδηλώνει πως κάτι δεν πηγαίνει καλά. Αυτό συμβαίνει γιατί οι γυναίκες είναι επιρρεπείς σε μια μορφή πνευμονικού καρκίνου, που ονομάζεται αδενοκαρκίνωμα.

Οι όγκοι αυτού του καρκίνου αναπτύσσονται στα εξωτερικά στρώματα των πνευμόνων, οπότε μπορεί να ασκήσουν πίεση στα πλευρά και τη σπονδυλική στήλη.

#5 Βραχνή φωνή

Morgan Swofford for LittleThings

Συνήθως σχετίζουμε τη βραχνή φωνή με το κάπνισμα, αλλά σε μερικές περιπτώσεις, η ξαφνική εμφάνισή της μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα ανάπτυξης καρκίνου.

Ο καρκίνος στην αναπνευστική οδό μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό και φλεγμονή στις φωνητικές χορδές και να κάνει τη φωνή πιο βραχνή ή τραχιά. Αν η βραχνάδα επιμένει για 3 ή περισσότερες εβδομάδες, ήρθε η ώρα να ελέγξετε τους πνεύμονές σας.

#6 Απώλεια βάρους

Morgan Swofford for LittleThings

Οι περισσότεροι από εμάς προσπαθούν πολύ σκληρά να χάσουν τα επίμονα 5-10 κιλά που δεν φεύγουν με τίποτα. Αν δείτε πως χάνετε ξαφνικά κιλά χωρίς να προσπαθείτε και τα χάνετε πολύ γρήγορα, μπορεί να αποτελεί αιτία ανησυχίας.

Όταν το σώμα ταλαιπωρείται, μπορεί να κάψει τα αποθέματα λίπους και να μειωθεί η διάθεση για δημιουργία νέων.

#7 Δυσκολία στην κατάποση

Morgan Swofford for LittleThings

Αν υπάρχει πρήξιμο και φλεγμονή στην αναπνευστική σας οδό, μπορεί να παρατηρήσετε και δυσκολία στην κατάποση.

Ένα μικρό κατάλοιπο πόνου από ένα κρύωμα δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας, όμως αν δεν μπορείτε εύκολα να καταπιείτε νερό ή φαγητό και η δυσκολία επιμένει, μάλλον πρέπει να αναρωτηθείτε τι είναι αυτό που προκαλεί το πρήξιμο στο λαιμό σας. Ο γιατρός σας μπορεί να βοηθήσει στην εξάλειψη παραγόντων, όπως αλλεργίες ή λοιμώξεις, πριν αναζητήσει νέες αιτίες.

#8 Πόνος στο στήθος

Morgan Swofford for LittleThings

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, τα συμπτώματα των αδενοκαρκινώματων μερικές φορές διαφέρουν λίγο από άλλα είδη πνευμονικού καρκίνου. Μπορεί να προκαλέσουν πόνο στο στήθος, όπως τον πόνο στην πλάτη, και μπορεί επίσης να οδηγήσει σε υπεζωκοτική συλλογή, μία επώδυνη κατάσταση, όπου προκαλείται φλεγμονή στην επένδυση των πνευμόνων.

Αν αντιμετωπίζετε επίμονο πόνο σε ένα συγκεκριμένο σημείο των πλευρών σας, μάλλον ήρθε η ώρα να αναζητήσετε και μια δεύτερη γνώμη.

[LungCancer]

Ακολουθήστε μας στο facebook: