9 τύποι και χρώματα κοπράνων των σκύλων που δεν πρέπει να αγνοήσετε

10 Απριλίου, 20186:53 ΜΜ
More videos

Μια από τις υποχρεώσεις που έχουν οι ιδιοκτήτες σκύλων, είναι να μαζεύουν τα κόπρανα των κατοικίδιών τους. Παρ’ όλο που δεν είναι ευχάριστο, μπορεί να σας βοηθήσει να διαπιστώσετε αν κατανάλωσε κάτι που δεν έπρεπε ή αν υπάρχει κάτι ανησυχητικό με την υγεία του.

Όσο παράξενο κι αν ακούγεται, τα περιττώματα του σκύλου σας μπορούν να αποδειχτούν σωτήρια για την υγεία του και να προλάβετε κάποιες άσχημες καταστάσεις. Οι κτηνίατροι θεωρούν σημαντική την εξέτασή τους και είναι κάτι που μπορείτε να κάνετε οι ίδιοι.

Τα σκυλιά είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου και είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως μπορείτε να τα φροντίζετε σωστά. Δεν έχουν τρόπο να επικοινωνήσουν, για αυτό θα πρέπει να αντιλαμβάνεστε άμεσα το οποιοδήποτε πρόβλημα με την υγεία τους. Έτσι, ενημερώστε αμέσως τον κτηνίατρο αν δείτε διαφορά ή κάτι παράξενο στον σκύλο σας.

Παρακάτω θα μάθετε περισσότερες πληροφορίες που θα σας φανούν χρήσιμες.

Ποια είναι τα 4 στοιχεία που εξετάζουν οι κτηνίατροι;

Morgan Swofford for LittleThings

Η κτηνίατρος Τζέσσικα Βόγελσανγκ εξηγεί πως αυτά τα 4 στοιχεία, αντιπροσωπεύουν την πυκνότητα, την επίστρωση, το περιεχόμενο και το χρώμα.

Πυκνότητα: Τα περιττώματα του σκύλου δεν πρέπει να είναι τόσο σκληρά ώστε να μοιάζουν με μικρά στρόγγυλα τμήματα, αλλά ούτε τόσο μαλακά ώστε να μην μπορείτε να τα μαζέψετε εύκολα. Αν ο σκύλος παρουσιάσει συνεχή διάρροια, ενημερώστε τον κτηνίατρο.

Επίστρωση: Τα κόπρανα των σκύλων δεν θα πρέπει να έχουν καμία επίστρωση. Αν υπάρχει βλέννα ή σημαντική ποσότητα αίματος, ενημερώστε τον κτηνίατρο.

Περιεχόμενο: Κατά την εξέταση του περιεχομένου, πρέπει να προσέξετε οτιδήποτε εξαιρετικά ασυνήθιστο. Αν βρείτε κάτι τέτοιο, ενημερώστε τον κτηνίατρο.

Χρώμα: Τα κόπρανα του σκυλιού μπορεί να έχουν μια ποικιλία χρωμάτων, με το κάθε ένα να σημαίνει κάτι διαφορετικό. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με αυτά, παρακάτω.

Τι σημαίνει το χρώμα των κοπράνων του σκύλου σας;

#1 Λευκό-υπόλευκο χρώμα

Morgan Swofford for LittleThings

Το λευκό ή το υπόλευκο χρώμα στα κόπρανα του σκύλου, δεν είναι φυσιολογικό.

Τα σκυλιά που κάνουν μια διατροφή με ωμό φαγητό, είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν τέτοια κόπρανα. Σύμφωνα με τον Δρ Μπέκερ από τα Υγιή Κατοικίδια, αυτό το χρώμα μπορεί να σημαίνει πως η διατροφή του είναι υψηλή σε ασβέστιο ή σε κόκκαλα.

Αν δείτε κόπρανα τέτοιου χρώματος για περισσότερες από 2 φορές, ενημερώστε τον κτηνίατρο.

#2 Πράσινο χρώμα

Morgan Swofford for LittleThings

Το πράσινο χρώμα έχει μερικές πιθανές εξηγήσεις. Μπορεί το σκυλί να έφαγε μεγάλη ποσότητα χόρτου ή φύλλων, αλλά επίσης θα μπορούσε να είναι και κάτι πιο σοβαρό.

Αν τα κόπρανα είναι πράσινα, μπορεί να προκλήθηκαν από δηλητηρίαση λόγω φαρμάκου για τα ποντίκια, από παράσιτο ή από κάποιο εσωτερικό πρόβλημα.

Αν παρατηρήσετε αυτό το χρώμα, ήρθε η ώρα να καλέσετε τον κτηνίατρό σας.

#3 Μαύρο-Καστανοκόκκινο χρώμα

Morgan Swofford for LittleThings

Αυτό το χρώμα αποτελεί ένδειξη πως υπάρχει αιμορραγία ψηλά, στον γαστρεντερικό σωλήνα του σκύλου.

Η κτηνίατρος Σι Κοξ, εξηγεί πως τα μαύρα κόπρανα μπορεί να προέρχονται από αιμορραγικό έλκος και απαιτούν άμεση επίσκεψη στον κτηνίατρο.

Το μαύρο χρώμα δείχνει ότι το αίμα έχει χωνευτεί, πράγμα που σημαίνει ότι το σκυλί μπορεί να χάνει πολύ αίμα εσωτερικά.

Αν παρατηρήσετε σκούρα καστανοκόκκινα ή μαύρα κόπρανα με σταθερή πυκνότητα, πηγαίνετε αμέσως στον κτηνίατρο.

#4 Καφέ με κόκκινες ρίγες

Morgan Swofford for LittleThings

Το καφέ χρώμα με κόκκινες ρίγες, αποτελεί ένδειξη πως ο σκύλος αιμορραγεί κάπου στο παχύ έντερο. Αρχικά δεν πρόκειται για έκτακτη ανάγκη, αλλά πρέπει να προσέξετε ιδιαίτερα τη συμπεριφορά και τα κόπρανα του σκύλου, την επόμενη φορά που θα ενεργηθεί, λέει η κτηνίατρος Σι Κοξ.

Η κτηνίατρος Κάρι Γιέλοβιτς, δηλώνει πως υπάρχουν διάφοροι λόγοι που μπορεί να προκαλέσουν αιμορραγία στο τετράποδο. Για παράδειγμα η λοίμωξη του πρωκτικού αδένα, ο πρωκτικός τραυματισμός, το φλεγμονώδες κόλον ή ένας όγκος.

Είναι καλή ιδέα να καλέσετε τον κτηνίατρό σας και να τον ενημερώσετε για το τι συμβαίνει με τον σκύλο σας.

#5 Κίτρινα

Morgan Swofford for LittleThings

Το κίτρινο χρώμα μπορεί να υποδηλώνει μερικά προβλήματα υγείας.

Συχνά, υποδεικνύει μια τροφική δυσανεξία. Οπότε αν αλλάξατε πρόσφατα τη διατροφή του σκύλου σας, αυτός μπορεί να είναι ο λόγος για το αναστατωμένο στομάχι του, εξηγεί η κτηνίατρος Κάρι Γιέλοβιτς.

Εναλλακτικά, το κίτρινο-πορτοκαλί και ανοιχτό χρώμα στα κόπρανα, μπορεί να δείχνει χολική ή ηπατική νόσο. Η Σι Κοξ εξηγεί πως αυτό μπορεί να σημαίνει ότι το φαγητό του σκύλου μεταφέρεται πολύ γρήγορα από το λεπτό στο παχύ έντερο.

Ενημερώστε τον κτηνίατρο και ελέγξτε αν απαιτούνται διαγνωστικές εξετάσεις για το σκυλί σας.

#6 Καφέ χρώμα με άσπρα σημάδια

Morgan Swofford for LittleThings

Τα κόπρανα με λευκές κηλίδες μπορεί να αποτελούν ένδειξη πως ο σκύλος έχει σκουλήκια. Τα συγκεκριμένα παράσιτα μοιάζουν με μικρά σημάδια ή κομμάτια λευκού ρυζιού.

Η Τζέσσικα Βόγελσανγκ εξηγεί πως μπορεί να φαίνονται μακριά και λεπτά, σχεδόν σαν κομματάκια από μακαρόνια. Έτσι, καλύτερα να έχετε το νου σας.

Ευτυχώς, πρόκειται για κάτι που θεραπεύεται πλήρως αν επισκεφτείτε άμεσα τον κτηνίατρο.

#7 Λιπαρό, γκρι χρώμα

Morgan Swofford for LittleThings

Αυτό το χρώμα, μπορεί να οφείλεται σε μια κακή διατροφή. Τα κόπρανα που γυαλίζουν, είναι πιθανή ένδειξη δυσαπορρόφησης των θρεπτικών ουσιών.

Ο κτηνίατρος θα ελέγξει για εξωκρινή παγκρεατική ανεπάρκεια, που σημαίνει πως ίσως το πάγκρεας δεν λειτουργεί όπως πρέπει, εξηγεί η Σι Κοξ.

Η Κάρι Γιέλοβιτς λέει πως αυτό είναι θεραπεύσιμο, οπότε αν παρατηρήσετε τέτοιο χρώμα, δράστε άμεσα.

#8 Ροζ-Μοβ χρώμα

Morgan Swofford for LittleThings

Σύμφωνα με την Κάρι Γιέλοβιτς, το ροζ ή το μοβ χρώμα είναι το πιο ανησυχητικό από όλα και υποδεικνύει πως πρέπει να ζητήσετε άμεσα ιατρική βοήθεια.

Είναι πιθανό να πρόκειται για αιμορραγική γαστρεντερίτιδα, η οποία είναι θανατηφόρα αν δεν αντιμετωπιστεί αρκετά γρήγορα.

#9 Πορτοκαλί χρώμα

Morgan Swofford for LittleThings

Όπως και με τα κίτρινα κόπρανα, τα πορτοκαλί μπορεί να δείχνουν πως το φαγητό κινείται πολύ γρήγορα μέσω του γαστρεντερικού σωλήνα.

Δυστυχώς, θα μπορούσε επίσης να είναι ένα πρόβλημα ήπατος ή μια ασθένεια των χοληφόρων, οπότε ενημερώστε τον κτηνίατρό σας αν παρατηρήσετε πορτοκαλί κόπρανα ή διάρροια.

google news Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Τι λες τώρα; στο Google News