9 σημαντικά συμπτώματα ορμονικής ανισορροπίας που βλάπτουν την εμφάνισή σας

13 Αυγούστου, 2017 2:00 ΜΜ
More videos

Η ανάπτυξη του ανθρώπινου σώματος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις ορμόνες. Αυτά τα μικροσκοπικά μόρια σηματοδότησης είναι υπεύθυνα για τη διάθεση, τα συναισθήματα, τη συμπεριφορά, ακόμη και την εμφάνισή μας.

Στη λίστα που ακολουθεί, θα δείτε τα πιο κοινά συμπτώματα της ορμονικής ανισορροπίας, που μπορεί να επηρεάσουν την εμφάνισή σας.

Αν σας θυμίζουν κάτι αυτά τα συμπτώματα, απευθυνθείτε άμεσα στο γιατρό σας.

#9 Ακμή

© Depositphotos

Η εμφάνιση της ακμής μπορεί να είναι αποτέλεσμα μη κατάλληλης φροντίδας του δέρματος, μη ισορροπημένης διατροφής ή εμμηνορροϊκού κύκλου. Ωστόσο, αν η ακμή έχει γίνει πια μόνιμος σύντροφός σας, μάλλον μιλάμε για σύμπτωμα ορμονικής διαταραχής.

#8 Περιττό βάρος

© Depositphotos

Πολλοί είναι εκείνοι που παλεύουν με το βάρος ολόκληρη τη ζωή τους, αντιστέκονται στην επιθυμία για φαγητό και γυμνάζονται. Άλλοι πάλι, παραμένουν λεπτοί χωρίς καμία προσπάθεια. Τα προβλήματα που σχετίζονται με τις ορμόνες, είναι η πιθανότερη αιτία αυτής της αδικίας.

#7 Κόπωση

© Depositphotos

Η χρόνια κόπωση μπορεί να είναι σημάδι ορμονικής ανισορροπίας. Ακόμη και εκείνοι που κοιμούνται 8 ώρες, μοιάζουν μονίμως κουρασμένοι. Τα υψηλά επίπεδα προγεστερόνης, μπορεί να είναι υπεύθυνα γι’ αυτό. Μία απλή αιματολογική εξέταση θα σας βοηθήσει να μετρήσετε τη συγκέντρωση της ορμόνης αυτής στο αίμα.

#6 Εφίδρωση

© Depositphotos

Η υπερβολική εφίδρωση δεν σχετίζεται πάντα με ορμονική διαταραχή. Ωστόσο, αν ο ιδρώτας συνοδεύεται από ξαφνικές εξάψεις, θα ήταν καλύτερα να εξετάσετε τα ορμονικά σας επίπεδα.

#5 Μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια

© Depositphotos

Κανένα κονσίλερ δεν θα σας βοηθήσει να καλύψετε τους μαύρους κύκλους, αν κοιμάστε μόνο 3 ώρες την ημέρα. Ο ύπνος μοιάζει με πολυτέλεια όταν οι ορμόνες τρελαίνονται. Η χρόνια αϋπνία μπορεί να είναι αποτέλεσμα έλλειψης τεστοστερόνης στους άντρες και προγεστερόνης στις γυναίκες.

#4 Κατάθλιψη

© Depositphotos

Η κατάθλιψη μπορεί να είναι ένα ακόμη σύμπτωμα ορμονικής διαταραχής. Το άγχος και η κατάθλιψη μπορεί να κάνουν την εμφάνισή τους λίγο πριν την έμμηνο ρύση, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή την εμμηνόπαυση. Σε περίπτωση συχνής εμφάνισης κρίσεων άγχους, απευθυνθείτε σε έναν ενδοκρινολόγο.

#3 Αλλαγές στο στήθος

© Depositphotos

Τα χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων, μπορεί να κάνουν τον ιστό του στήθους λιγότερο πυκνό. Τα υψηλά επίπεδα, από την άλλη, μπορεί να προκαλέσουν θρόμβους ή κύστες. Αν παρατηρήσετε αλλαγές στο στήθος σας ή νιώσετε κάποιο εξόγκωμα, μην παραμελήσετε το ραντεβού σας με το γιατρό.

#2 Απώλεια μαλλιών

© Depositphotos

Η υπερβολική απώλεια μαλλιών είναι ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα ορμονικής διαταραχής. Αν ακόμη και τα καλύτερα σαμπουάν δεν μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των τριχών που μένουν στη χτένα σας, ελέγξτε τα επίπεδα των ορμονών σας.

#1 Ανεπιθύμητη τριχοφυΐα

© Depositphotos

Ενώ κάποιες γυναίκες προσπαθούν να σταματήσουν την απώλεια τριχών, άλλες αναζητούν τρόπους να τις ξεφορτωθούν. Οι μαύρες τρίχες στο στήθος, το πρόσωπο, τα χέρια ή άλλα σημεία του σώματος που κανονικά δεν υπάρχει τριχοφυΐα ή θα έπρεπε να είναι λιγότερο έντονη, μπορεί να σας προειδοποιούν για κάποιο σοβαρό ορμονικό πρόβλημα.

Τι μπορείτε να κάνετε

Η ορμονική ισορροπία του ανθρώπινου σώματος είναι πολύ ευαίσθητη και μπορεί να διαταραχθεί πολύ εύκολα. Η ανισορροπία μπορεί να προκληθεί φυσικά, εξαιτίας κάποιας αλλαγής στο σώμα ή το περιβάλλον. Μπορεί επίσης να υποδηλώνει πως υπάρχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα στα εξωκρινικά και ενδοκρινικά όργανα. Ο ενδοκρινολόγος, που ειδικεύεται στον τομέα αυτόν, θα σας βοηθήσει να ισορροπήσετε τα ορμονικά σας επίπεδα.