9 σημάδια του σώματος που μας δείχνουν ότι δεν πίνουμε αρκετό νερό κάθε μέρα

5 Ιουνίου, 2017 4:47 ΠΜ
More videos

Είναι γνωστό πως πρέπει να πίνουμε αρκετά ποτήρια νερό κάθε μέρα. Ζώντας σε γρήγορους ρυθμούς, ίσως είναι δύσκολο να έχετε τον νου σας στην ποσότητα που καταναλώνετε. Παρόλα αυτά, είναι εξαιρετικά σημαντικό, μιας και το σώμα αλλά και ο πλανήτης, αποτελούνται από 75% νερό.

Αν δεν πίνετε αρκετή ποσότητα, μπορεί να πάθετε σοβαρά προβλήματα ακόμη και χωρίς να το καταλάβετε. Αν αισθάνεστε κουρασμένοι, αγχωμένοι ή ζαλισμένοι, η αφυδάτωση μπορεί να είναι η αιτία. Σε ακραίες περιπτώσεις, μπορεί ακόμη και να χάσετε τις αισθήσεις σας.

Στην πραγματικότητα, ίσως δεν συνειδητοποιείτε ότι η αφυδάτωση μπορεί να είναι πίσω από μια σειρά ζητημάτων υγείας και ότι μερικά από αυτά μπορούν να λυθούν απλά πίνοντας περισσότερο νερό.

Πόσο νερό πρέπει να πίνετε και γιατί;

Tayra Lucero for LittleThings

Ο μέσος ενήλικας χρειάζεται περίπου 1,90 λίτρα την ημέρα για να λειτουργεί σωστά το σώμα. Σε περίπτωση εγκυμοσύνης, αρρώστιας ή ζέστης, θα χρειαστείτε περισσότερη ποσότητα.

Το νερό αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του 75% του εγκεφάλου και των μυών και το 22% των οστών. Περιλαμβάνει θρεπτικά συστατικά που μεταφέρονται σε όλο το σώμα, ώστε να διατηρήσει υγιείς και λειτουργικούς τους ιστούς σας.

Πως ξέρετε αν πίνετε αρκετό νερό ανάλογα με τις ανάγκες σας; Μάθετε τα συμπτώματα της αφυδάτωσης παρακάτω.

#1 Πονοκέφαλοι και κόπωση

Tayra Lucero for LittleThings

Ο εγκέφαλός σας χρειάζεται νερό για να λειτουργήσει σωστά, και χωρίς αρκετό από αυτό, μπορεί να νιώθετε πονοκέφαλο, ζάλη και νοητική σύγχυση. Με μόλις 2% απώλεια νερού, η συγκέντρωση αρχίζει να μειώνεται.

Συχνά σκεφτόμαστε ότι τα τρόφιμα μας δίνουν ενέργεια, αλλά το νερό είναι και η κύρια πηγή της. Χωρίς αυτό, η δραστηριότητα των ενζύμων επιβραδύνεται, κάνοντάς μας κουρασμένους και υποτονικούς.

#2 Άσθμα και αλλεργίες

Tayra Lucero for LittleThings

Το σώμα χάνει νερό μέσω της αναπνοής με μορφή υδρατμών. Όταν το σώμα σας είναι αφυδατωμένο, προσπαθεί να διατηρήσει όσο το δυνατόν περισσότερο νερό, και το κάνει με τη συστολή των αεραγωγών, γεγονός που καθιστά δύσκολη την αναπνοή.

Αρχίζει επίσης να παράγει περισσότερη ισταμίνη, η οποία οδηγεί σε συμπτώματα αλλεργίας, στεγνώνει τους βλεννογόνους στο στόμα και τη μύτη, ενώ μπορεί να οδηγήσει σε ερεθισμό και λοιμώξεις του λαιμού και των κοιλωμάτων της μύτης.

#3 Δερματικά προβλήματα

Tayra Lucero for LittleThings

Το νερό είναι ο τρόπος με τον οποίο το σώμα απαλλάσσεται από τις περισσότερες τοξίνες, αποβάλλοντάς τες με τον ιδρώτα και τα ούρα.

Το πιο εμφανές δερματικό πρόβλημα που προκαλείται από την αφυδάτωση είναι η ξηρότητα του δέρματος, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε σκασίματα, λοιμώξεις, έκζεμα και ψωρίαση. Η αφυδάτωση μπορεί επίσης να κάνει την επιδερμίδα σας θαμπή.

 #4 Προβλήματα με τα νεφρά και την ουροδόχο κύστη

Tayra Lucero for LittleThings

Όταν έχετε αρκετό νερό στο σύστημά σας, τα ούρα είναι αρκετά αραιωμένα. Όταν δεν έχετε πιει αρκετό νερό, είναι πιο συμπυκνωμένα. Τα συμπυκνωμένα ούρα είναι όξινα και μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμό των νεφρών, της ουροδόχου κύστης και του ουροποιητικού συστήματος. Το όξινο περιβάλλον είναι επίσης ελκυστικό για τα βακτήρια και μπορεί να οδηγήσει σε οδυνηρές λοιμώξεις και φλεγμονές.

#5 Δυσκαμψία των αρθρώσεων

Tayra Lucero for LittleThings

Οι αρθρώσεις σας λειτουργούν ομαλά όταν είναι γεμάτες από ένα υγρό που ονομάζεται αρθρικό υγρό, το οποίο βοηθά τα οστά, τους μύες, τους συνδέσμους και τους τένοντες να ενεργούν εύκολα και άνετα. Και μαντέψτε ποιο είναι το κύριο συστατικό του; Το νερό!

Η αφυδάτωση εξασθενεί τον χόνδρο, με αποτέλεσμα οι αρθρώσεις να πονούν και να είναι δύσκαμπτες.

#6  Αύξηση βάρους

Tayra Lucero for LittleThings

Πολλοί άνθρωποι γνωρίζουν για την κατακράτηση υγρών, αλλά το νερό μπορεί να σας βοηθήσει ώστε να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος ή ακόμη και να χάσετε κιλά. Όταν τα κύτταρα σας στερούνται ενέργειας, αισθάνεστε κουρασμένοι και αυτό προκαλεί τους περισσότερους ανθρώπους να καταναλώσουν φαγητό, ενώ πρέπει απλώς να πιουν νερό.

Επιπλέον, το κρύο νερό δίνει ώθηση στον μεταβολισμό σας και το σώμα επεξεργάζεται τα τρόφιμα πιο αποτελεσματικά.

#7 Δυσκοιλιότητα

Tayra Lucero for LittleThings

Το νερό είναι σημαντικό για όλες τις λειτουργίες του σώματος. Χωρίς αρκετή ποσότητα από αυτό, το σώμα θα διατηρήσει το νερό που θα χρησιμοποιούσε κανονικά κατά τις κενώσεις, καθιστώντας την κίνηση στο παχύ έντερο πιο αργή και δύσκολη.

#8 Καούρες

Tayra Lucero for LittleThings

Το νερό διαλύει το όξινο περιβάλλον του στομάχου σας. Χωρίς αρκετό νερό, το φυσικό οξύ του στομάχου μπορεί να γίνει πολύ συμπυκνωμένο και να βλάψει τον ιστό. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε παλινδρόμηση οξέος ή καούρα, καθώς και σε έλκος και γαστρίτιδα.

#9 Πρόωρη γήρανση

Tayra Lucero for LittleThings

Φανταστείτε το σώμα σας σαν να είναι ένα φυτό. Χωρίς αρκετό νερό, τα φύλλα μαραίνονται και στεγνώνουν, αποκτώντας μια ηλικιωμένη εμφάνιση. Το ίδιο συμβαίνει και με το σώμα. Χωρίς αρκετό νερό, το δέρμα και τα όργανα αρχίζουν να ωριμάζουν πρόωρα.

Επιφανειακά, μπορεί να αποκτήσετε ρυτίδες και αποχρωματισμό δέρματος, ενώ μπορεί να αναπτυχθούν επίσης και εσωτερικά προβλήματα. Είναι το ίδιο πράγμα με το σώμα σας. Χωρίς αρκετό νερό, το δέρμα και τα άλλα σας όργανα θα αρχίσουν να μαραίνονται και να ωριμάσουν πρόωρα.

Πίνετε αρκετό νερό; Αν όχι, δοκιμάστε να αντικαταστήσετε τα αναψυκτικά και τους χυμούς ζάχαρης με νερό και το σώμα σας θα σας ευχαριστεί. Επιπλέον, θα αισθάνεστε και θα δείχνετε καλύτερα!