Τρίτη, 16 Ιουλίου 2024
Ελλάδα9 σημάδια ότι το έντερо έχει πρόβλημα - Και τι μπορείτε να...

9 σημάδια ότι το έντερо έχει πρόβλημα – Και τι μπορείτε να κάνετε για αuτó

Λέγεται ότι το έντερο είναι ο δεύτερος εγκέφαλος του σώματος – και όταν δεν είναι υγιές, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά ολόκληρο το σώμα. Για να κατανοήσουμε γιατί συμβαίνει αυτό, βοηθάει να γνωρίζουμε πρώτα πώς υποτίθεται ότι λειτουργεί ένα υγιές έντερο.

Ο γαστρεντερικός σωλήνας ξεκινά από το στόμα και τελειώνει στον πρωκτό. Η δουλειά του είναι να προσλαμβάνει την τροφή, να την αφομοιώνει, να απορροφά θρεπτικά συστατικά και να αποβάλλει τα υπόλοιπα απόβλητα. Αλλά πώς ξέρετε αν λειτουργεί;

«Ένα υγιές έντερο συνήθως λειτουργεί σωστά όταν κάνετε κενώσεις μία με δύο φορές την ημέρα με κόπρανα καλοσχηματισμένα και εύκολα», λέει στο EverydayHealth η Rosia Parrish, φυσιοπαθητική γιατρός στο Naturopathic Wellness Center, η οποία ειδικεύεται στη φυσική και τη συμπληρωματική ιατρική.

Αυτές οι καθημερινές κενώσεις πρέπει να είναι απαλλαγμένες από συμπτώματα όπως διάρροια, δυσκοιλιότητα και χαλαρά κόπρανα. Άλλα σημάδια ενός υγιούς εντέρου περιλαμβάνουν το ότι δεν υπάρχουν συμπτώματα από το ορθό όπως αιμορροΐδες και κοιλιακά συμπτώματα όπως αέρια, φούσκωμα και κοιλιακό άλγος.

Με άλλα λόγια, το έντερο λειτουργεί. «Με ένα υγιές πεπτικό σύστημα που λειτουργεί, δεν αντιδράτε σε τροφές ή εξωτερικές εισροές όπως το στρες ή τους περιβαλλοντικούς παράγοντες. Έχετε επίσης λιγότερη ευαισθησία σε καταστάσεις όπως δερματικές διαταραχές, αυτοάνοσες παθήσεις, φλεγμονώδεις αποκρίσεις και άλλες ανησυχίες για την υγεία», λέει η Δρ. Parrish.

9 κοινά σημάδια ενός μη υγιούς εντέρου

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με τη Δρ. Parrish, ένα μη υγιές έντερο μπορεί να συνδεθεί με διάφορα συμπτώματα σε όλο το σώμα, όπως:

  1. Στομαχική δυσφορία
  2. Κόπωση
  3. Λαχτάρα για φαγητό
  4. Ακούσιες αλλαγές βάρους
  5. Ερεθισμός του δέρματος
  6. Αλλεργίες
  7. Αυτοάνοσες καταστάσεις
  8. Θέματα διάθεσης
  9. Ημικρανίες

1. Στομαχική δυσφορία

Εάν το στομάχι σας αναστατώνεται συχνά από συμπτώματα όπως αέρια, φούσκωμα, διάρροια, δυσκοιλιότητα και κοιλιακό άλγος, αυτά μπορεί να είναι σημάδια του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου, μιας κοινής πάθησης που επηρεάζει το παχύ έντερο. Μια ανασκόπηση μελέτης πρότεινε ότι οι ανισορροπίες στα βακτήρια του εντέρου, που ονομάζονται δυσβίωση, μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο στην ανάπτυξη του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου για μερικούς ανθρώπους.

2. Κόπωση

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα με σύνδρομο χρόνιας κόπωσης μπορεί να έχουν ανισορροπίες στο μικροβίωμα του εντέρου, το οποίο αποτελείται από βακτήρια, μικροοργανισμούς, μύκητες και ιούς που υπάρχουν στο γαστρεντερικό σωλήνα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι σχεδόν οι μισοί από τους ανθρώπους με κόπωση είχαν επίσης σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

3. Λαχτάρα για φαγητό

Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να οδηγήσει σε αφθονία «κακών» βακτηρίων στο έντερο και σε δυσβίωση. Η έρευνα έχει προτείνει ότι ένας τρόπος για να αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες είναι να αλλάξετε αυτό που υπάρχει στο μικροβίωμα.

4. Ακούσιες αλλαγές βάρους

Έρευνα έχει βρει διαφορές στα μικροβιώματα του εντέρου των αδύνατων και των παχύσαρκων ατόμων. Μια μελέτη πρότεινε ότι μια δίαιτα δυτικού τύπου με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και επεξεργασμένους υδατάνθρακες μπορεί να προάγει τα εντερικά βακτήρια που συνδέονται με την παχυσαρκία.

5. Ερεθισμός του δέρματος

Έρευνες έχουν δείξει επίσης μια σχέση μεταξύ ενός μη υγιούς εντέρου και δερματικών προβλημάτων όπως η ακμή, η ψωρίαση και το έκζεμα. Μια ανασκόπηση μελέτης ανέφερε ότι το μικροβίωμα του εντέρου επηρεάζει το δέρμα μέσω πολύπλοκων ανοσοποιητικών μηχανισμών και ότι τα προβιοτικά και τα πρεβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν στην ισορροπία του εντέρου και έτσι στην πρόληψη ή τη θεραπεία αυτών των φλεγμονωδών δερματικών προβλημάτων.

6. Αλλεργίες

Μια άλλη ανασκόπηση μελέτης διαπίστωσε ότι ένα ανθυγιεινό έντερο μπορεί να διαδραματίσει πολύπλοκο ρόλο σε αλλεργικές καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων των αναπνευστικών, των τροφικών και των δερματικών αλλεργιών. Έτσι, το μικροβίωμα του εντέρου μπορεί να επηρεάσει τη διατροφή, το δέρμα, ακόμη και τους πνεύμονες.

7. Αυτοάνοσες καταστάσεις

Μια μελέτη ανέφερε ότι ένα συγκεκριμένο βακτήριο του εντέρου, που ονομάζεται Bacteroides fragilis, παράγει μια πρωτεΐνη που μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση αυτοάνοσων καταστάσεων όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η ελκώδης κολίτιδα και η σκλήρυνση κατά πλάκας.

8. Θέματα διάθεσης

Υπάρχει μια καλά τεκμηριωμένη σχέση μεταξύ του εντέρου και του εγκεφάλου και η επιρροή του εντέρου μπορεί επίσης να επεκταθεί στη διάθεσή σας. Μια ανασκόπηση μελέτης διαπίστωσε ότι οι διαταραχές του εντέρου και η φλεγμονή στο κεντρικό νευρικό σύστημα μπορεί να είναι πιθανές αιτίες άγχους και κατάθλιψης και ότι τα προβιοτικά μπορεί να βοηθήσουν στη θεραπεία αυτών των καταστάσεων.

9. Ημικρανίες

Μια ανασκόπηση μελέτης διαπίστωσε ότι ενώ η σύνδεση δεν είναι απολύτως σαφής, η σύνδεση εντέρου-εγκεφάλου μπορεί να επηρεάσει και τις ημικρανίες. Η ανασκόπηση διαπίστωσε ότι υπάρχει επίσης μια σύνδεση μεταξύ της ημικρανίας και άλλων καταστάσεων που σχετίζονται με την υγεία του εντέρου, συμπεριλαμβανομένου του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου.

Τα πιο σημαντικά