9 μύθοι για το σώμα που πολλοί άνθρωποι συνεχίζουν να πιστεύουν

21 Μαΐου, 2017 6:30 ΠΜ
More videos

Οι τρίχες γίνονται πιο σκληρές, όταν τις ξυρίζουμε. Το διάβασμα με αχνό φως μπορεί να μας τυφλώσει. Τα ούρα μπορούν να ανακουφίσουν τον πόνο από τσίμπημα μέδουσας. Ο τρόπος που λειτουργεί το σώμα μας είναι λίγο μυστηριώδης και η επιθυμία μας να εξερευνήσουμε αυτά τα μυστήρια μπορεί να μας οδηγήσει σε πολλές λάθος πληροφορίες.

Δείτε παρακάτω 10 μύθους για το ανθρώπινο σώμα που πολλοί συνεχίζουν να πιστεύουν, παρόλο που απέχουν πολύ από την πραγματικότητα.

1.Οι τρίχες γίνονται πιο σκληρές, όταν τις ξυρίζουμε

Phil and Pam Gradwell

Οι επιστημονικές αποδείξεις καταρρίπτουν αυτόν τον ισχυρισμό. Το 1928 μια κλινική δοκιμή έδειξε, ότι το ξύρισμα δεν έχει καμία επίδραση στην ανάπτυξη της τρίχας. Πιο πρόσφατες έρευνες δείχνουν, ότι το ξύρισμα δεν έχει καμία επίδραση στην ανάπτυξη ή στον ρυθμό που ξαναβγαίνει η τρίχα. Επιπλέον, το ξύρισμα αφαιρεί το νεκρό τμήμα της τρίχας, όχι το ζωντανό κάτω από την επιφάνεια του δέρματος.

Η ξυρισμένη τρίχα δεν έχει το λεπτό κωνικό σχήμα που φαίνεται στο τέλος της αξύριστης τρίχας, δίνοντας την εντύπωση, ότι είναι πιο χοντρή. Με τον ίδιο τρόπο, η καινούργια τρίχα που δεν έχει εκτεθεί ακόμα στον ήλιο ή σε άλλα χημικά, φαίνεται πιο σκούρα.

2.Το μόνο που έχει σημασία για την διαχείριση του βάρους και της υγείας είναι η καταμέτρηση θερμίδων.

Victor Hertz

Μπορεί να πιστεύουμε, ότι η καταμέτρηση θερμίδων είναι αρκετή για να χάσουμε βάρος, αλλά τότε θα πρέπει να αποδεχθούμε, ότι το ανθρώπινο σώμα είναι ένας πολύ απλός μηχανισμός. Αν και η κατανάλωση λιγότερων θερμίδων μπορεί να έχει κάποια επίδραση, δεν επιδρούν όλα τα τρόφιμα με τον ίδιο τρόπο στον οργανισμό μας.

Το πρόβλημα με την ιδέα, ότι οι θερμίδες είναι η μόνη απαραίτητη μέτρηση είναι, ότι σκεφτόμαστε τις θερμίδες ως φυσικό πράγμα. Οι θερμίδες είναι απλώς ένας τρόπος μέτρησης της θερμότητας και ο αρχικός τους σκοπός δεν ήταν η μέτρηση των τροφίμων. Σύμφωνα με το Wikipedia“μια θερμίδα προσεγγίζει την ενέργεια που απαιτείται για την αύξηση της θερμοκρασίας του 1 γραμμαρίου νερού κατά 1 βαθμού Κελσίου.” Βασικά, οι θερμίδες είναι μια μέτρηση και όχι κάτι που το σώμα χρησιμοποιεί ως καύσιμο.

Ο καθηγητής διατροφολογίας Μάρκ Χάουμπ ακολούθησε μια διατροφή αποτελούμενη κατά τα 2/3 από γρήγορο φαγητό και μείωσε την κατανάλωση θερμίδων του κατά 800 θερμίδες. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, ότι η πρόσληψη θερμίδων παίζει σημαντικό ρόλο στην αποθήκευση και την απώλεια βάρους, αλλά η καταμέτρηση θερμίδων δεν μας παρέχει μια πλήρη εικόνα. Ο τρόπος που το σώμα μας επεξεργάζεται την ζάχαρη είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα του πώς διαφορετικά τρόφιμα έχουν διαφορετικά αποτελέσματα. Ο Δρ Μάικλ Έντες επισημαίνει 2 μελέτες, την Ancel Keys starvation experiment και την μελέτη Τζον Γιούντκιν. Και δυο μελέτες αποτελούνταν από χαμηλής θερμιδικής αξία διατροφές. Η πρώτη είχε περισσότερους υδατάνθρακες και λιγότερα λίπη και η δεύτερη το αντίθετο. Ωστόσο, τα αποτελέσματα της δεύτερης έδειξαν πιο υγιείς συμμετέχοντες.

3.Χρειάζεστε 8 ώρες ύπνου κάθε βράδυ.

Joi Ito

Λένε, ότι χρειαζόμαστε 8 ώρες ύπνου καθημερινά, αλλά αυτό δεν είναι απόλυτα αλήθεια. Οι Χίντουσταν Τάιμ δείχνουν σε μια ευρωπαϊκή μελέτη, που έδειξε ότι οι άνθρωποι που κατείχαν ένα γονίδιο γνωστό ως ABCC9 μπορούσαν να κοιμηθούν για πολύ λιγότερες ώρες από τον μέσο άνθρωπο. Ανακαλύπτοντας το ίδιο γονίδιο στις μύγες των φρούτων, οι επιστήμονες διαπίστωσαν, ότι θα μπορούσαν να χειραγωγήσουν το χρονικό διάστημα που οι μύγες των φρούτων περνούσαν σε μια ξεκούραστη κατάσταση.

Επιπλέον, το περιοδικό Wired απεικόνισε μια χημική ουσία που ονομάζεται Oρεξίνη Α  και θεωρείται, ότι λειτουργεί ως υποκατάστατο του ύπνου. Υπάρχει ήδη στους ανθρώπους σε μικρές ποσότητες και όταν εξαντλείται, αισθανόμαστε κουρασμένοι/

4.Το διάβασμα με αχνό φως μπορεί να καταστρέψει τα μάτια σας.

Giles Cook

Παρόλο που το διάβασμα χωρίς επαρκή φωτισμό μπορεί να είναι επιβλαβές για τα μάτια, σύμφωνα με την παιδίατρο Ρέιτσελ Βρήμαν και τον βοηθό καθηγητή Άαρον Κάρολ, δεν μπορεί να προκαλέσει σοβαρά και μόνιμα προβλήματα.

Οι περισσότερες έρευνες στην οφθαλμολογία δείχνουν, ότι το διάβασμα με αχνό φως δεν προκαλεί προβλήματα στα μάτια. Μπορεί να προκαλέσει κάποιες αρνητικές επιπτώσεις, αλλά δεν μπορεί να κάνει μόνιμη και σοβαρή ζημιά στην δομή του ματιού

5.Η ούρηση μπορεί να ανακουφίσει το τσίμπημα της μέδουσας.

Sam Howzit

Οι Μάρκ Λέινερ και Μπίλι Γκόλντμπεργκ, συγγραφείς του βιβλίου ” Why Do Men Have Nipples?” εξηγούν: “Η παρακάτω οδηγία μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα περισσότερα τσιμπήματα από μέδουσα. Ο ασθενής πρέπει να αφαιρέσει τυχόν ορατά πλοκάμια, χρησιμοποιώντας γάντια, αν είναι εφικτό. Η περιοχή του τσιμπήματος πρέπει να ξεπλυθεί με ξύδι, το οποίο εμποδίζει την ανάπτυξη νηματοκύστεων. Εργαστηριακές μελέτες έχουν δείξει, ότι η ούρηση μπορεί να χειροτερέψει λίγο περισσότερο το τσίμπημα από μέδουσα.”

6.Ο αργός μεταβολισμός μας παχαίνει

Tony Alter

Όποιος έχει γρήγορο μεταβολισμό το σώμα του καίει περισσότερες θερμίδες. Αυτό σημαίνει, ότι οι υγιείς και γυμνασμένοι άνθρωποι έχουν πιο γρήγορους μεταβολισμούς, σωστά; Όχι απαραίτητα. Το δίκτυο ABC News πήρε συνέντευξη από τον γιατρό Τζιμ Λεβίν, που μελέτησε τον ανθρώπινο μεταβολισμό σε αδύνατους και παχύσαρκους ανθρώπους. Αυτό που διαπίστωσε ήταν ακριβώς το αντίθετο από αυτό πιστεύαμε: “Οι άνθρωποι με προβλήματα βάρους έχουν γρηγορότερο βασικό μεταβολισμό σε σύγκριση με τους αδύνατους. Ο βασικός μεταβολισμός είναι οι θερμίδες που καίμε για την λειτουργία του οργανισμού μας, οπότε όταν το σώμα είναι μεγαλύτερο είναι φυσιολογικό να καίμε περισσότερες θερμίδες.”

7.Μπορούμε να αρρωστήσουμε από τον κρύο καιρό με υγρασία

Faith Goble

Ο κρύος ή βροχερός καιρός δεν μας αρρωσταίνει, αλλά κανείς δεν θέλει να το καταλάβει αυτό. Το κοινό κρύωμα προκαλείται από ιούς, που είναι παντού και δεν μπορούμε να τους αποφύγουμε. Είναι πιο πιθανό να κολλήσουμε από κάποιον που είναι ήδη άρρωστος. Επίσης, ο ανεπαρκής ύπνος και η κακή διατροφή μπορούν να μειώσουν την αντίσταση του οργανισμού στις λοιμώξεις.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους New York Timesυπάρχει μια θεωρία που λέει, ότι αρρωσταίνουμε πιο συχνά τον χειμώνα, επειδή είμαστε πιο κοντά σωματικά με τους άλλους ανθρώπους λόγω κρύου.

8.Μπορούμε να θεραπεύσουμε ένα δάγκωμα φιδιού, βγάζοντας το δηλητήριο

Linda Tanner

Κανείς δεν θέλει να τον τσιμπήσει φίδι, αλλά σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο το να βγάλετε το δηλητήριο δεν είναι καλή ιδέα, γιατί μπορεί να δημιουργήσει φλεγμονή στην περιοχή.

Αντίθετα, ο Αμερικάνικος Ερυθρός Σταυρός συμβουλεύει:

1.Να πλύνετε την πληγή με νερό και σαπούνι.

2.Nα ακινητοποιήσετε την περιοχή του δαγκώματος και να την κρατήσετε πιο κάτω από την καρδιά.

3.Να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια.

9.Είναι επικίνδυνο να ξυπνήσετε κάποιον που υπνοβατεί.

Peter Hess

Σίγουρα, κάποιος που θα ξυπνήσει ξαφνικά σε ένα μέρος εκτός από το κρεβάτι του θα σοκαριστεί, αλλά επειδή οι υπνοβάτες έχουν μια αίσθηση αποπροσανατολισμού είναι πολύ πιο επικίνδυνο να ξυπνήσουν σε ένα μέρος που δεν γνωρίζουν με ανθρώπους που δεν ξέρουν.

Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε για έναν υπνοβάτη είναι να τον οδηγήσετε πάλι πίσω στο κρεβάτι του.