9 επικίνδυνες εφαρμογές που είναι καλύτερο να διαγράψετε από το κινητό σας τηλέφωνο

15 Μαρτίου, 2018 5:24 ΜΜ
More videos

Το Google Play είναι ιδανικό για τους νέους χρήστες που θέλουν να δημιουργήσουν τις δικές τους εφαρμογές. Όμως δυστυχώς, δεν έχουν όλοι τις καλύτερες προθέσεις. Ορισμένα προγράμματα μπορούν να συλλέξουν τα δεδομένα από το τηλέφωνό σας, να μοιραστούν τα προσωπικά σας στοιχεία ή ακόμη και να κλέψουν χρήματα από τον τραπεζικό σας λογαριασμό.

Λαμβάνοντας υπόψη τον τεράστιο αριθμό των εφαρμογών που δημιουργούνται καθημερινά, ούτε καν η Google μπορεί να παρακολουθήσει και να ελέγξει την ασφάλεια όλων των νέων προγραμμάτων. Έτσι, η ασφάλεια της συσκευής σας εξαρτάται κυρίως από εσάς.

Παρακάτω θα βρείτε μια λίστα με τις πιο ύποπτες εφαρμογές. Η № 5 θα πρέπει να διαγραφεί αμέσως.

#1 Εφαρμογές καιρού

BrightSide

Οι εφαρμογές για τον καιρό έγιναν εξαιρετικά δημοφιλείς στην αρχή, αλλά ανακαλύφθηκε ότι υπήρχαν πολλοί ιοί σε αυτές. Για παράδειγμα, υπήρξε μια περίπτωση που μια εφαρμογή καιρού είχε ενσωματωμένο κακόβουλο πρόγραμμα. Αυτό συγκέντρωνε τα δεδομένα από το τηλέφωνο του κατόχου και τα έστελνε σε μη εξουσιοδοτημένους χρήστες. Ως επί το πλείστον, ενδιαφέρονται για τα στοιχεία της πιστωτικής κάρτας.

Η δημοτικότητα των εφαρμογών καιρού μειώνεται τώρα. Είναι πολύ πιο εύκολο και γρήγορο να ελέγχετε τις προβλέψεις του καιρού, μέσω του προγράμματος περιήγησης.

#2 Μέσα κοινωνικής δικτύωσης

BrightSide

Αυτές οι εφαρμογές έγιναν επίσης πολύ δημοφιλείς και έχασαν τη δημοτικότητά τους γρήγορα. Σε αυτή την περίπτωση οι χάκερς δεν έχουν καμία σχέση. Το πρόβλημα είναι πως τέτοιου είδους εφαρμογές καταναλώνουν πολλή ενέργεια και ξοδεύουν την μπαταρία, με αποτέλεσμα να επιβραδύνεται η ταχύτητα του ίδιου του τηλεφώνου. Για παράδειγμα, πολλοί χρήστες του Facebook βρίσκουν την έκδοση για κινητά στο πρόγραμμα περιήγησης πολύ πιο εύκολη στη χρήση από την επίσημη εφαρμογή.

#3 Εφαρμογές βελτιστοποίησης

BrightSide

Το Clean Master και οι άλλες παρόμοιες εφαρμογές, φροντίζουν να καθαρίζουν την κρυφή μνήμη και να διαγράφουν τα περιττά προγράμματα. Ωστόσο, τα περισσότερα σύγχρονα τηλέφωνα έχουν ήδη αυτή τη λειτουργία στο σύστημά τους, πράγμα που καθιστά άχρηστες τις συγκεκριμένες εφαρμογές. Επίσης μικραίνουν τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας. Χρησιμοποιώντας τες, δεν θα κάνετε το σύστημα γρηγορότερο αλλά θα το επιβραδύνετε και θα λάβετε επιπλέον διαφημίσεις.

#4 Ενσωματωμένα προγράμματα περιήγησης

© pixabay

Τα ενσωματωμένα προγράμματα περιήγησης εγκαθίστανται συχνά στο σύστημα τηλεφώνου, συνήθως είναι αργά και όχι πολύ δημοφιλή. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα ενσωματωμένα προγράμματα περιήγησης ανοίγουν όταν κάνετε κλικ σε ένα σύνδεσμο. Για παράδειγμα, αντίθετα με το Google Chrome, αυτά τα προγράμματα δεν έχουν καμία προστασία από την υποκλοπή δεδομένων και επιβραδύνουν την απόδοση του συστήματος.

#5 Προγράμματα προστασίας από ιούς από άγνωστους προγραμματιστές

BrightSide

Όταν οι άνθρωποι άρχισαν να «εισβάλουν» στα τηλέφωνα και να κλέβουν τα δεδομένα, άρχισαν να εμφανίζονται εφαρμογές κατά των ιών. Και τότε, οι χάκερ είχαν την ιδέα να δημιουργήσουν τις δικές τους εφαρμογές προστασίας από ιούς. Αυτές οι εφαρμογές μπορούν να κλέψουν τα προσωπικά δεδομένα σας ή ακόμη και να μπλοκάρουν τελείως το τηλέφωνο.

#6 Περιηγητές με πρόσθετα χαρακτηριστικά

BrightSide

Αυτή η κατηγορία περιλαμβάνει προγράμματα περιήγησης με ειδικά χαρακτηριστικά, όπως παρακολούθηση βίντεο και ζωντανή μετάδοση. Ωστόσο, τέτοιες εφαρμογές έχουν δύο σοβαρά μειονεκτήματα. Πρώτον, ο αριθμός των ενσωματωμένων διαφημίσεων είναι μεγάλος. Οι διαφημίσεις είναι πολύ ενοχλητικές και κάνουν το σύστημα πολύ αργό. Δεύτερον απαιτούν πρόσβαση σε πολλά τμήματα του συστήματος, ακόμη και στη διαχείριση κλήσεων. Αυτό τα καθιστά πολύ επικίνδυνα.

#7 Εφαρμογές για την αύξηση της μνήμης RAM

BrightSide

Οι εφαρμογές βελτιστοποίησης ισχυρίζονται ότι μπορούν να αυξήσουν την μνήμη RAM. Μπορούν προσωρινά να διαγράψουν την κρυφή μνήμη, κάτι που και το τηλέφωνο έχει ήδη τη δυνατότητα να κάνει. Σχετικά με τη μνήμη RAM, δεν θα έχετε περισσότερο χώρο από όσο έχει αρχικά το τηλέφωνό σας. Αυτά τα προγράμματα δεν ξοδεύουν μόνο τους πόρους που έχετε, αλλά μπορούν εύκολα να συλλέξουν τα δεδομένα σας.

#8 Ανιχνευτές ψεύδους

BrightSide

Δεν μπορείτε να πάρετε αυτές τις εφαρμογές στα σοβαρά γιατί δημιουργούνται μόνο για διασκέδαση. Ίσως στο μέλλον, αν όλα τα τηλέφωνα είναι εξοπλισμένα με βιομετρικούς αισθητήρες, θα μπορούν να διαβάζουν την αλλαγή του καρδιακού ρυθμού όταν απαντάτε σε ερωτήσεις. Τώρα οι ανιχνευτές ψεύδους στα τηλέφωνα δεν είναι καθόλου χρήσιμοι. Όπως και άλλες παρόμοιες εφαρμογές, μειώνουν τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας. Επιπλέον, δεν χρειάζονται πρόσβαση στις επαφές και στα προσωπικά σας δεδομένα. Έτσι, αν μια εφαρμογή όπως αυτή προσπαθεί να αποκτήσει πρόσβαση, μην την εγκαταστήσετε.

#9 Εφαρμογές ανασυγκρότησης

BrightSide

Οι εφαρμογές ανασυγκρότησης έγιναν πολύ δημοφιλείς στην αρχή, επειδή είναι παρόμοιες με τα προγράμματα που υπάρχουν στους υπολογιστές. Ωστόσο, δεν υπάρχουν σκληροί δίσκοι στα έξυπνα κινητά για να ανασυγκροτηθούν. Μπορούν μόνο να αναλύσουν πόσο χώρο καταλαμβάνουν ορισμένα προγράμματα. Εκτός αυτού, οι εφαρμογές αυτές χρησιμοποιούν τους πόρους του τηλεφώνου και μπορούν να συλλέξουν τα προσωπικά σας δεδομένα.

Ακολουθήστε μας στο facebook: