84 δισ. ευρώ οι εξοπλισμοί επί ΠΑΣΟΚ και Κώστα Σημίτη, 2 δισ. ευρώ επί ΝΔ και Κώστα Καραμανλή

25 Οκτωβρίου, 20183:16 ΜΜ
More videos

Δικαίωση για την κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή αποτελεί η αποδοχή από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο των επικαιροποιημένων στοιχείων της Eurostat για το έλλειμμα από την περίοδο εισόδου της χώρας στην ΟΝΕ, επί κυβέρνησης Σημίτη, έως την είσοδο στο ΔΝΤ και την υπογραφή του πρώτου Μνημονίου από τον Γιώργο Παπανδρέου.

Συγκεκριμένα ο κ. Τσακαλώτος, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ. Νικήτα Κακλαμάνη, ούτε λίγο ούτε πολύ επιβεβαίωσε όσα υποστηρίζει η Ν.Δ. για τα στοιχεία του ελλείμματος.

Ετσι, αναγνώρισε τα στοιχεία που απέστειλε η Τράπεζα της Ελλάδος στην επιτροπή για το χρέος και την απομείωσή του, επιβεβαιώνοντας ότι η είσοδος της Ελλάδας στην ΟΝΕ, την περίοδο της πρωθυπουργίας του Κώστα Σημίτη, έγινε με πλαστά στοιχεία. Επίσης, από τα πέντε χρόνια της διακυβέρνησης Κώστα Καραμανλή, στα τρία το έλλειμμα μειωνόταν σε σχέση με εκείνο της περιόδου 1995-2003 της κυβέρνησης Σημίτη. Εν προκειμένω, από 4,1% του ΑΕΠ το 2000 υπερδιπλασιάστηκε το 2004, φθάνοντας το 8,8%. Αντίθετα, την τριετία 2005-2007, μέχρι δηλαδή να ξεσπάσει η παγκόσμια κρίση το 2008, ήταν μεσοσταθμικά στο 6,27%.

Εξάλλου, ο υπουργός Οικονομικών επιβεβαίωσε ότι το 25% του συνολικού χρέους της χώρας μας αφορά την αγορά εξοπλιστικών προγραμμάτων, τα οποία έφθασαν τα 84 δισ. την περίοδο διακυβέρνησης Σημίτη, έναντι μόλις 2 δισ. της αντίστοιχης περιόδου Καραμανλή.

Ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε, πάντως, αντίθετος με τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει το πώς οδηγηθήκαμε στο Μνημόνιο. «Δεν νομίζω ότι η Εξεταστική είναι το καλύτερο πλαίσιο -δεν έχει πάρει θέση η κυβέρνηση, οπότε δεν απαντάω ως κυβέρνηση, απαντάω προσωπικά- για να γίνει αυτή η αντιπαράθεση» σημείωσε.

google news Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Τι λες τώρα; στο Google News