8 συνηθισμένα τρόφιμα και φάρμακα που δεν πρέπει να αναμείξετε ποτέ

29 Δεκεμβρίου, 2016 8:14 ΠΜ
More videos

Πολλοί από εμάς παίρνουν κάποια φαρμακευτική αγωγή καθημερινά. Κάποιοι παίρνουν φαρμακευτική αγωγή μόνο για ένα συγκεκριμένο διάστημα, ενώ άλλοι για χρόνια προβλήματα. Παρόλο που τα φάρμακα έχουν σκοπό να μας κρατούν υγιείς μπορεί μερικές φορές να επιδεινώσουν την κατάστασή μας.

Οι παρενέργειες αναφέρονται σε κάθε συνταγή, ως προειδοποιήσεις για το τι δεν πρέπει να κάνουμε όσο παίρνουμε ένα φάρμακο. Ακόμα και τότε, όμως, οι παρενέργειες μπορεί να τρομακτικές συνέπειες.

Το ξέρατε, όμως, ότι και τα καθημερινά τρόφιμα μπορεί να έχουν επίσης συνέπειες στην φαρμακευτική αγωγή που παίρνετε και το σώμα σας;

Από ότι φαίνεται, ορισμένες τροφές μπορεί να έχουν απρόβλεπτες συνέπειες, όταν αλληλεπιδρούν με ορισμένα φάρμακα στο σώμα μας. Και δεν αναφερόμαστε μόνο στο πρόχειρο φαγητό, αλλά και σε τρόφιμα που γενικά κάνουν πολύ καλό στην υγεία μας.

Δείτε παρακάτω ποιες τροφές δεν πρέπει ποτέ να συνδυάζετε με συγκεκριμένες φαρμακευτικές αγωγές.

Αν παίρνετε φάρμακα για την πίεση του αίματος…

Flickr / Michael Chen

…αποφύγετε τις μπανάνες

Morgan Swofford

Τα φάρμακα για την πίεση του αίματος μπορούν να αυξήσουν το ποσοστό του καλίου στον οργανισμό.

Κανονικά, το κάλιο είναι καλό για τον οργανισμό, αλλά σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει καρδιακές επιπλοκές, όπως αρρυθμίες και ταχυπαλμίες.

Άλλα τρόφιμα που είναι πλούσια σε κάλιο είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα πορτοκάλια και τα υποκατάστατα του αλατιού.

Αν παίρνετε φάρμακα για την χοληστερόλη…

Flickr / Charles Williams

…αποφύγετε το γκρέιπφρουτ και τον χυμό γκρέιπφρουτ

Morgan Swofford

Ο χυμός γκρέιπφρουτ μπορεί να προκαλέσει τα επίπεδα αυτών των φαρμάκων και να αυξήσει την ροή του αίματος, το οποίο μας κάνει πιο επιρρεπείς στις παρενέργειες τους με πιο χαρακτηριστικό τον πόνο στα πόδια.

Αν παίρνετε φάρμακα για καρδιακή ανεπάρκεια…

Flickr / Charles Williams

…αποφύγετε την μαύρη γλυκόριζα

Morgan Swofford

Η μαύρη γλυκόριζα περιέχει μια χημική ουσία που ονομάζεται γλυκυρριζίνη, η οποία μπορεί να προκαλέσει καρδιακή αρρυθμία όταν συνδυάζεται με διγοξίνη, μερικές φορές με σοβαρές επιπλοκές.

Επίσης, η γλυκόριζα αναστέλλει την αποτελεσματικότητα ορισμένων φαρμάκων, όπως των φαρμάκων για την πίεση του αίματος, τα αντιπηκτικά και τα αναλγητικά.

Αν παίρνετε αντιπηκτικά…

Flickr / Upupa4me

…αποφύγετε τον χυμό μούρων

Morgan Swofford

Μερικές μελέτες έχουν δείξει, ότι οι ασθενείς που πίνουν χυμός μούρων, ενώ παίρνουν αντιπηκτικά εμφάνισαν δραματική αραίωση του αίματος, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές.

Αν παίρνετε αιμολυτικά φάρμακα…

Flickr / downing.amanda

…αποφύγετε το σπανάκι

Morgan Swofford

Το σπανάκι και άλλα πράσινα φυλλώδη λαχανικά περιέχουν βιταμίνη Κ και μπορούν να παρέμβουν στα αιμολυτικά φάρμακα, καθιστώντας τα λιγότερο αποτελεσματικά και αυξάνοντας τον κίνδυνο θρόμβωσης. Το κάλε, το μπρόκολο και άλλα σκούρα πράσινα λαχανικά πρέπει να αποφεύγονται.

Αν παίρνετε αντιβιοτικά τετρακυκλίνης…

Flickr / frankieleon

…αποφύγετε τα γαλακτοκομικά

Morgan Swofford

Η περιεκτικότητα των γαλακτοκομικών σε ασβέστιο μπορεί να αποτρέψει το σώμα σας από το να απορροφήσει σωστά τα αντιβιοτικά και κατά συνέπεια να μειώσει την αποτελεσματικότητά τους.

Θα πρέπει να παίρνετε αυτά τα φάρμακα μια ή δυο ώρες πριν από το το φαγητό για να δώσετε χρόνο στο σώμα σας να απορροφήσει τα πάντα.

Αν παίρνετε φάρμακα για βακτηριακές λοιμώξεις…

Flickr / Thirteen of Clubs

…αποφύγετε τα αλλαντικά

Morgan Swofford

Η λήψη τέτοιων φαρμάκων μαζί με τρόφιμα που περιέχουν το αμινοξύ τυραμίνη μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνες αιχμές στην πίεση του αίματος.

Αυτό το αμινοξύ βρίσκεται στα καπνιστά τρόφιμα, τα αλίπαστα ή αυτά που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το σαλάμι, το ξερό λουκάνικο και τα επεξεργασμένα τυριά.

Αν παίρνετε φάρμακα για τον θυρεοειδή…

Flickr / wp paarz

…αποφύγετε τα καρύδια

Morgan Swofford

Τα καρύδια, μαζί με άλλα τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως το αλεύρι σόγιας, μπορεί να αποτρέψει το σώμα σας να απορροφήσει σωστά αυτά τα φάρμακα.

Οι περισσότεροι γιατροί συστήνουν την λήψη αυτών των φαρμάκων λίγο πριν ξαπλώσουμε, έτσι ώστε το σώμα να έχει αρκετό χρόνο να απορροφήσει τα χημικά.

[littlethings]

Ακολουθήστε μας στο facebook: