8 συμπεριφορές ενός ατόμου που κάνει bullying.

28 Νοεμβρίου, 20163:39 ΠΜ
More videos

Ο εκφοβισμός είναι τόσο παλιός  όσο και η ανθρωπότητα και στηρίζεται σε μια και μόνη πρωταρχική πηγή: το φόβο. Ο φόβος είναι ένα κοινό συναίσθημα για όλους και ο καθένας αντιμετωπίζει τους δικούς του φόβους με διαφορετικούς τρόπους. Μερικοί τρόποι είναι υγιείς και ορθολογικοί και μερικοί είναι καταστροφικοί και επιζήμιοι. Ένας νταής, μέσα του φοβάται.

Είναι ανασφαλής με τα  συναισθήματά του για τον εαυτό του και για να αντιμετωπίσει αυτόν τον φόβο, προκαλεί φόβο στους άλλους. Ο καθένας που φοβάται αρκετά μπορεί να γίνει νταής. Είναι αρκετά εύκολο να εντοπίσετε ένα νταή, αν είστε το θύμα, αλλά είναι πολύ πιο δύσκολο να το διακρίνετε εάν είστε αυτός που διαπράττει τον εκφοβισμό.

Διαβάστε παρακάτω 8 συμπεριφορές ενός νταή (και πώς να τις αποφύγετε):

Ανάγκη να ελέγχει και να κηδεμονεύει

Οι άνθρωποι φοβούνται ότι δεν είναι αρκετά καλοί, αρκετά ισχυροί ή αρκετά έξυπνοι και έτσι αισθάνονται την ανάγκη να αποδείξουν σε όλους, ιδιαίτερα στον εαυτό τους, ότι είναι. Επιδιώκουν να ελέγχουν τα πάντα και όλους, επειδή αισθάνονται ότι η ζωή τους είναι εκτός ελέγχου, ή νιώθουν ότι κάποιος μπορεί να τους βλάψει αν δεν έχουν τον πλήρη έλεγχο της κατάστασης. Επιδιώκουν να κυριαρχούν πάνω στους άλλους, ώστε να βεβαιωθούν ότι κανείς δεν μπορεί να τους βλάψει.

Ο καλύτερος τρόπος είναι να αντιμετωπίσετε τους δικούς σας εσωτερικούς φόβους που έχουν να κάνουν με την αξία σας. Αντιμετωπίστε τα άτομα στη ζωή σας που σας κάνουν  να αισθάνεστε ανάξιοι ή ανεπαρκείς. Προσδιορίστε τα θέματα ελέγχου σας και βρείτε την υποκείμενη αιτία που σας κάνει να αισθάνεστε την ανάγκη να ελέγχετε τα πάντα και τους πάντες γύρω σας.

Θυμώνει πολύ γρήγορα

Μέρος του φόβου ενός νταή που είναι εκτός ελέγχου, είναι ότι τα συναισθήματά του δεν είναι πλήρως υπό τον έλεγχο του. Είναι συναισθηματικά ανισόρροπος και κάτω από μεγάλη συναισθηματική ένταση, επιτίθεται πιο συχνά εξαιτίας αυτού του γεγονότος.

Προκειμένου να το αντιμετωπίσετε αυτό, θα πρέπει να βρείτε την υποκείμενη αιτία του θυμού σας και να ασχοληθείτε με αυτήν. Μαθήματα διαχείρισης θυμού καθώς και η εύρεση άλλων τρόπων για να αντιμετωπίσετε αυτά τα έντονα συναισθήματα μπορούν να σας βοηθήσουν στον καλύτερο έλεγχο των συναισθημάτων.

Έχει ανεξέλεγκτες παρορμήσεις

Ο θυμός και ο φόβος μπορεί να τυφλώσουν την κρίση μας και να ενεργήσουμε χωρίς να σκεφτόμαστε. Οδηγούμαστε μόνο από το συναίσθημα. Οι άνθρωποι με έλλειψη ελέγχου, όταν αισθανθούν ένα ισχυρό συναίσθημα όπως φόβο ή θυμό, μέσα στο μυαλό τους δεν υπάρχει τίποτα για να επιβραδύνει ή και να αποτρέψει αυτό το συναίσθημα. Υπάρχουν μέσα τους λιγότεροι ψυχικοί κυματοθραύστες για την εκτόνωση της δύναμης από ένα τσουνάμι συναισθημάτων.

Αντιμετωπίζοντας τους φόβους μόνοι σας θα σας βοηθήσει,καθώς και η παρακολούθηση μαθημάτων  διαχείρισης θυμού. Το να καταλαβαίνετε πότε γίνεστε επικίνδυνα θυμωμένοι και στη συνέχεια να φεύγετε πριν τα πράγματα ξεφύγουν από τον έλεγχο είναι επίσης μια καλή ικανότητα για να μάθετε. Η πρόληψη ατυχημάτων είναι πολύ καλύτερη από την αντιμετώπιση των συνεπειών.

Έχει έλλειψη αλληλεγγύης για τους άλλους

Όταν πάψουμε να βλέπουμε κάποιον σαν άνθρωπο, τότε είναι πολύ πιο εύκολο να του προκαλέσουμε ψυχική ή σωματική βία. Όταν βλέπουμε έναν άνθρωπο μόνο σαν εμπόδιο στην θέλησή μας, τότε ακριβώς αυτός άνθρωπος παύει να είναι ένα πρόσωπο και γίνεται απλά ένα εμπόδιο Όταν διανοητικά κατηγοριοποιείται ένα άτομο με τη δουλειά του, αντί με το όνομά του, τότε δεν θεωρείται άνθρωπος. Είναι πιο εύκολο να τα βάλουμε με την  εκπρόσωπο εξυπηρέτησης πελατών παρά με την Μαρία που έχει  δύο παιδιά και δουλεύει σε άλλες δυο δουλειές για να τα βγάλει πέρα επειδή ότι ο σύζυγός της αρρώστησε με καρκίνο.

Μπορείτε να σταματήσετε να αντιμετωπίζετε έτσι τους ανθρώπους με το να αναγνωρίσετε ότι το εμπόδιο μπροστά σας είναι ένα πρόσωπο με τα δικά του προβλήματα. Προσπαθήστε να καταλάβετε ότι μπορεί να έχει μια μίζερη μέρα ακριβώς όπως εσείς. Όταν μπορείτε να συνδεθείτε με την κατάσταση ενός άλλου ατόμου, τότε είναι λιγότερο πιθανό να τους κακομεταχειριστείτε.

Έχει δυσανεξία στις διαφορές

Οι άνθρωποι είναι κοινωνικά όντα και είναι εύκολο να ταυτιστούν με μια ομάδα. Από ένστικτο ταξινομούμε τον εαυτό μας σε ‘φυλές’ και όποιος δεν είναι ένας από ‘εμάς’ είναι μια απειλή. Θρησκευτικές, πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές ομάδες μπορούν εύκολα να ταπεινώνουν και να δαιμονοποιούν τα μέλη των αντίθετων ομάδων, επειδή είναι μέρος μιας  άλλης ‘φυλής’. Αυτό πηγάζει από τον φόβο για τους άλλους.

Όταν δεχτείτε αυτούς που είναι διαφορετικοί από εσάς και καταλάβετε ότι ο καθένας βλέπει τα ίδια πράγματα από διαφορετικές οπτικές γωνίες, τότε μπορείτε να προσπαθήσετε να βρείτε κοινό έδαφος και να συναντηθείτε στη μέση. Αντί να βγάζετε βιαστικά  συμπεράσματα για τις απόψεις ή πεποιθήσεις κάποιου,προσπαθήστε να κατανοήσετε γιατί πιστεύει αυτά τα πράγματα.

Δεν δέχεται την ευθύνη για τις πράξεις του

Ο κατ’ εξακολούθηση νταής αρνείται να αποδεχθεί την ευθύνη για τη βία του και μετατοπίζει το φταίξιμο σε κάποιον άλλον ή σε κάτι άλλο. Δεν βλέπει τον εκφοβισμό του σαν δικό του λάθος. Αντιδρά παρά προλαμβάνει. Αντιδρά από φόβο και θυμό στο παράπτωμα κάποιου άλλου. Βλέπει τον  εαυτό του σαν το θύμα ή τον ήρωα. Ο χειρότερος νταής  βλέπει τον εαυτό του σαν τον ήρωα της δικής του ιστορίας. Δεν είναι υπεύθυνος για τις εξωφρενικές ενέργειές του επειδή ακριβώς τις κάνει για προστασία,  όπως η εθνική κυριαρχία, η θρησκευτική ορθοδοξία ή η φυλετική καθαρότητα.

Ανεξάρτητα από την κατάσταση, είστε υπεύθυνοι για τις δικές σας ενέργειες. Μπορείτε να επιλέξετε να ενεργήσετε ή να μην ενεργήσετε με δική σας βούληση. Μπορείτε να επιλέξετε να είστε ευχάριστοι και με κατανόηση. Μπορείτε να επιλέξετε να εκπαιδεύσετε το άλλο πρόσωπο με ένα ορθολογικό και εύλογο τρόπο. Αν απειλήσετε για βία ή κάνετε χρήση βίας, προκειμένου να γίνει κάτι όπως εσείς θέλετε, τότε θα πρέπει να αναλάβετε την ευθύνη για την εν λόγω δράση, διότι θα μπορούσατε να έχετε επιλέξει διαφορετικά.

Έχει το ένστικτο της υπεροχής

Ο νταής συχνά αισθάνεται ανώτερος και χρησιμοποιεί αυτό το συναίσθημα για να ταπεινώσει τους άλλους σαν απλά κατώτερους. Μπορεί να αισθάνεται οικονομικά, κοινωνικά, φυλετικά ή σωματικά ανώτερος. Χρησιμοποιεί αυτό το συναίσθημα για να δικαιολογήσει τις πράξεις του. Όταν αυτοί οι άνθρωποι αισθάνονται ότι είναι καλύτεροι από τους άλλους, τους δίνεται η  αιτιολογία που χρειάζονται για να τους αντιμετωπίσουν σαν χάλια.

Μόλις συνειδητοποιήσετε ότι κανείς δεν είναι εκ γενετής ανώτερος από οποιονδήποτε άλλον, μπορείτε να συμπάσχετε μαζί του. Ο καθένας έχει κάτι που είναι καλό ακόμα κι αν όλα δεν αντισταθμίζονται εξίσου καλά. Ίσως να είστε ο πιο επιτυχημένος τραπεζίτης επενδύσεων στον κόσμο, αλλά χωρίς μηχανικό, τεχνικό υπολογιστών, ή ξυλουργό, δεν θα έχετε κανέναν τρόπο να πάτε στη δουλειά, τίποτα για να εργαστείτε επάνω του όταν φτάσετε εκεί και πουθενά να ζήσετε. Ο καθένας έχει κάτι ιδιαίτερο να προσφέρει στον κόσμο.

Κατηγορεί το θύμα

Επειδή οι νταήδες δυσκολεύονται να αποδεχθούν την ευθύνη για τις πράξεις τους, συχνά κατηγορούν το θύμα. ‘Αυτός / Αυτή με έκανε να το κάνω’,  είναι μια κοινή δικαιολογία. Είτε έχετε τον έλεγχο των ενεργειών σας ή δεν τον έχετε. Λόγια μίσους ή σωματικής βίας δεν  δικαιολογούνται ποτέ εναντίον ενός ήσυχου ατόμου ή μιας ομάδας.

Αν πιάσετε τον εαυτό σας να κατηγορεί ένα άλλο άτομο ή ομάδα για βία ή καταχρηστικές λέξεις, τότε ίσως να είστε ένας νταής. Αποδεχθείτε την ευθύνη για τις ενέργειές σας και τα λόγια σας. Η χρήση βίας ή εκφοβισμού για να κλέψετε από κάποιον το ακίνητο του, την αυτοεκτίμηση ή τα δικαιώματά του είναι πάντα λάθος. Μπορείτε να επιλέξετε μια διαφορετική πορεία. Είναι επιλογή σας αν κάνετε θύμα κάποιον ή όχι. Μάθετε να παίρνετε αυτό που θέλετε χωρίς βία και εκφοβισμό. Επιλέξτε έναν καλύτερο δρόμο.

[webmd] [burltwpsch]

google news Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Τι λες τώρα; στο Google News