8 Ρίχτερ: Ο μεγαλύτερος σεισμός που χτύπησε ποτέ την σύγχρονη Ελλάδα

23 Ιουλίου, 2017 3:36 ΠΜ
More videos

Ο σεισμός των 6,6 ρίχτερ στην Κω είναι ένας από τους μεγαλύτερους αλλά όχι και ο μεγαλύτερος σεισμός στην χώρα.

Ο μοναδικός σεισμός στην Ελλάδα που έφτασε στα 8 Ρίχτερ και έχει καταχωρυθεί ως τον πιο δυνατό σεισμό στη σύγχρονη Ελλάδα ήταν ο σεισμός στις 26 Ιουνίου 1926 στη Ρόδο. Κατέστρεψε ολοκληρωτικά τον Αρχάγγελο.

Το επίκεντρο του ήταν μεταξύ Κω-Ρόδου και περίπου 60 χιλιόμετρα από την πόλη της Ρόδου.

Ο σεισμός έσεισε βίαια εκτός από το νοτιοανατολικό Αιγαίο  την Παλαιστίνη ,την Κύπρο ,την Μικρά Ασία ,την Νότια Αλβανία ,την Αίγυπτο, την Νεκρή θάλασσα  και γενικά  έγινε αισθητός σχεδόν σε όλη την Μεσόγειο.

Η σεισμική δόνηση κατέστρεψε πολλά σπίτια στην Κω, Κάρπαθο, Τήλο, Χάλκη ,Καστελόριζο και την Κρήτη. Η περιοχή που «ένιωσε» περισσότερο την επίσκεψη του Εγκέλαδου ήταν ο Αρχάγγελος, αφού περίπου 600 σπίτια σωριάστηκαν  ενώ κατά μήκος της ανατολικής ακτής  της Ρόδου περίπου 3000 σπίτια καταστράφηκαν.

Ο Αρχάγγελος Ρόδου είναι κτισμένος στα κεντρικά ανατολικά παράλια της νήσου, σε υψόμετρο 160 μέτρα, εσωτερικά του ομώνυμου όρμου. Βρίσκεται σε απόσταση 28χλμ. από την πόλη της Ρόδου και κτίστηκε  τα μεσαιωνικά χρόνια σε μακρινή απόσταση από την παραλιακή θέση, για να προστατεύει τους κατοίκους από τις πειρατικές επιδρομές. Ευτυχώς κατά στην επίσκεψη του στο χωριό ο Εγκέλαδος προειδοποίησε  τους κατοίκους με μικροσεισμούς που προηγήθηκαν την ίδια ημέρα από τον κύριο με αποτέλεσμα να αφήσουν έγκαιρα τα σπίτια τους. Από αυτό το συμβάν  4 Αρχαγγελίτες έχασαν την ζωή τους.

Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Κρήτη. Οι βόρειες ακτές σε ορισμένα σημεία ανυψώθηκαν κατά 20-30 εκατοστά και το αρχαιολογικό μουσείο του Ηρακλείου  έπαθε μεγάλη καταστροφή.

Ο μηχανισμός γένεσης του σεισμού ήταν ενδιάμεσου βάθους και δεν είχε να κάνει με τους επιφανειακούς που παρατηρούνται συχνά στην χώρα μας και γεννιούνται σε ρήγματα τα οποία φθάνουν μέχρι την επιφάνεια της Γης .

Ο σεισμός είχε μεγάλο εστιακό βάθος –έφθανε περίπου τα 100 χιλιόμετρα-όμως οφείλεται στην  ίδια αιτία , δηλαδή στην σύγκλιση της Αφρικανικής πλάκας  και της μικροπλάκας του Αιγαίου.

Το  ρήγμα της Χάλκης  που προκάλεσε τον σεισμό έχει δώσει και άλλους ισχυρούς σεισμούς  όπως αυτό των 7,7R της 12ης Οκτωβρίου 1856 και  τον σεισμό των 7,5R της 22 Απρίλη του 1863 που κατέστρεψε 12 χωριά στην Ρόδο -ισοπεδώθηκε το Μασάρι(περισσότεροι από 300 νεκροί).

Ο δεύτερος ισχυρότερος σεισμός στην Ελλάδα 7,9 Ρίχτερ σημειώθηκε το 1903 στα Κύθηρα και ο τρίτος το 1905 στην Χαλκιδική με 7,5 Ρίχτερ.

Οι 36 μεγαλύτεροι σεισμοί στην Ελλάδα

Πηγή: Earthquakes.gr

Πηγή : Οι σεισμοί της Ελλάδας-Β&Κ Παπαζάχου

[dimokratiki] [earthquakes]