8 προειδοποιητικά σημάδια ότι έχετε δυσανεξία στην γλουτένη

26 Φεβρουαρίου, 2016 2:20 ΜΜ
More videos

Η γλουτένη είναι πολύ της μόδας τον τελευταίο καιρό, αλλά η δυσανεξία στην γλουτένη δεν είναι κάτι καινούργιο.

Παρά τα όσα πιστεύουν οι περισσότεροι, η δυσανεξία στην γλουτένη δεν είναι κάποιο είδος τροφικής αλλεργίας ούτε συνιστά κάποια διαταραχή του λεπτού εντέρου. Αντίθετα, είναι μια κατάσταση στο έντερο που μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στον συνολικό τρόπο ζωής και στην ευημερία μας.

Σύμφωνα με το Food Renegade “οι άπεπτες πρωτεΐνες της γλουτένης, που υπάρχουν στο σιτάρι και σε άλλα δημητριακά, βρίσκονται στο έντερο και αντιμετωπίζονται από τον οργανισμό ως ξένος εισβολέας, ερεθίζουν το έντερο και ισοπεδώνουν τις μικρολάχνες στα τοιχώματα του λεπτού εντέρου. Χωρίς αυτές τις μικρολάχνες, μειώνεται σημαντικά η επιφάνεια που απορροφά τα θρεπτικά συστατικά των τροφίμων.”

Οι πολύ δυνατοί πόνοι, ο εμετός και η διάρροια μετά το φαγητό είναι αλάνθαστα σημάδια μιας σοβαρής γαστρεντερικής κατάστασης. Ωστόσο, για τα σημάδια για τον εντοπισμό της δυσανεξίας στην γλουτένη είναι πιο γενικά και αόριστα. Όσοι δεν γνωρίζουν, ότι έχουν δυσανεξία στην γλουτένη συνεχίζουν να τρώνε γλουτένη, θέτοντας σε μεγάλο κίνδυνο τον εαυτό τους.

Δείτε παρακάτω 8 συνηθισμένα σημάδια δυσανεξίας στην γλουτένη και φροντίστε να επισκεφθείτε τον γιατρό σας, αν αντιμετωπίζετε κάποιο από τα ακόλουθα συμπτώματα.

Πόνος στο στομάχι

a1-600x652

Heeral Chhibber

Τα πεπτικά προβλήματα είναι ίσως η πιο προφανής ένδειξη της δυσανεξίας στη γλουτένη. Μετά την κατανάλωση τροφών που καταναλώνουν γλουτένη μπορεί να βιώσουν φούσκωμα, δυσκοιλιότητα, διάρροια και αέρια. Σύμφωνα με το Κέντρο Αρωγής Πέψης, η κατανάλωση τροφών που περιέχουν γλουτένη μπορεί να βλάψει το λεπτό έντερο και να οδηγήσει σε φτωχή απορρόφηση μετάλλων και βιταμινών από τα περισσότερα τρόφιμα που τρώμε.

Ζαλάδα

g2-600x600

Heeral Chhibber

Πολλά άτομα με δυσανεξία στην γλουτένη μπορεί να βιώσουν ζαλάδες, αποπροσανατολισμό και ένα περίεργο αίσθημα ανισορροπίας μετά την κατανάλωση τροφών με γλουτένη.

Αυτή η συχνή αίσθηση ζαλάδας δεν είναι φυσιολογική. Μερικοί άνθρωποι έχουν πραγματική μείωση των κρίσεων ιλίγγου μετά από την αφαίρεση της γλουτένης από την διατροφή τους.

Κυκλοθυμία

h4-600x483

Heeral Chhibber

Αν το έντερο σας δεν είναι ευχαριστημένο από τις τροφές που καταναλώνετε, τότε ο εγκέφαλός σας θα είναι επίσης δυσαρεστημένος. Τα άτομα με δυσανεξία στην γλουτένη έχουν συχνά ανεξήγητα συμπτώματα ευερεθιστότητας και άγχους.

Το περιοδικό ιατρικής New England απαρύθμισε 55 ασθένειες που προκαλούνται ή επιδεινώνονται από την κατανάλωση γλουτένης, η οποία ανάμεσα σε άλλα περιλαμβάνει την κατάθλιψη και το άγχος.

Χρόνιες ημικρανίες

o2-600x600

Heeral Chhibber

Οι πονοκέφαλοι είναι πολύ συνηθισμένοι για τα άτομα με δυσανεξία στην γλουτένη. Παρόλο που δεν συνδέεται με κάποιο συγκεκριμένο είδος πονοκεφάλου, συνήθως συμβαίνουν μετά από 30 έως 60 λεπτά από την κατανάλωσης τροφών με γλουτένη.

Οι συχνές ημικρανίες μπορεί να οδηγήσουν σε θολή όραση και πόνους γύρω από τα μάτια.

Φαγούρα

t1-600x528

Heeral Chhibber

Όταν το λεπτό έντερο δεν μπορεί να επεξεργαστεί την γλουτένη, δημιουργούνται φλεγμονές, οι οποίες μπορεί να αποκαλυφθούν μέσω του δέρματος. Γι ‘αυτό η ευαισθησία στη γλουτένη συνδέεται συχνά με τις ασθένειες του δέρματος, όπως το έκζεμα και η ψωρίαση. Το ανοσοποιητικό σύστημα ανταποκρίνεται στο δυσαρεστημένο πεπτικό σύστημα με την δημιουργία αντισωμάτων, που μπορούν να προκαλέσουν φαγούρα στο δέρμα.

Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να οδηγήσουν σε αυπνία και έντονο κνησμό στα γόνατα, τους αγκώνες και τα δάχτυλα.

Ινομυαλγία

n3-600x504

Heeral Chhibber

Η ινομυαλγία είναι μια χρόνια πάθηση που προκαλεί έντονο πόνο στους μυς, τους συνδέσμους και τους τένοντες. Επηρεάζει περίπου το 4% του πληθυσμού των ΗΠΑ και ως επί το πλείστον γυναίκες.

Σύμφωνα με πολλούς επαγγελματίες της υγείας, η αποφυγή της γλουτένης μπορεί να ανακουφίσει την ινομυαλγία. Η σελίδα Medicine Net αναφέρει, ότι η ποικιλία των διατροφικών προσεγγίσεων σχετίζεται περισσότερο με κάποια δευτερεύουσα και αδιάγνωστη ασθένεια. “Όταν οι ασθενείς βοηθούνται από κάποια συγκεκριμένη διατροφή είναι συχνά λόγω της παρουσίας μιας δευτερεύουσας κατάστασης που έχει μια αναγνωρισμένη αντίδραση στη δίαιτα. Και μόλις το φροντίσετε αυτό, θα ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα. Θα νιώσετε καλύτερα συνολικά.”

Χρόνια κόπωση

p2-600x456

Heeral Chhibber

Είναι λογικό, όταν το σώμα σας είναι ταλαιπωρημένο και το μυαλό σας αναστατωμένο, να αισθάνεστε κουρασμένοι και εξαντλημένοι. Ακόμα και αν κοιμάστε 8 ώρες την ημέρα μπορεί να νιώθετε εξαντλημένοι. Αυτό σημαίνει, ότι το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο.

Όταν το σώμα σας αντιμετωπίζει μια διαρκή φλεγμονή και ξοδεύει την ενέργειά του για την αντιμετώπιση των πρωτεϊνών της γλουτένης, τότε η ενέργειά σας εξαντλείται πολύ πιο γρήγορα από το φυσιολογικό.

Δυσανεξία στην λακτόζη

u2-600x560

Heeral Chhibber

Η δυσανεξία στην γλουτένη και στην λακτόζη έχουν παρόμοια συμπτώματα και μερικές φορές πάνε χέρι- χέρι.

Αν αντιμετωπίζετε προβλήματα με την λακτόζη, τότε έχετε προβλήματα και με την γλουτένη. Υπάρχει ένα συγκεκριμένο είδος ζάχαρης που βρίσκεται στο γάλα και σε άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα, που μπορεί να προκαλέσει πεπτικά προβλήματα και να προσθέσει παραπάνω προβλήματα στα ήδη δυσάρεστα συμπτώματα της δυσανεξίας στη γλουτένη. Επίσης, τα γαλακτοκομικά προϊόντα ευθύνονται για την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, η οποία συνδέεται με την δυσανεξία στην γλουτένη.

Ακολουθήστε μας στο facebook: