8 πράγματα που απαγορεύονται ακόμα στις γυναίκες στην Σαουδική Αραβία

28 Σεπτεμβρίου, 20179:55 ΠΜ

Σε 10 μήνες οι γυναίκες στη Σαουδική Αραβία θα μπορούν να βγάλουν δίπλωμα οδήγησης, ωστόσο ακόμα δεν μπορούν να κάνουν αυτά τα πράγματα.

Παρ’ όλες τις αλλαγές που υποσχέθηκε ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας, Σουλειμάν, η κατάσταση των δικαιωμάτων των γυναικών στη χώρα της Ασίας παραμένει έτη φωτός από τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου.

Κι αυτό διότι, παρά την τροποποίηση της νομοθεσίας, που επιτρέπει πλέον στις γυναίκες της χώρας να… οδηγούν, οι υπόλοιπες ελευθερίες τους παραμένουν αποκλειστικά στην κρίση του ανδρικού πληθυσμού.

Πιο συγκεκριμένα, πληθώρα αυτονόητων κεκτημένων για τη ζωή των γυναικών στον υπόλοιπο κόσμο φαντάζουν άγνωστα σε αυτές της Σαουδικής Αραβίας, ακόμα κι αν πρόκειται για ζητήματα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, δικαιοσύνης ή απλά επιλογής των ρούχων που φοράει.

Ανάμεσα, λοιπόν, στις απαγορεύσεις που συναντούν οι γυναίκες της χώρας είναι:

 -η επιλογή συζύγου, χωρίς την έγκριση του προστάτη της (πατέρας, αδελφός, θείοι)

-η διαχείριση των οικονομικών τους, όπως και το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού, με την ίδια ως διαχειρίστρια

-η δυνατότητα να ταξιδεύει χωρίς τη συνοδεία αντρικού προσώπου

-η δυνατότητα μιας δίκαιης δίκης, καθώς στο σαουδαραβικό νομοθετικό σύστημα, οι καταθέσεις των γυναικών αξιολογούνται λιγότερο από τις αντίστοιχες αντρικές

-η δυνατότητα της επαφής -ακόμα και συνομιλίας- με άντρες, με τους οποίους δεν έχει συγγενική σχέση

-η επιλογή των ενδυμάτων της, καθώς υπόκειται σε αυστηρούς ενδυματολογικούς κώδικες, όπως η υποχρέωση να φοράει ένα μακρύ φόρεμα, να μην μακιγιάρεται και να μην ”ακολουθεί” τις τάσεις της μόδας

-η δυνατότητα να επιλέξει η ίδια τον τρόπο αντιμετώπισης ενός ιατρικού ζητήματος και τέλος,

-η δυνατότητα να αναλάβει την κηδεμονία των παιδιών της σε περίπτωση διαζυγίου, καθώς με τις τωρινές συνθήκες, απαγορεύεται να έχει υπό την επίβλεψή της τα παιδιά μετά από μία ηλικία (7 ετών για τα αγόρια και 9 ετών για τα κορίτσια).

[cnn] [gazzetta]

google news Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Τι λες τώρα; στο Google News