8 μύθοι για την εγκυμοσύνη που τελικά είναι αλήθεια

24 Αυγούστου, 201710:45 ΜΜ

Από τις πρώτες κιόλας εβδομάδες της εγκυμοσύνης, το περιβάλλον ξεκινά να τρομοκρατεί τη μελλοντική μητέρα με τα παραμύθια των παλιών νοικοκυρών: “μην κόψεις τα μαλλιά σου, μην αγοράσεις καινούρια ρούχα και μην σκεφτείς καν να πλέξεις”. Παραδόξως, υπάρχει κάποια λογική σε μερικές από αυτές τις δεισιδαιμονίες.

Στη λίστα που ακολουθεί, θα δείτε μερικές πεποιθήσεις σχετικά με την εγκυμοσύνη, που έχουν κάποιες επιστημονικές αποδείξεις.

#1 Αν χαϊδέψεις γάτα, το μωρό σου θα έχει πολλούς εχθρούς

© depositphotos

Υπάρχει όντως ένας εχθρός, που ονομάζεται τοξοπλάσμωση και φορείς της είναι οι γάτες. Οπότε βγάζει νόημα ο περιορισμός της επαφής σας, αν θέλετε να αποφύγετε μια πιθανή ενδομήτρια μόλυνση.

#2 Αν καθίσεις στο κατώφλι, κακά πνεύματα θα ξυπνήσουν το μωρό σου

© depositphotos

Μια έγκυος δε θα πρέπει να καθίσει ούτε στο κατώφλι, ούτε σε οποιοδήποτε άλλο ρεύμα. Το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να αποδυναμωθεί και ούτε το κρύο, ούτε ο πόνος στη μέση σας θα παρέχουν ισχυρότερη υγεία.

#3 Αν τρως κόκκινα φρούτα, το μωρό θα έχει ροδαλά μάγουλα

© depositphotos   © depositphotos

Όλα τα κόκκινα μούρα και φρούτα είναι ισχυρά αλλεργιογόνα, αν και η στάση απέναντι στην κατανάλωσή τους ποικίλει. Σύμφωνα με τη ρώσικη παραδοσιακή ιατρική, οι έγκυες δεν πρέπει να τα καταναλώνουν καθόλου. Οι δυτικοί γιατροί, από την άλλη, λένε το αντίθετο.

#4 Αν βλέπεις ταινίες τρόμου, το μωρό θα βγει άσχημο

© Universal Pictures

Υπάρχει πάντα ένας ειδικός περιορισμός για τις εγκύους στην έναρξη κάθε ταινίας. Και υπάρχει λόγος γι’ αυτό. Οι ορμονικές αλλαγές κάνουν τις γυναίκες πολύ ευαίσθητες και το υψηλό στρες μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές της ροής του αίματος. Έτσι, θα ήταν καλύτερα να αναβάλετε για λίγο τις ταινίες αυτές.

#5 Αν κάθεσαι σταυροπόδι, το μωρό θα εμφανίσει δυσμορφία ποδιών

© depositphotos

Το σταυροπόδι μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην παροχή αίματος και να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης κιρσών. Γι’ αυτό είναι καλύτερα να ξεχάσετε αυτή τη στάση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και να επιλέγετε πιο ασφαλείς.

#6 Αν κοιμάσαι ανάσκελα, το μωρό μπορεί να πνιγεί

© depositphotos   © depositphotos

Ο ύπνος ανάσκελα, ειδικά στα τελευταία στάδια της εγκυμοσύνης, μπορεί να οδηγήσει σε σύσφιξη της κοίλης φλέβας της μητέρας. Αν κοιμάται τακτικά σε αυτή τη στάση, μπορεί να νιώσει αδυναμία, έλλειψη οξυγόνου και ζαλάδα, ενώ το μωρό μπορεί να αναπτύξει υποξία.

 #7 Αν απλώσεις έξω ρούχα, το μωρό μπορεί να τυλιχθεί στον ομφάλιο λώρο

© depositphotos

Το πρόβλημα εδώ δεν είναι το άπλωμα των ρούχων, αλλά το σήκωμα των χεριών σας. Αν το κάνετε για λίγη ώρα, δε θα συμβεί κάτι. Αλλά αν το κάνετε για μεγάλο χρονικό διάστημα, ο τόνος της μήτρας σας μπορεί να αυξηθεί. Αυτό μπορεί να είναι επικίνδυνο για την εγκυμοσύνη σας.

 #8 Απαγορεύεται να κάνεις μπάνιο, γιατί η δύναμη του μωρό θα ξεπλυθεί

© depositphotos

Ένα καυτό μπάνιο, ειδικά στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης, μπορεί να οδηγήσει σε αποβολή. Αν και θα ήταν ωραία να κάνετε ένα ζεστό μπανάκι χωρίς ενδοιασμούς.

Αγόρι ή κορίτσι;

Πιστεύεται ότι αν η κοιλία της εγκύου μοιάζει μυτερή, θα κάνει αγοράκι. Αν μοιάζει στρογγυλή, θα κάνει κοριτσάκι. Δυστυχώς, μόνο η τοποθεσία των μυών και των οργάνων επηρεάζουν το σχήμα της κοιλίτσας. Ως εκ τούτου, αυτή η δεισιδαιμονία είναι μύθος, όπως και άλλοι τρόποι να ανακαλύψετε το φύλο του μωρού. Ο καλύτερος τρόπος, είναι ο υπέρηχος, αν και μπορεί να κάνει και αυτός τα λαθάκια του.

google news Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Τι λες τώρα; στο Google News