Δευτέρα, 22 Ιουλίου 2024
Ελλάδα8 μήνες από την απώλεια της Θαλίτσας μου, που «έφυγε» από καρκίνο...

8 μήνες από την απώλεια της Θαλίτσας μου, που «έφυγε» από καρκίνο του μαστού – Η ιστορία του Αντώνη

8 μήνες από την απώλεια της αγαπημένης μου συζύγου, της Θαλίτσας μου. Μου είναι κάθε μέρα εξαιρετικά δύσκολο να διαχειριστώ και να ζήσω με την απώλεια της, πόσο μάλλον να κατονομάσω αυτό που την σκότωσε: Καρκίνος του Μαστού.

«Μα ποιός διαγιγνώσκεται με καρκίνο του μαστού τελικού σταδίου στα 32;»
«Ποιός χάνει τη ζωή του από καρκίνο του μαστού στα 34;»

Αναπάντητα ερωτήματα, που έρχονται ενάντια στην κοινή πεποίθηση ότι ο καρκίνος του μαστού πλήττει κυρίως γυναίκες άνω των 40 και πως είναι ιάσιμος. Κι όμως από τις 250.000 νέες διαγνώσεις τον χρόνο στην Ευρώπη οι 90.000 ασθενών θα χάσουν δυστυχώς τη ζωή τους.

Αδιαμφισβήτητα η πρόληψη δύναται να εντοπίσει νωρίς τον καρκίνο του μαστού όταν ακόμη είναι ιάσιμος. Η μαστογραφία βέβαια ως η αποτελεσματικότερη τεχνική απεικόνισης δεν ενδείκνυται για νεαρότερες ηλικίες χωρίς ιστορικό κακοήθειας.

Όταν μια ασθενής λαμβάνει την διάγνωση τελικού σταδίου, αναρωτιέται κανείς «Μα γιατί δεν το βρήκαν νωρίτερα;». Κι όμως στην περίπτωση της Θάλειας, όταν μόλις 4 μήνες πριν την διάγνωση νοσηλεύτηκε σε Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της χώρας για άλλο πρόβλημα υγείας, ο καρκίνος ήταν εκεί. Αδιάγνωστος. Περιγραφόταν ξεκάθαρα στις αξονικές, και πιθανώς σε πρώιμο, ιάσιμο στάδιο. Και παρά την επιμονή μας για διερεύνηση, δυστυχώς οι γιατροί το απέδωσαν εσφαλμένα στην αρχική νόσο. 4 μήνες αργότερα ο καρκίνος ήταν ανίατος, και με πολύ περιορισμένες θεραπευτικές επιλογές.

Μαζί με την αξία της προσωπικής ευθύνης της πρόληψης επομένως, είναι εξόχως σημαντικό να αναδειχθεί ηχηρά το ζήτημα της κλινικής εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης των ιατρών όλων των ειδικοτήτων στο ότι ο καρκίνος του μαστού μπορεί να πλήξει όλες τις ηλικίες.

Χρειαζόμαστε επίσης μεγαλύτερες επενδύσεις διεθνώς για την ανεύρεση νέων θεραπειών, μιας που για ένα σημαντικό ποσοστό ασθενών υπάρχουν ακόμη πολύ περιορισμένες θεραπευτικές επιλογές.
Χρειαζόμαστε πιο προσβάσιμες υπηρεσίες πρόληψης και θεραπείας για τον Καρκίνο του Μαστού, μιας που πολλές τεχνικές και διαδικασίες δεν είναι φιλικές προς τα ΑμεΑ που είναι σε υψηλότερο κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου.

25 Οκτώβρη, Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού.

Antonis Christou

#breastcancerday2022 #breastcancerawareness

Τα πιο σημαντικά