8 μαγικά κόλπα που μπορείτε να κάνετε μόνοι σας στο σπίτι

20 Οκτωβρίου, 2017 4:47 ΜΜ
More videos

Επιλέξαμε οκτώ εκπληκτικά κόλπα που απλά κόβουν την ανάσα στα παιδιά. Είμαστε πεπεισμένοι ότι ακόμη και όταν ανακαλύψουν τι συμβαίνει, δεν θα απογοητευτούν.

8. Ένα αυγό σε ένα μπουκάλι

© instructables

Χρειάζεστε: Ένα αυγό, ένα μπουκάλι με λαιμό μικρότερης διαμέτρου από το αυγό, μια λεπτή λωρίδα χαρτιού και μια σταγόνα ελαιόλαδου.

Πείραμα: Είναι δυνατόν να πιέσετε ένα συνηθισμένο αυγό σε ένα μπουκάλι χωρίς να το σπάσετε; Είναι! Αρχικά, βράστε το αυγό και αφαιρέστε το κέλυφος. Βάλτε λίγο λάδι στο λαιμό της φιάλης. Τοποθετήστε τη λεπτή λωρίδα χαρτιού και τοποθετήστε την στο κάτω μέρος της φιάλης και στη συνέχεια τοποθετήστε αμέσως το αυγό στο λαιμό του μπουκαλιού. Το αυγό θα αναρροφηθεί μέσα.

Τι συμβαίνει εδώ; Η φλόγα καίει το οξυγόνο στη φιάλη, οδηγώντας στο σχηματισμό εσωτερικού αέρα. Η μειωμένη πίεση στο εσωτερικό της φιάλης μαζί με την κανονική πίεση έξω από τα δύο, δρουν για να πιέσουν το αυγό μέσα στη φιάλη. Χάρη στην ευελιξία του, το αυγό ταιριάζει μέσα από το στενό λαιμό της φιάλης.

7. Ένα σιντριβάνι Coca Cola

© u-mama

Χρειάζεστε: Ένα μπουκάλι Coca Cola και πέντε έως έξι καραμέλες Mentos.

Πείραμα: Είναι καλύτερο να το κάνετε αυτό έξω από το σπίτι σας. Βάλτε τις καραμέλες μέσα στο μπουκάλι – η αντίδραση είναι σχεδόν άμεση. Για να το διευκολύνετε, μπορείτε να τις τοποθετήσετε σε ένα λυγισμένο κομμάτι χαρτιού και να τις αφήσετε να γλιστρήσουν μέσα στο υγρό. Θυμηθείτε να φύγετε μακριά όσο πιο γρήγορα μπορείτε όταν βάλετε τις καραμέλες μέσα.

Τι συμβαίνει εδώ; Οι καραμέλες ελευθερώνουν το αέριο διοξειδίου του άνθρακα στο αναψυκτικό, προκαλώντας το να μετατραπεί σε αφρό πολύ γρήγορα και να σηκωθεί από τη φιάλη σαν ένα σιντριβάνι.

6. Ένα ξύλινο καλαμάκι μέσα από ένα μπαλόνι

Χρειάζεστε: ένα μπαλόνι, ξύλινα καλαμάκια και μια μικρή ποσότητα σαμπουάν για μωρά ή φυτικό έλαιο.

Πείραμα: Φουσκώστε το μπαλόνι σε μεσαίο μέγεθος. Βυθίστε το καλαμάκι στο λάδι και σπρώξτε το απαλά αλλά σταθερά μέσα από το μπαλόνι. Συνεχίστε να περιστρέφετε και να πιέζετε σιγά σιγά το σουβλάκι μέχρι να σπάσει από την άλλη πλευρά. Τα παιδιά σας θα εκπλαγούν εντελώς ότι το μπαλόνι δεν θα σκάσει.

Τι συμβαίνει εδώ: Ένα μπαλόνι από καουτσούκ αποτελείται από μια μακρά αλυσίδα μορίων που ονομάζονται πολυμερή, τα οποία τεντώνονται όταν το μπαλόνι φουσκώνει. Καθώς τρυπάτε το μπαλόνι με ένα ξύλινο σουβλάκι, οι αλυσίδες πολυμερούς ωθούνται στην άκρη, αλλά παραμένουν συνδεδεμένες, εξ ου και το μπαλόνι δεν σκάει. Η εμπότιση του καλαμιού στο λάδι βοηθά επίσης στην αποτροπή του να σκάσει το μπαλόνι.

5. Ένα σπίρτο που καίγεται

© imgur

Χρειάζεστε: Ορισμένα σπίρτα, έναν φακό.

Πείραμα: Βάλτε φωτιά σε ένα σπίρτο και κρατήστε το περίπου 10-15 εκατοστά μακριά από τον τοίχο. Φωτίστε με τον φακό πάνω από το χέρι σας κρατώντας το σπίρτο. Θα παρατηρήσετε ότι μόνο η σκιά του χεριού σας και το σπίρτο θα εμφανιστούν στον τοίχο – η φλόγα δεν θα εμφανιστεί.

Τι συμβαίνει εδώ; Η φωτιά δεν παράγει μια σκιά, γιατί δεν εμποδίζει το πέρασμα του φωτός από τον εαυτό της με τον ίδιο τρόπο που κάνουν τα φυσικά υλικά.

4. Πάγοι ζωγραφισμένοι από μέσα

© aistbox

Χρειάζεστε: Πάγους (από φλιτζάνια ή μπολ), έναν δίσκο με πλευρές, αλάτι, χρώματα τροφίμων ή άλλες βαφές, μερικές πιπέτες ή κουταλάκια του γλυκού.

Πείραμα: Το βράδυ, ετοιμάστε μερικά παγάκια σε δίσκους πάγου ή σε διάφορα κύπελλα και μπολ. Την επόμενη μέρα, ετοιμάστε μερικά ισχυρά διαλύματα αλατιού σε διάφορα δοχεία και προσθέστε κάποια χρώματα σε αυτά. Τοποθετήστε τα παγάκια στο δίσκο και χρησιμοποιώντας μια πιπέτας ή ένα κουταλάκι του γλυκού, τοποθετήστε μερικά σταγονίδια του διαλύματος αλατιού πάνω τους. Το αλάτι θα διαλύσει τον πάγο, κάνοντας μικρές τρύπες σε αυτό, και το χρώμα θα δημιουργήσει όμορφα σχέδια μέσα στους πάγους.

Τι συμβαίνει εδώ; Όταν το νάτριο έρχεται σε επαφή με τον πάγο, η αντίδραση προκαλεί την απελευθέρωση θερμότητας, την τήξη του πάγου.

3. Βροχή στο σπίτι

© malish-nash

Χρειάζεστε: Ένα μεγάλο διαφανές δοχείο (ένα βάζο, ένα δοχείο σαλάτας), νερό, μια πιπέτα ή ένα κουταλάκι του γλυκού, υγρό χρώμα τροφίμων, κάποια υγρό για πλύσιμο.

Πείραμα: Ρίξτε λίγο νερό μέσα στο δοχείο και χρησιμοποιήστε  το υγρό πλύσης για να δημιουργήσετε μεγάλα σύννεφα πάνω στην επιφάνεια. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε τη πιπέτα ή το κουταλάκι του γλυκού για να αφήσετε λίγες σταγόνες χρώματος σε διάφορα σημεία στην επιφάνεια του αφρού. Περιμένετε μια στιγμή, τότε θα πρέπει να δείτε «βροχή» που αναδύεται από το κάτω μέρος.

Τι συμβαίνει εδώ; Επειδή είναι πιο πυκνό, το χρώμα διοχετεύεται μέσω του αφρού και βυθίζεται στον πυθμένα του νερού. Αυτό το πείραμα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να εξηγήσετε στα παιδιά πώς λειτουργεί η βροχή στην πραγματική ζωή.

2. Σκουλήκια από άμυλο που χορεύουν

© kakprosto

Χρειάζεστε: Καλαμποκάλευρο, νερό, λεπτό δίσκο ψησίματος, ένα subwoofer από στερεοφωνικό, χρώμα τροφίμων.

Πείραμα: Αναμίξτε δύο φλιτζάνια καλαμποκάλευρου μαζί με ένα φλιτζάνι νερό. Ρίξτε το μίγμα στο δίσκο, προσθέστε μερικές σταγόνες χρώματος τροφίμων και στη συνέχεια τοποθετήστε το δίσκο στο subwoofer. Βάλτε κάποια μουσική, πιέζοντας προσεκτικά το δίσκο με τα δάχτυλά σας και προσέξτε τα σκουλήκια που χορεύουν!

Τι συμβαίνει εδώ; Το νερό που αναμιγνύεται με το άμυλο καλαμποκιού είναι ένα μη Νευτώνιο υγρό, το οποίο συμπεριφέρεται με τρόπο εντελώς διαφορετικό από αυτό που περιμένουμε. Εάν εφαρμοστεί δύναμη σε αυτό (αν το χτυπήσετε, το πιέσετε ελαφρά κτλ.), γίνεται σκληρό. Η μουσική δρα σαν φυσικό χτύπημα εναντίον της. Το μείγμα κινείται και γίνεται παχύτερο.

1. Ψεύτικη πρόκα

Χρειάζεστε: Δύο καρφιά, ένα κομμάτι γάζας, κόκκινο χρώμα.

Πείραμα: Αυτό δεν είναι πραγματικά ένα πείραμα αλλά μια ψευδαίσθηση για να διασκεδάσετε τους φίλους σας. Πάρτε ένα καρφί, και κόψτε το στο μισό εκ των προτέρων. Συνδέστε τα δύο μισά του καρφιού στη γάζα και τυλίξτε το γύρω από το δάχτυλό σας για να φανεί ότι το καρφί έχει τρυπηθεί μέσα από αυτό. Το κόκκινο χρώμα θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε ένα αυθεντικό αποτέλεσμα.

Τώρα, για να εντυπωσιάσετε τους φίλους σας, πάρτε ένα ολόκληρο καρφί και ένα σφυρί, και βάλτε το άλλο σας χέρι σε ένα τραπέζι κάτω από ένα πανί με το μαξιλάρι κρυμμένο στην παλάμη σας. Ενώ χτυπάτε ολόκληρο το καρφί με το σφυρί, βάλτε ένα από τα δάχτυλά σας μέσα από τη γάζα. Όταν αφαιρέσετε το κάλυμμα, οι φίλοι σας θα δουν ότι η πρόκα χτύπησε το δάχτυλό σας.