8 καθημερινές δραστηριότητες που μπορούν να καταστρέψουν την σπονδυλική στήλη

29 Ιουλίου, 2017 1:51 ΠΜ
More videos

Η σπονδυλική στήλη είναι πραγματικά αυτή που συγκρατεί το σώμα μας και γι’ αυτό ακριβώς είναι σημαντικό να την φροντίζουμε και να την προσέχουμε σε οποιαδήποτε ηλικία.

Δείτε παρακάτω 8 καθημερινές δραστηριότητες που κάνουμε όλοι μας και επιβαρύνουμε την σπονδυλική μας στήλη.

8. Βούρτσισμα δοντιών

Όταν στεκόμαστε όρθιοι, η σπονδυλική μας στήλη δέχεται πολύ μεγαλύτερη πίεση από ότι όταν περπατάμε. Αν πρέπει να μείνετε όρθιοι για αρκετή ώρα, πρέπει να βρείτε έναν τρόπο για να μετριάσετε την επιβλαβή επίδραση στην σπονδυλική σας στήλη.

Πως να το αποφύγετε

Όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας, ακουμπήστε στον τοίχο ή τον νιπτήρα με το ελεύθερο χέρι σας.

7. Πλύσιμο πιάτων

Όταν πλένουμε τα πιάτα, συνήθως είμαστε σκυμμένοι και έχουμε τεντωμένα χέρια. Εξαιτίας αυτού, οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι του θωρακικού τμήματος φθείρονται γρήγορα, πράγμα που προκαλεί πόνο μεταξύ των ωμοπλατών.

Πως να το αποφύγετε

Βάλτε μια καρέκλα ή ένα σκαμπό κάτω από το γόνατό σας, όταν πλένετε τα πιάτα. Αυτό θα μειώσει την πίεση.

6. Αλλάζοντας το λάστιχο του αυτοκινήτου

Κάθε ιδιοκτήτης αυτοκινήτου έχει έρθει αντιμέτωπος με μια τέτοια κατάσταση, η οποία μπορεί να προκαλέσει πόνο στην μέση για το υπόλοιπο της μέρας.

Πως να το αποφύγετε

Μην σκύβετε πάνω από το λάστιχο. Καθίστε στο έδαφος, ώστε τα μάτια σας να είναι στο ίδιο ύψος με το λάστιχο.

5. Κουβαλώντας τα ψώνια από το σούπερ μάρκετ

Παρά το γεγονός ότι τα σούπερ μάρκετ βγάζουν πολλά χρήματα, πουλώντας τις σακούλες, ποτέ μην παραλείψετε να πάρετε μια δεύτερη σακούλα. Μερικά επιπλέον σεντ μπορούν να σώσουν την σπονδυλική σας στήλη.

Πως να το αποφύγετε

  • Να θυμάστε, ότι τα βαριά αντικείμενα πρέπει να τα σηκώνετε με λυγισμένα γόνατα. Για τις γυναίκες ένα βαρύ αντικείμενο θεωρείται κάτι που ζυγίζει πάνω από 2 κιλά και για τους άντρες πάνω από κιλά.
  • Να θυμάστε, ότι όταν κουβαλάτε κάτι βαρύ το βάρος πρέπει να είναι μοιρασμένο και στα δυο χέρια.

4. Πλένοντας το πάτωμα

Αν όχι κάθε μέρα, τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα σφουγγαρίζουμε το σπίτι μας, προκαλώντας μεγάλη ζημιά στην σπονδυλική μας στήλη.

Πως να το αποφύγετε

Μην πλένετε το πάτωμα με ένα πανί, αλλά χρησιμοποιήστε σφουγγαρίστρα.

3. Δένοντας τα κορδόνια

Οτιδήποτε κάνουμε σε λυγισμένη στάση βλάπτει τους μεσοσπονδύλιους δίσκους μας. Κάτω από συνεχή πίεση, οι θρεπτικές ουσίες εξέρχονται από τη σπονδυλική στήλη και ισοπεδώνονται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πιέσεις και πόνους σε διάφορες περιοχές του σώματος.

Πως να το αποφύγετε

Είναι καλύτερο να δένετε τα παπούτσια σας καθιστοί και με το ένα πόδι όρθιο.

2. Κουβαλώντας ένα σακίδιο

Τα σακίδια δεν είναι συνηθισμένα μόνο στους μαθητές. Και οι ενήλικες τα γεμίζουν με διάφορα πράγματα και τα κουβαλούν όλη μέρα, προκαλώντας μεγάλη ζημιά στην σπονδυλική τους στήλη.

Πως να το αποφύγετε

  • Τα σακίδια έχουν δυο ζώνες. Χρησιμοποιήστε τες και τις δυο για να μοιραστεί το βάρος.
  • Προτιμήστε σακίδια με μαλακές και φαρδιές ζώνες.

1. Κατεβάζετε βαριά αντικείμενα από ψηλά

Όταν σηκωνόμαστε για να φτάσουμε κάτι, η σπονδυλική μας στήλη τεντώνεται. Τώρα, φανταστείτε τι συμβαίνει στην σπονδυλική σας στήλη, όταν όλο το βάρος μιας βαλίτσας πέφτει πάνω της. Είναι σαν να ρίχνουμε ένα τούβλο σε ένα μπαλόνι.

Πως να το αποφύγετε

Αν χρειάζεται να κατεβάσετε κάτι από ψηλά, χρησιμοποιήστε μια καρέκλα για να μειώσετε την πίεση όσο περισσότερο γίνεται. Ιδανικά, το βάρος πρέπει να βρίσκεται στο ύψος του στήθους σας.