8 επιστημονικά κόλπα που θα κάνουν τα παιδιά σας να πετάξουν από την χαρά τους.

26 Απριλίου, 2016 1:34 ΜΜ
More videos

Όλοι γνωρίζουμε, ότι ακόμα και το πιο δύσκολο και εντυπωσιακό επιστημονικό πείραμα μπορεί να εξηγηθεί. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει, ότι τα παιδιά δεν εντυπωσιάζονται και δεν γοητεύονται από αυτά. Το ωραίο με τα επιστημονικά πειράματα είναι το δέος που προκαλούν στα παιδιά, καθώς και την ικανοποίηση που προκαλούν στους γονείς, ότι κάνουν καλά την δουλειά τους.

Δείτε παρακάτω 8 εκπληκτικά πειράματα που θα κόψουν την ανάσα των παιδιών σας.

Ένα αυγό σε ένα μπουκάλι.

1

Θα χρειαστείτε: ένα αυγό, ένα μπουκάλι με στόμιο μικρότερο από την διάμετρο του αυγού, μια λεπτή λωρίδα χαρτιού και μια σταγόνα φυτικού ελαίου.

Πείραμα: Μπορείτε να χωρέσετε ένα αυγό σε ένα μπουκάλι χωρίς να το σπάσετε; Φυσικά ναι! Πρώτα βράστε το αυγό και αφαιρέστε το κέλυφος. Αλείψτε το στόμιο του μπουκαλιού με το φυτικό έλαιο. Στην συνέχεια ρυθμίστε το χαρτί στο στόμιο του μπουκαλιού και τοποθετήστε το στο κάτω μέρος της φιάλης. Βάλτε το αυγό στον λαιμό του μπουκαλιού και αυτό θα απορροφηθεί μέσα στο μπουκάλι.

Τι συμβαίνει εδώ: Η φλόγα καίει το οξυγόνο στο μπουκάλι, που οδηγεί στον σχηματισμό αραιού αέρα στο εσωτερικό. Η μειωμένη πίεση στο εσωτερικό της φιάλης μαζί με την κανονική πίεση στο εξωτερικό δρουν για να χωρέσει το αυγό μέσα από το στόμιο του μπουκαλιού. Χάρη στην ευκαμψία του, το αυγό μπορεί να περάσει μέσα από το στόμιο του μπουκαλιού.

Ένα συντριβάνι από Coca-Cola.

2

Θα χρειαστείτε: Μια Coca-Cola 2 λίτρων και μερικές καραμέλες Mentos.

Πείραμα: Είναι καλύτερο να κάνετε το συγκεκριμένο πείραμα σε εξωτερικό χώρο, αν δεν θέλετε η Coca-Cola να χυθεί σε όλο το σπίτι σας. Ρίξτε τις καραμέλες Mentos μέσα στην Coca-Cola. Η αντίδραση θα είναι σχεδόν στιγμιαία. Μόλις, ρίξετε τις καραμέλες μέσα, απομακρυνθείτε.

Τι συμβαίνει εδώ: Οι καραμέλες απελευθερώνουν το διοξείδιο του άνθρακα μέσα στην Coca-Cola, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ο αφρός και το συντριβάνι.

Ένας ελέφαντας από οδοντόκρεμα.

3

Θα χρειαστείτε: Ένα πλαστικό μπουκάλι, ένα δίσκο, ξηρή μαγιά, 6% υπεροξείδιο του υδρογόνου, χρωστικές τροφίμων, υγρό σαπούνι ή υγρό απορρυπαντικό πιάτων και νερό.

Πείραμα: Τοποθετήστε το μπουκάλι στο δίσκο. Ρίξτε το μισό φλιτζάνι υπεροξειδίου του υδρογόνου μέσα στο μπουκάλι, προσθέστε λίγο σαπούνι ή υγρό απορρυπαντικό και μερικές χρωστικές ουσίες τροφίμων. Σε ένα άλλο κύπελλο, αναμείξτε 2 κουταλιές της σούπας ζεστό νερό και μαγιά και ανακατέψτε τουλάχιστον για 1 λεπτό. Στην συνέχεια, ρίξτε το μείγμα στο μπουκάλι και σχεδόν αμέσως θα δείτε ένα παχύ στρώμα αφρού να βγαίνει από το μπουκάλι.

Τι συμβαίνει εδώ: Το υπεροξείδιο του υδρογόνου διασπάται σε νερό και οξυγόνο και η μαγιά δρα ως καταλύτης σε αυτή την διαδικασία. Το σαπούνι βοηθά να παραχθούν πολλές φυσαλίδες.

Φουσκωμένα χρώματα.

4

Θα χρειαστείτε: μείγμα για τηγανίτες, αλάτι, νερό, χρωστικές ουσίες τροφίμων, μπατονέτες ή ένα χοντρό πινέλο και χοντρό χαρτί ζωγραφικής.

Πείραμα: Ανακατέψτε μια κουταλιά της σούπας μείγμα για τηγανίτες μαζί με το αλάτι σε ένα φλιτζάνι και στην συνέχεια προσθέστε τρεις κουταλιές της σούπας νερό και χρωστικές ουσίες. Κάντε την ίδια διαδικασία για όλα τα χρώματα. Είναι καλύτερο να ζωγραφίσετε πάνω σε χοντρό χαρτί ή χαρτόνι, χρησιμοποιώντας μπατονέτες ή χοντρό πινέλο. Μόλις, τελειώσετε την ζωγραφική σας, βάλτε την στον φούρνο μικροκυμάτων για 4 ή 5 λεπτά. Έτσι, τα χρώματα θα φουσκώσουν και θα σκληρύνουν.

Τι συμβαίνει εδώ: Το “χρώμα” που χρησιμοποιείται στην ουσία είναι ζύμη και γι’ αυτό φουσκώνει, όταν ψήνεται.

Χρωματιστά παγάκια.

5

Θα χρειαστείτε: Παγοθήκες, αλάτι, έναν δίσκο, χρωστικές ουσίες τροφίμων και μερικά κουταλάκια του γλυκού.

Το πείραμα: Γεμίστε τις παγοθήκες με νερό από το βράδυ και βάλτε τις να παγώσουν. Την επόμενη μέρα βάλτε πάνω από τα παγάκια μεγάλη ποσότητα αλατιού και μετά ρίξτε τις χρωστικές ουσίες. Βάλτε τα παγάκια στον δίσκο και με τα κουταλάκια του γλυκού ρίξτε λίγο διάλυμα αλατιού πάνω τους. Το αλάτι θα διαλύσει τον πάγο, δημιουργώντας τρύπες πάνω του και το χρώμα θα δημιουργήσει όμορφα σχέδια στο εσωτερικό του.

Τι συμβαίνει εδώ: Όταν το νάτριο έρχεται σε επαφή με τον πάγο, η αντίδραση προκαλεί θερμότητα και λιώνει τον πάγο.

Βροχή στο σπίτι.

6

Θα χρειαστείτε: Ένα μεγάλο διαφανές δοχείο, χρωστικές ουσίες και υγρό απορρυπαντικό πιάτων.

Το πείραμα: Ρίξτε λίγο νερό στο δοχείο και απορρυπαντικό πιάτων για να δημιουργηθεί αφρός στην επιφάνεια. Στην συνέχεια, με ένα κουταλάκι του γλυκού ρίξτε τις χρωστικές ουσίες σε διάφορα σημεία του αφρού. Μετά περιμένετε να φανεί μια βροχή στο κάτω μέρος του δοχείου.

Τι συμβαίνει εδώ: Οι χρωστικές ουσίες είναι πιο πυκνές και γι’ αυτό βυθίζονται στον πυθμένα του δοχείου. Το πείραμα αυτό είναι ένας καλός τρόπος για να εξηγήσετε στα παιδιά σας πως λειτουργεί η βροχή στην πραγματικότητα.

Σκουλήκια από άμυλο που χορεύουν.

7

Θα χρειαστείτε: άμυλο καλαμποκιού, νερό, ένα λεπτό μεταλλικό δίσκο ψησίματος, ηχείο από ένα στερεοφωνικό και χρωστικές ουσίες.

Το πείραμα: Ανακατέψτε δυο φλιτζάνια άμυλο καλαμποκιού μαζί με νερό. Ρίξτε το μείγμα πάνω στον δίσκο και προσθέστε τις χρωστικές ουσίες. Στην συνέχεια, βάλτε τον δίσκο πάνω από το ηχείου του στερεοφωνικού. Βάλτε να παίζει το αγαπημένο σας τραγούδι και δείτε τα σκουλήκια να χορεύουν.

Τι συμβαίνει εδώ: Όταν αναμειγνύεται το νερό με το άμυλο καλαμποκιού, δημιουργείται ένα θιξότροπο ρευστό, το οποίο συμπεριφέρεται με έναν εντελώς αναπάντεχο τρόπο. Η μουσική δρα σαν χτύπημα πάνω του και το κάνει να κινείται. Το μείγμα αρχίζει να κινείται και γίνεται περισσότερο παχύρευστο.

Ένα αναμμένο σπίρτο.

8

Θα χρειαστείτε: Μερικά σπίρτα και έναν φακό.

Πείραμα: Ανάψτε ένα σπίρτο και κρατήστε το 10 με 15 εκατοστά μακριά από τον τοίχο. Κρατήστε έναν αναμμένο φακό πάνω από το χέρι που κρατάτε το σπίρτο. Θα δείτε, ότι στον τοίχο θα εμφανιστεί μόνο η σκιά του σπίρτου και του χεριού σας και όχι της φλόγας.

Τι συμβαίνει εδώ: Η φωτιά δεν παράγει σκιά, γιατί εμποδίζει την διέλευση του φωτός μέσα από τον εαυτό της.

Ακολουθήστε μας στο facebook: