8 ενδιαφέροντα πράγματα που δεν γνωρίζατε για τον μεγάλο εφευρέτη Νίκολα Τέσλα

Μαρ 31, 2017 4:50 ΜΜ
More videos

Ο Νίκολα Τέσλα, είναι ένας από τους πιο ενδιαφέροντες, παράξενους, ευφάνταστους και ιδιοφυείς ανθρώπους. Έχουν γραφτεί πολλά για τον ίδιο και τις εφευρέσεις του. Το βιβλίο που έγραψε ο ίδιος για τη ζωή του με τον τίτλο: «Οι εφευρέσεις μου», περιλαμβάνει πολλές ιστορίες, εφευρέσεις, γνώσεις και επιτρέπει στον αναγνώστη να μάθει τις σκέψεις του. Είναι εξαιρετικά εύκολο να διαβαστεί και να κατανοηθεί. Τα περισσότερα από τα παρακάτω αποσπάσματα, προέρχονται από την αυτοβιογραφία του.

Stellabelle

Ο Τέσλα είπε: «Δε νομίζω πως υπάρχει συγκίνηση που μπορεί να νιώσει μια καρδιά σε σύγκριση με αυτή που νιώθει ο εφευρέτης όταν βλέπει μια δημιουργία του να εκτυλίσσεται με επιτυχία. Τέτοια συναισθήματα κάνουν τον άνθρωπο να ξεχάσει το φαγητό, τον ύπνο, τους φίλους, την αγάπη, τα πάντα».

Εδώ θα βρείτε 8 περίεργα πράγματα που ίσως δεν ξέρατε για τον Νίκολα Τέσλα.

#1 Ο Τέσλα είχε εθισμό στα τυχερά παιχνίδια όταν ήταν νέος

Ο πατέρας του ήταν έξαλλος με την εμμονή του γιου του, ενώ η μητέρα του έδειχνε κατανόηση και το θεωρούσε μέρος της ανάπτυξής του ως ανθρώπινο ον. Ο Νίκολα έχανε συχνά όλα του τα χρήματα παίζοντας χαρτιά. Μια φορά, έπεσε σε μελαγχολία και έχοντας χάσει όλα του τα λεφτά, αδυνατούσε να συμμετέχει σε τυχερά παιχνίδια. Τότε, η μητέρα του, του έδωσε χρήματα για να τα χρησιμοποιήσει παίζοντας.

Του είπε: «Πήγαινε να περάσεις καλά. Όσο πιο σύντομα χάσεις αυτά που έχουμε, τόσο καλύτερα. Ξέρω πως θα το ξεπεράσεις». Πράγματι, ο εθισμός με τα τυχερά παιχνίδια σταμάτησε και από τότε δεν ένιωσε ξανά την ανάγκη να παίξει.

Για μια μικρή χρονική περίοδο, ο Τέσλα κάπνιζε υπερβολικά πολύ. Το σταμάτησε όταν κατάλαβε πως υπήρχε πιθανότητα να καταστρέψει την υγεία του. Η αφοσίωσή του στην αυτοκυριαρχία, είναι αντάξια μιας βαθιάς έρευνας. Σκοπός ήταν να βοηθήσει άλλους ανθρώπους που ήθελαν να αυτοκαταστραφούν.

#2 Ο Τέσλα αποδίδει την εφευρετική του φύση, στη μητέρα του, Τζούκα

Με δικά του λόγια αναφέρει: «Η μητέρα μου ήταν μια εφευρέτης πρώτης τάξεως που επινόησε και κατασκεύασε όλα τα είδη των εργαλείων και συσκευών και έπλεκε τα καλύτερα σχέδια από νήμα». Η μητέρα του καταγόταν από οικογένεια εφευρετών. Ο Νίκολα περιγράφει πως εργαζόταν από την ανατολή μέχρι αργά το βράδυ, κάνοντας πολλά πράγματα για την οικογένειά τους. Αναφερόταν με σεβασμό προς το πρόσωπό της και παρατηρούσε ότι διέθετε σπάνια ικανότητα, θάρρος και αντοχή.

#3 Ο Τέσλα χρησιμοποίησε μια πολύ ανεπτυγμένη και βιολογική μέθοδο απεικόνισης για να διατυπώσει τις εφευρέσεις του. Αυτό ξεκίνησε την εποχή που ήταν 17 ετών.

Ο Νίκολα δεν σκεφτόταν τις εφευρέσεις του χρησιμοποιώντας λογικά συστήματα. Αντιθέτως, βασιζόταν στη βαθιά φαντασία του. Καλλιέργησε δυνάμεις οπτικοποίησης που μερικές φορές τον βοήθησαν σε δράσεις που δεν σχετίζονταν με την επίλυση προβλημάτων. Αυτό το είδος δραστηριότητας, είχε βιώσει και ο Αϊνστάιν ενώ αποκαλείται «συνδυαστικό παιχνίδι».

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του: «Δεν χρειαζόμουν μοντέλα, σχέδια ή πειράματα. Μπορούσα να τα φανταστώ όλα στο μυαλό μου. Έτσι, οδηγήθηκα ασυνείδητα σε μια μέθοδο υλοποίησης εφευρετικών εννοιών και ιδεών. Αυτό είναι ριζικά αντίθετο με τα καθαρά πειράματα». Ο εφευρέτης, θεωρούσε κατώτερες τις επιστημονικές πρακτικές σε αντίθεση με τον τρόπο που δημιουργούσε ο ίδιος.

Σκεφτόταν τις ιδέες του ώσπου να τις τελειοποιήσει και με αυτό τον τρόπο έλυνε τα μηχανικά προβλήματα πριν καν τις κατασκευάσει στην πραγματικότητα. Πίστευε πως είναι σπατάλη χρόνου, χρημάτων και ενέργειας το να δημιουργεί και να πειραματίζεται χωρίς πρώτα να απεικονίσει τις σκέψεις στο μυαλό του.

#4 Ο Τέσλα παρήγαγε την τεχνητή αστραπή

Το 1899, στο εργαστήριό του στην περιοχή Κολοράντο Σπρινγκς, ο Τέσλα παρήγαγε τεχνητές αστραπές πολλών βολτ και μήκους ως και 41 μέτρων. Κανείς δεν έχει καταφέρει να αναπαράγει ποτέ αυτό το κατόρθωμα.

#5 Με τον ταλαντωτή υψηλής συχνότητας που είχε δημιουργήσει, κατάφερε να κάνει τον Μαρκ Τουέιν να αφοδεύσει

Ο Τέσλα δημιούργησε στο εργαστήριό του, στο Μανχάταν, έναν ταλαντωτή υψηλής συχνότητας που ονόμαζε «συσκευή τηλεγεωδυναμικής». Ο ατμός ωθούνταν στον ταλαντωτή, πιέζοντας το έμβολο πάνω και κάτω, που είχε προσαρτηθεί σε ένα προστατευτικό τμήμα. Αυτό προκαλούσε βίαιες κινήσεις με μεγάλη ταχύτητα που παρήγαγαν ηλεκτρική ενέργεια.

Ο Μαρκ Τουέιν και ο Νίκολα Τέσλα ήταν φίλοι. Ο Τουέιν είχε πεπτικά προβλήματα και μια μέρα ο Τέσλα τον κάλεσε στο εργαστήριό του, ενώ του ζήτησε να σταθεί στην πλατφόρμα του ταλαντωτή. Μετά από δύο λεπτά, ο Τουέιν πήδηξε απότομα από την πλατφόρμα και έτρεξε στην τουαλέτα για να ανακουφιστεί.

#6 Ο Τέσλα είχε έναν αδερφό με το όνομα Ντάνε, που θεωρούταν πιο ταλαντούχος από το Νίκολα

Ο αδερφός του Τέσλα, τραυματίστηκε ένα βράδυ από ένα αραβικό άλογο που ανήκε στην οικογένεια. Το άλογο τρόμαξε από μια αγέλη λύκων στα βουνά και προκάλεσε τραυματισμούς στον πατέρα και τον αδερφό του. Λόγω των τραυμάτων, ο Ντάνε απεβίωσε.

Στην αυτοβιογραφία του Νίκολα, ο ίδιος αναφέρει: «Είδα την τραγική σκηνή και παρόλο που έχουν περάσει πενήντα έξι χρόνια από τότε, η οπτική εντύπωση δεν έχει χάσει τη δύναμή της». Ο ίδιος ήταν 7 ετών όταν ο 12χρονος αδερφός του απεβίωσε. Ο Νίκολα παραδέχτηκε πως μετά τον θάνατο του Ντάνε, ένιωθε ντροπή για τις ικανότητές του και ανάξιος. Πίστευε πως ο αδερφός του είχε πολύ ανώτερη ευφυΐα από τον ίδιο.

#7 Ο Τέσλα πίστευε πως οι γυναίκες θα γίνονταν πνευματικά ανώτερες από τους άνδρες

Προέβλεψε ότι στο μέλλον: «Ο αγώνας των γυναικών προς την ισότητα των φύλων, θα καταλήξει σε μια νέα σειρά με το θηλυκό ως ανώτερο ον». Συνέχισε λέγοντας πως οι γυναίκες δε θα μιμηθούν ρηχά τους άνδρες, αλλά θα αφυπνιστούν πνευματικά και με τον τρόπο αυτό, θα γίνουν η κυρίαρχη δύναμη στον κόσμο.

Πίστευε ότι η καταπίεση των γυναικών σε όλη την ιστορία, θα μπορούσε να δημιουργήσει μια πηγή ενέργειας που θα εμφανιστεί στο μέλλον. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Τα αδρανή τμήματα του εγκεφάλου τους, θα ενισχυθούν με μια δραστηριότητα που θα είναι όλο και πιο έντονη και ισχυρή, λόγω των αιώνων ανάπαυσης. Οι γυναίκες θα αγνοήσουν τα προηγούμενα και θα τρομάξουν τον πολιτισμό με την πρόοδό τους».

#8 Ο Τέσλα είχε εμμονές και ψυχαναγκασμούς με αριθμούς και αντικείμενα

Είχε μια έντονη αποστροφή για τα μαλλιά των ανθρώπων, θεωρούσε αποκρουστικά τα μαργαριτάρια ενώ έβρισκε ευχάριστους τους κρυστάλλους. Αν έπεφταν μικρά τετράγωνα χαρτιά σε ένα πιάτο γεμάτο με υγρό, πίστευε πως θα γευτεί μια φριχτή γεύση.

Είχε ιδιαίτερη αγάπη για τον αριθμό 3 και όσους μπορούσαν να διαιρεθούν με αυτόν. Οι υπηρέτριες του παρέδιδαν 18 πετσέτες και επέλεγε να μείνει σε δωμάτια με τον αριθμό 207 που μπορεί να διαιρεθεί με το 3!

Δεν μπορούσε να απολαύσει το γεύμα του αν δεν είχε σηκώσει τις πετσέτες και δεν τις είχε τοποθετήσει σε ένα μεγάλο σωρό πάνω στο τραπέζι. Οι οπτικές του ευαισθησίες περιελάμβαναν το φωτεινό μονοπάτι που δημιουργούσε κάποιος περπατώντας στο χιόνι.

Όταν πέθανε η μητέρα του, εμφανίστηκε στο κεφάλι του μια άσπρη τούφα μαλλιών, για λίγο χρονικό διάστημα.

Προς το τέλος της ζωής του, ερωτεύτηκε τα περιστέρια. Το αγαπημένο του περιστέρι, ήταν άσπρο με γκρι πινελιές στα φτερά του. Ο ίδιος περιγράφει την αγάπη του για το λευκό περιστέρι: «Την αγαπούσα σαν ένας άνδρας που αγαπά μια γυναίκα και εκείνη με αγαπούσε. Όσο την είχα, υπήρχε ένας σκοπός στη ζωή μου».

Tesla Universe

Η αυτοβιογραφία του εφευρέτη, παρουσιάζει απίστευτο ενδιαφέρον. Αν κάποιος δεν επιθυμεί να την διαβάσει, μπορεί να την βρει σε ηχητική μορφή. Και οι δύο επιλογές είναι σίγουρα ενδιαφέρουσες και μπορούν να προσφέρουν πολλές γνώσεις στους αναγνώστες.

Ακολουθήστε μας στο facebook: