Σάββατο, 22 Ιουνίου 2024
συνήθειες7 συνήθειες που λανθασμένα νομίζουμε ότι είναι καλές

7 συνήθειες που λανθασμένα νομίζουμε ότι είναι καλές

Όλοι μας έχουμε κάποιες συνήθειες που ακολουθούμε στην καθημερινή ζωή μας, γιατί θέλουμε να είμαστε υγιείς και σε άριστη φόρμα. Κάποιες συνήθειες, όπως η συστηματική άσκηση ή το να πλένουμε καλά τα φρούτα πριν τα φάμε δεν σηκώνουν καμιά αμφιβολία, κάποιες άλλες όμως έχουν ένα ερωτηματικό.

Δείτε παρακάτω 7 συνήθειες που πρέπει να σταματήσετε αμέσως γιατί πραγματικά είναι άχρηστες.

Πολυβιταμίνες

2b45f2a4cacdd6c5b86cf0f30b11a06b

© catalin205/ depositphotos.com   © catalin205/ depositphotos.com

Η κατανάλωση πολυβιταμινών και όλων των παρόμοιων βιολογικών πρόσθετων, δεν μειώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης ορισμένων ασθενειών και δεν έχουν καμία επίδραση στη μνήμη ή την ικανότητα στην εργασία. Μια ομάδα επιστημόνων στις ΗΠΑ κατέληξε στο συμπέρασμα αυτό μετά τη διεξαγωγή μιας σειράς κλινικών δοκιμών με τη συμμετοχή περισσότερων από 450.000 ανθρώπων. Τα αποτελέσματα άλλων τμημάτων της έρευνας δείχνουν ότι η λήψη πολυβιταμινών μπορεί να έχει πραγματικά αρνητικές συνέπειες για την υγεία σας.

Annals of Internal Medicine, NY Times

Αντιβακτηριακό Τζελ χωρίς οινόπνευμα για τα χέρια

70b9d2f2015ee3a0c7453e4d39a59c9e

© superstock.com   © ruigsantos/ depositphotos.com

Το αντιβακτηριακό τζελ για τα χέρια πραγματικά  βοηθά να απαλλαγούμε από πολλά διαφορετικά είδη βακτηρίων και άλλων μικροβίων. Ωστόσο, αυτό ισχύει μόνο στην περίπτωση εκείνων των τζελ που έχουν τουλάχιστον 60% αλκοόλη. Άλλα απολυμαντικά χεριών δεν αφαιρούν όλα τα είδη των μικροοργανισμών. Δεν έχουν καμία επίδραση, για παράδειγμα,στον Norovirus ή τα κρυπτοσπορίδια. Επιπλέον, κάθε επαφή που έχετε με φυτοφάρμακα ή ρύπανση δεν θα λυθεί με τη χρήση των υγρών καθαρισμού που περιέχουν οινόπνευμα. Σε αυτήν την περίπτωση, το μόνο που χρειάζεται είναι να πλύνετε τα χέρια σας.

Centers for Disease Control and Prevention

Όξινο γλουταμινικό νάτριο

d876e023a23cba82681884c9df625b41

© topteen/ depositphotos.com

Η έρευνα δείχνει ότι τα δυσάρεστα συμπτώματα που το όξινο γλουταμινικό νάτριο πιστεύεται ότι προκαλεί στον άνθρωπο, όπως ναυτία και πονοκεφάλους, συμβαίνει μόνο όταν τρώτε κάτι με πάνω από 3 γραμμάρια της ουσίας αυτής στην πιο αγνή της μορφή. Αυτό είναι αρκετά απίθανο να συμβεί. Ταυτόχρονα, τα προϊόντα διατροφής στα οποία προστίθεται το γλουταμικό δεν είναι πολύ καλά για σας ακόμη και χωρίς αυτό.

Food and Drug Administration

Δίαιτες αποτοξίνωσης

7010e21a43cc76d296a946f8afdbe1f3

© Valentyn_Volkov/ depositphotos.com   © Valentyn_Volkov/ depositphotos.com

Οι Detox δίαιτες, οι οποίες σήμερα κερδίζουν δημοτικότητα με ταχύ ρυθμό, υπόσχονται να απελευθερώσουν το σώμα σας από τις τοξίνες. Αλλά οι ειδικοί ομόφωνα επισημαίνουν ότι ο οργανισμός μας δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά μόνο με αυτές. Αν το συκώτι και τα νεφρά σας δεν λειτουργούν σωστά, πρέπει να επισκεφθείτε ένα γιατρό και όχι μόνο να πίνετε περισσότερα smoothies ή κοκτέιλ.

The Guardian

Βιολογικά προϊόντα

1fb3edae3695266c7b2fe2f4ff7fa0ab

© spaxiax/ depositphotos.com   © magicinfoto/ depositphotos.com

Σε πολλές χώρες, δεν υπάρχει καμία νομική απαίτηση για τα βιολογικά προϊόντα διατροφής για κάποια πιστοποίηση. Αυτός είναι ο λόγος που,αν δείτε τις λέξεις ‘οικολογικό’ ή ‘bio’,τις περισσότερες φορές πρόκειται απλώς για ένα τέχνασμα μάρκετινγκ παρά εγγύηση ότι το τρόφιμο έχει παραχθεί χωρίς τη χρήση χημικών ουσιών. Έτσι, το γεγονός είναι, ότι δεν είναι καλύτερο από αυτό που παίρνετε από την αγορά.

mercola.com

Φούρνος μικροκυμάτων

da636a4ad00c78a624dd4d1fa5b746aa

© ssuaphoto/ depositphotos.com   © grzymkiewicz/ depositphotos.com

Χρησιμοποιώντας τα μικροκύματα για να ζεσταθεί το φαγητό σας μπορεί πραγματικά να καταστρέψει τις χρήσιμες ουσίες που περιέχει, αλλά το ίδιο μπορεί να συμβεί όταν ζεστάνετε το φαγητό χρησιμοποιώντας φούρνο ή την κουζίνα σας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το γεγονός ότι λειτουργεί πιο γρήγορα μπορεί να κάνει έναν φούρνο μικροκυμάτων την προτιμώμενη επιλογή. Για παράδειγμα,το ζέσταμα στο φούρνο μικροκυμάτων μπορεί να διατηρήσει καλύτερα ουσίες όπως η βιταμίνη C.

Harvard Health Publications

Προϊόντα με λίγα λιπαρά

f739f665663b762130717155b277dc70

© Dream79/ depositphotos.com   © Kerdkanno/ depositphotos.com

Όπως με τους υδατάνθρακες και τις πρωτεΐνες, το σώμα μας χρειάζεται το λίπος, και έτσι η εναλλαγή απλών προϊόντων διατροφής με χαμηλής σε λιπαρά ισοδύναμα τους δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για να κόψουμε τις θερμίδες. Επιπλέον, σε πολλά προϊόντα η μείωση του λίπους αντισταθμίζεται από μια υψηλότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη, κάτι που μπορεί να είναι επιβλαβές για την υγεία σας.

The Telegraph

Τα πιο σημαντικά