Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου 2024
παράξενα7 συναρπαστικά αινίγματα κρυμμένα σε διάσημα έργα τέχνης

7 συναρπαστικά αινίγματα κρυμμένα σε διάσημα έργα τέχνης

Από ότι φαίνεται ακόμα και τα πιο γνωστά αριστουργήματα που γνωρίζουμε πολύ καλά κρύβουν μερικά πολύ καλά κρυμμένα μυστικά.

Δείτε παρακάτω 7 συναρπαστικά αινίγματα που κρύβονται σε μερικά από τα πιο διάσημα έργα τέχνης.

112 παροιμίες με την μία

1

“Παροιμίες των Κάτω Χωρών”, του Πίτερ Μπρίγκελ του Πρεσβύτερου, 1559

Ο Πίτερ Μπρίγκελ ζωγράφισε ένα χωριό, που κατοικείται από ανθρώπους που αντιπροσωπεύουν τις Φλαμανδικές παροιμίες της εποχής του. Συνολικά, σε αυτό το έργο περιλαμβάνονται 112 αναγνωρίσιμα ιδιώματα. Μερικά από αυτά είναι πολύ γνωστά, όπως το “κολυμπάω ενάντια στο ρεύμα” και “χτυπάω το κεφάλι μου στον τοίχο.”

Η υποκειμενικότητα της Τέχνης

2

“Χωρικές της Βρετάνης” του Πωλ Γκωγκέν, 1894.

Ο συγκεκριμένος πίνακας του Γκωγκέν πουλήθηκε μετά τον θάνατό του για μόλις 7 φράγκα. Αγοράστηκε με το όνομα “Καταρράκτες του Νιαγάρα”, γιατί ο διοργανωτής της δημοπρασίας τον είχε γυρίσει ανάποδα κατά λάθος και αποφάσισε, ότι ήταν καταρράκτης και όχι χωριό.

Ένα κρυμμένο πορτρέτο

3

“Το μπλε δωμάτιο” του Πάμπλο Πικάσο, 1901

Το 2008, ερευνητές χρησιμοποίησαν ακτίνες Χ για να ανακαλύψουν μια εικόνα που κρυβόταν κάτω από το “Μπλε Δωμάτιο” του Πικάσο. Ήταν το πορτρέτο ενός άντρα που φορούσε κοστούμι και παπιγιόν και ακουμπούσε το χέρι του στο πρόσωπό του. “Όταν ο Πικάσο είχε την ιδέα, έπρεπε να την αποτυπώσει…Δεν μπορούσε να αγοράζει καινούργιους καμβάδες κάθε φορά που είχε μια καινούργια ιδέα και ήθελε να την αποτυπώσει”, εξηγεί η επιμελήτρια Σούζαν Μπέχρεντς.

Πως αποκτούν ζωή τα αριστουργήματα

4

“Βροχή, ατμός και ταχύτητα. Ο Μέγας Δυτικός Σιδηρόδρομος” του Ουίλλιαμ Τέρνερ, 1844

Το 1842, η κυρία Σιμόν ταξίδευε στην Αγγλία με το τρένο. Ξαφνικά, άρχισε να βρέχει καταρρακτωδώς. Ένας ηλικιωμένος κύριος, που καθόταν μπροστά της, σηκώθηκε, άνοιξε το παράθυρο και έβαλε το κεφάλι του έξω από το παράθυρο για 10 λεπτά. Η γυναίκα εντυπωσιάστηκε τόσο πολύ από αυτή την κίνηση, που άνοιξε ένα άλλο παράθυρο και άρχισε να θαυμάζει τα τοπία. Ένα χρόνο αργότερα, καθώς παρακολουθούσε μια έκθεση στη Βασιλική Ακαδημία των Τεχνών, η κυρία Σιμόν αναγνώρισε εκείνο το στιγμιότυπο σε ένα από τα έργα. Το έργο ονομάστηκε “Βροχή, ατμός και ταχύτητα. Ο Μέγας Δυτικός Σιδηρόδρομος.”

Μαθήματα ανατομίας από τον Μιχαήλ Άγγελο

5

“Η δημιουργία του Αδάμ” του Μιχαήλ Άγγελου, 1511

Ορισμένοι Αμερικανοί ειδικοί στον τομέα της νευροανατομίας πιστεύουν, ότι ένα από τα πιο διάσημα έργα του Μιχαήλ Αγγέλου περιέχει αναφορές στην ανατομία. Ισχυρίζονται, ότι το δεξί μέρος του πίνακα είναι μια ανατομικά σωστή εικόνα ενός τεράστιου εγκεφάλου. Μάλιστα, μπορούμε να δούμε και πιο εξελιγμένα μέρη του εγκεφάλου, όπως η παρεγκεφαλίδα, το οπτικό νεύρο και η υπόφυση. Η πράσινη περιοχή συμβολίζει σπονδυλική αρτηρία.

“Ο Μυστικός Δείπνος” του Βαν Γκογκ

6

“Καφές στην Ταράτσα” του Βίνσεντ Βαν Γκογκ, 1888

Ο ερευνητής Τζάρεντ Μπάξτερ υποστηρίζει, ότι ο συγκεκριμένος πίνακας του Βαν Γκογκ περιέχει μια κρυφή νύξη για τον “Μυστικό Δείπνο” του Λεονάρντο Ντα Βίντσι. Η κεντρική φιγούρα είναι ένας μακρυμάλλης σερβιτόρος με ένα μακρύ χιτώνα που περιβάλλεται από 12 άτομα (ακριβώς όπως ο Ιησούς και οι Απόστολοι). Υπάρχει ένας σταυρός πίσω από τον σερβιτόρο, που είναι ένας αρκετά ισχυρός συμβολισμός.

Μια ωδή στο τυρί

7

“Η εμμονή της μνήμης” του Σαλβαντόρ Νταλί, 1931

Όταν δημιουργούσε τα αριστουργήματά του, ο Νταλί συχνά χρησιμοποιούσε ασυνήθιστες πηγές έμπνευσης. Δεν απορεί κανείς, ότι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα έργα του είναι εμπνευσμένο από το τυρί καμαμπέρ.

Τα πιο σημαντικά