Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου 2024
σύμβολα7 πολύ γνωστά σύμβολα που δεν γνωρίζαμε την πραγματική τους ερμηνεία

7 πολύ γνωστά σύμβολα που δεν γνωρίζαμε την πραγματική τους ερμηνεία

Καθημερινά συναντάμε χιλιάδες σήματα και σύμβολα. Μάλιστα, χρησιμοποιούμε μερικά από αυτά για να εκφράσουμε τα δυνατότερά μας συναισθήματα, όταν δε μπορούμε να βρούμε τις κατάλληλες λέξεις. Έχετε αναρωτηθεί όμως ποτέ, από πού προέρχονται τα σύμβολα αυτά; Τα χρησιμοποιούμε άραγε σωστά;

Στη λίστα που ακολουθεί, θα δείτε τη σημασία και την προέλευση μερικών πολύ γνωστών συμβόλων, που μάλλον μέχρι τώρα αγνοούσατε.

#1 Ο χαρακτήρας “&” 

73f061eae7b6b5c66fa9399a3f2babaf

Το σύμβολο “&” αντιπροσωπεύει τον λατινικό σύνδεσμο “et”, που σημαίνει “και”. Προέρχεται από την αρχαία Ρώμη και τον Τίρο, τον προσωπικό γραμματέα του Κικέρωνα. Για να κάνει τη διαδικασία του γραψίματος πιο γρήγορη, ο Τίρο εφηύρε ένα σύστημα χαρακτήρων, που στην πορεία έγιναν γνωστοί ως οι “σημειώσεις του Τίρωνα”.

Πολλούς αιώνες αργότερα, ο χαρακτήρας αυτός έγινε τόσο δημοφιλής σε Ευρώπη και Αμερική, που, για πολύ καιρό, είχε την τιμή να συμπεριλαμβάνεται στο αγγλικό αλφάβητο. Άρχισε να παραλείπεται στις αρχές του 20ου αιώνα. Στα αγγλικά λέγεται ”ampersand“, από τη φράση ”And per se and”, που έλεγαν οι δάσκαλοι μετά την απαγγελία της αλφαβήτου.

#2 Το σύμβολο της καρδιάς

63dc2e98011cb02bc7be8c3c511b56b4

© amazonaws   © biobiochile

Στην περίπτωση αυτή, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Παρά τη δημοφιλή πεποίθηση πως “η αγάπη κατοικεί στην καρδιά”, όλοι γνωρίζουν ότι το σχήμα της καρδιάς μας δε μοιάζει και πολύ με το σύμβολο που χρησιμοποιούμε. Υπάρχουν αρκετές θεωρίες σχετικά με την προέλευση του συμβόλου:

  • Όταν οι κύκνοι φλερτάρουν, πλησιάζουν ο ένας τον άλλον στη μέση της λίμνης και σχηματίζουν με τους λαιμούς τους, κάτι που μοιάζει με το σύμβολο που χρησιμοποιούμε και εμείς σήμερα. Σε πολλούς πολιτισμούς, τα πτηνά αυτά αντιπροσωπεύουν την αγάπη, την πίστη και την αφοσίωση, αφού έχουν έναν και μοναδικό σύντροφο καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους.
  • Μια άλλη θεωρία λέει πως στην αρχή αντιπροσώπευε τη γυναικεία μορφή. Οι υποστηρικτές πιστεύουν πως απεικονίζει τον γυναικείο πύελο. Οι αρχαίοι Έλληνες έδιναν πολλή σημασία στο μέλος της γυναικείας ανατομίας και κατασκεύασαν έναν ιδιαίτερο ναό για τη θεά Αφροδίτη. Ήταν μοναδικός, αφού ήταν ο μόνος ναός του κόσμου όπου λατρεύονταν οι γλουτοί. Ναι, καλά διαβάσατε!
  • Υπάρχει και μια θεωρία που λέει πως αντιπροσωπεύει το σχήμα ενός φύλλου κισσού. Οι αρχαίοι Έλληνες περιλάμβαναν συχνά φύλλα κισσού στις ζωγραφιές των βάζων που παρουσίαζαν το Διόνυσο, το θεό του κρασιού και προστάτη του πάθους.

#3 Το σύμβολο του μπλούτουθ

eba7ae04b9480714686401331271cc25

Τον 10ο αιώνα μ.Χ., τη Δανία κυβερνούσε ο βασιλιάς Χάραλντ Μπλάταντ, μια ιστορική φυσιογνωμία, γνωστή για την ένωση των φυλών της Δανίας σε ένα ενιαίο βασίλειο. Ο Χάραλντ συχνά αποκαλούταν “Μπλούτουθ” (Μπλε-δόντης), αφού λάτρευε τα μύρτιλλα και τουλάχιστον ένα από τα δόντια του είχε μια μόνιμη μπλε απόχρωση.

Η τεχνολογία του μπλούτουθ σχεδιάστηκε για την ένωση πολλών συσκευών σε ένα κοινό δίκτυο. Το σύμβολό του είναι ένας συνδυασμός δύο σκανδιναβικών ρούνων: του ”Hagall“ (ή “Hagalaz”), που αντιστοιχεί στο λατινικό “Η” και του ”Bjarkan“, που αντιστοιχεί στο “Β”. Οι δύο αυτοί ρούνοι σχηματίζουν τα αρχικά του Χάραλντ Μπλάταντ (Harald Blåtand). Παρεμπιπτόντως, η πρώτη γενιά των συσκευών Μπλούτουθ είχε μπλε χρωματισμούς και, σωστά μαντέψατε, έμοιαζε με δόντι.

#4 Το σύμβολο της ιατρικής

337eca125151a71031f1d9ff2d52dcd8

© Craig Moe

Δεν το γνωρίζουν πολλοί, όμως το σύμβολο αυτό υιοθετήθηκε αρχικά, κατά λάθος.

Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο θεός Ερμής διέθετε μία μαγική ράβδο, το κηρύκειο, που έμοιαζε με το σύμβολο που χρησιμοποιούμε σήμερα. Το κηρύκειο είχε μεν τη δύναμη να σταματήσει κάθε διαφορά και να συμφιλιώσει τους εχθρούς, όμως δεν είχε καμία σχέση με την ιατρική.

Η αλήθεια είναι πως περισσότερα από 100 χρόνια νωρίτερα, οι γιατροί του αμερικάνικου στρατού μπέρδεψαν το κηρύκειο με τη ράβδο του Ασκληπιού, που έμοιαζε, αλλά είχε μόνο ένα φίδι και όχι φτερά. Αφού ο Ασκληπιός ήταν ο θεός της θεραπείας και της ιατρικής, κατανοούμε το λάθος τους. Στη συνέχεια, το σύμβολο αυτό εδραιώθηκε και αντιπροσωπεύει πια το ιατρικό απόρρητο.

#5 Το σύμβολο έναρξης των συσκευών

42906d1eb1d0d933c0ae4848ddd56fe1

© techblogout

Το σύμβολο αυτό μπορεί να εντοπιστεί σε οποιαδήποτε συσκευή, όμως λίγοι ξέρουν την προέλευσή του.

Στις αρχές του 1940, οι μηχανικοί χρησιμοποιούσαν ένα δυαδικό σύστημα για την παρουσίαση συγκεκριμένων  διακοπτών, όπου το 1 σήμαινε “ενεργοποιημένο” και το 0, “απενεργοποιημένο”. Στις επόμενες δεκαετίες μετατράπηκε σε ένα σήμα που διαθέτει έναν κύκλο (0) και μία κάθετη γραμμή (1).

#6 Το σύμβολο της ειρήνης

ffe7fcb5e0c0b4d911e2d945ac376020

© ljplus

Δημιουργήθηκε το 1958, κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων κατά της χρήσης των πυρηνικών όπλων. Το σύμβολο είναι ένας συνδυασμός των σινιάλων των σηματοφόρων για τα γράμματα “Ν” και “D”, από το “Nuclear Disarmament” (πυρηνικός αφοπλισμός).

Στη σηματοφορική αλφάβητο, το γράμμα “Ν” μεταδίδεται με το κράτημα δύο σημαιών σε ένα ανεστραμμένο “V” και το γράμμα “D” με το κράτημα μίας σημαίας που κοιτά προς τα πάνω και μίας άλλης που κοιτά προς τα κάτω. Ο συνδυασμός τους σχηματίζει το σύμβολο της ειρήνης.

#7 Το σύμβολο του “όλα καλά”

ad303fcf731acccf054f8fa1a52824cd

© jo-jo

Οι περισσότεροι χρησιμοποιούν αυτή τη χειρονομία, για να δείξουν πως όλα είναι εντάξει ή για να συμφωνήσουν με κάτι. Ωστόσο, δε θεωρείται κάτι θετικό σε όλες τις χώρες. Για παράδειγμα, στη Γαλλία, η χειρονομία αυτή σημαίνει πως ο άνθρωπος στον οποίο απευθυνόμαστε είναι ένα μηδενικό, ένα τίποτα. Υπάρχουν μερικές θεωρίες για την προέλευσή του:

  • Πιστεύεται πως προέρχεται από τη συντομογραφία του Ολντ Κίντερχουντ της Νέας Υόρκης, τον τόπο γέννησης του 8ου Προέδρου της Αμερικής, Μάρτιν Βαν Μπάρεν. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, υιοθέτησε ένα ψευδώνυμο από τα πρώτα γράμματα της γενέτειράς του. Το σύνθημα της καμπάνιας του ήταν “Η Ολντ Κίντερχουν είναι Ο.Κ.” και οι αφίσες απεικόνιζαν ένα πρόσωπο να κάνει τη χειρονομία “ΟΚ”.
  • Μία παρόμοια θεωρία λέει πως ο 7ος Πρόεδρος της Αμερικής, Άντρεου Τζάκσον, χρησιμοποιούσε την έκφραση αυτή όταν οριστικοποιούσε τις αποφάσεις του. Συχνά έγραφε “Όλα σωστά” στα γερμανικά, δηλαδή “Oll korrect” ή απλά “ΟΚ”.
  • Μία άλλη θεωρία λέει πως δεν είναι τίποτα παραπάνω, από μία μούντρα, μία τελετουργική χειρονομία του βουδισμού και του ινδουισμού. Το σήμα αυτό συμβολίζει τη μάθηση και πολλά έργα τέχνης του βουδισμού απεικονίζουν τον Βούδα να κάνει τη χειρονομία αυτή.

[Be Amazed]

Τα πιο σημαντικά