7 μυστικά που οι αεροπορικές εταιρίες δε θέλουν να ξέρετε.

22 Σεπτεμβρίου, 2015 3:44 ΠΜ
More videos

7 μυστικά που οι αεροπορικές εταιρίες δε θέλουν να ξέρετε.

Ποια είναι τα δικαιώματά σας αν κάτι πάει στραβά με την πτήση σας, πώς θα εξοικονομήσετε χρήματα και ποιες μέρες είναι οι φθηνότερες για να πετάξετε; Λάβετε υπόψη τις παρακάτω συμβουλές και περάστε καλά στα ταξίδια σας!

Μη δέχεστε κουπόνια ως αποζημίωση. Επιμείνετε σε μετρητά

Για παράδειγμα, σε περίπτωση άρνησης επιβίβασης σε μια πτήση λόγω overbooking (έκδοση υπεράριθμων εισιτηρίων), οι αερομεταφορείς μπορεί να σας προσφέρουν κάποιο voucher.

Αρχικά ο υπάλληλος της θύρας ζητά εθελοντές που θα παραιτηθούν από την κράτησή τους με κάποιο αντάλλαγμα, προσφέροντας επιπλέον την επιλογή μεταξύ της επιστροφής των χρημάτων τους και της αλλαγής δρομολογίου.

Αν δεν απελευθερωθούν αρκετές θέσεις, τότε γίνεται αναγκαστική απαγόρευση επιβίβασης ορισμένων επιβατών. Αν σας διώξουν αναγκαστικά, έχετε υπόψη ότι δικαιούστε επιπλέον χρηματική αποζημίωση μεταξύ €125 και €600, ανάλογα με την απόσταση της πτήσης.

Ενημερωθείτε πριν από το ταξίδι για τα δικαιώματά σας

Το να γνωρίζετε καλά τα δικαιώματά σας ή να έχετε μαζί σας ένα εκτυπωμένο αντίγραφο των κανονισμών θα σας βοηθήσει για να διεκδικήσετε καλύτερα αποζημιώσεις αν πάει κάτι στραβά με την πτήση σας.

Καλό είναι να γνωρίζετε, για παράδειγμα, πως αν η καθυστέρηση της πτήσης είναι μεγαλύτερη από 5 ώρες, και αποφασίσετε να μην συνεχίσετε το ταξίδι σας, δικαιούστε επιστροφή των χρημάτων σας και αεροπορική μεταφορά στον τόπο από τον οποίο είχατε αρχικά ξεκινήσει το ταξίδι σας.

Ή πώς σε περίπτωση ματαίωσης πτήσης ενδέχεται να δικαιούστε, εκτός των άλλων, και χρηματική αποζημίωση μεταξύ €250 και €600. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα δικαιώματά σας και τις αποζημιώσεις δείτε εδώ: http://ec.europa.eu

Γλιτώστε χρήματα δείχνοντας ευελιξία στον προγραμματισμό της πτήση σας

Οι φθηνότερες μέρες για να πετάξετε είναι συνήθως η Τρίτη, η Τετάρτη και το Σάββατο (μην μπερδευτείτε όμως- αυτές δεν είναι απαραίτητα οι καλύτερες μέρες για να αγοράσετε φθηνότερα εισιτήρια).

Πιο δημοφιλείς και ακριβές μέρες για αεροπορικά ταξίδια είναι η Παρασκευή και η Κυριακή. Επίσης, οι πτήσεις αργά το βράδυ, οι πρώτες πρωινές καθώς κι αυτές με ενδιάμεσο σταθμό είναι η καλύτερη επιλογή όταν θέλετε να ταξιδέψετε φθηνότερα.

Διεκδικήστε τα αυτονόητα για την καθυστέρηση των αποσκευών σας

Εάν καθυστερήσουν οι αποσκευές σας, η εταιρεία οφείλει να σας δώσει κάποιο εφάπαξ ποσό ή ένα ποσό ανά ημέρα καθυστέρησης για να καλύψετε τις ανάγκες σας. Αυτό όμως μπορεί να μην είναι αρκετό στην περίπτωση που η καθυστέρηση επηρεάζει ένα πολύ σημαντικό γεγονός (γάμο, αθλητικούς αγώνες κτλ.).

Εφόσον έχετε τις απαραίτητες αποδείξεις για την αναγκαιότητα των αποσκευών που καθυστέρησαν, είστε σε θέση να διεκδικήσετε μεγαλύτερο ποσό απ’ αυτό που αρχικά θα προσφερθούν να σας πληρώσουν.

Αν αλλάξει το δρομολόγιό σας, δεν πληρώνετε τίποτα

Σε περίπτωση που λόγω τεχνικού προβλήματος ή καθυστέρησης, η αεροπορική εταιρεία σάς κανονίσει να πετάξετε με διαφορετικό αερομεταφορέα, αυτή θα καλύψει και τη διαφορά στο κόστος. Με άλλα λόγια, αν στη νέα πτήση υπάρχει μόνο μία θέση στην business class διαθέσιμη, τότε αυτή είναι δική σας χωρίς να χρειαστεί να πληρώσετε το παραμικρό.

Προστατεύστε τα μίλια σας

Οι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες διαγράφουν τα μίλια αναβάθμισης αν δεν εμφανίζεται κάποια κίνηση στο λογαριασμό για κάποιο διάστημα μηνών ή χρόνων. Επικοινωνήστε με τους μεταφορείς και ελέγξτε τις ημερομηνίες λήξης αν δεν θέλετε να ανακαλύψετε ξαφνικά ότι τα μίλια που μαζεύατε περνώντας ώρες εγκλωβισμένοι μέσα σε αεροπλάνα έχουν εξανεμιστεί.

Μην προσπερνάτε την ταξιδιωτική ασφάλεια

Ειδικά για μεγάλα ταξίδια θα λέγαμε ότι είναι σχεδόν απαραίτητη αφού μπορεί να σας γλιτώσει από πολλούς μπελάδες. Αν ταξιδεύετε συχνά, μια καλή λύση είναι να κάνετε μια ετήσια ταξιδιωτική ασφάλιση με κόστος γύρω στα €300.

Πηγή: arttravel.gr

Ακολουθήστε μας στο facebook: