7 οικιακά προϊόντα καθαρισμού που δεν πρέπει να αναμιγνύουμε.

22 Δεκεμβρίου, 2016 5:07 ΠΜ
More videos

Υπάρχει μια συχνή παρερμηνεία ότι θα έχετε καλύτερα αποτελέσματα εάν αναμίξετε διαφορετικά προϊόντα οικιακού καθαρισμού. Η αλήθεια είναι ότι η ανάμιξή τους μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη, διότι ο συνδυασμός τους μπορεί να παράγει απρόσμενες χημικές αντιδράσεις πολύ επιβλαβείς για την υγεία σας.

Θέλουμε να σας προειδοποιήσουμε σχετικά με τα προϊόντα καθαρισμού που δεν πρέπει ποτέ να αναμειγνύονται, για να μην βάλετε την υγεία σας και την υγεία των μελών της οικογένειας σας σε κίνδυνο.

Χλωρίνη και οινόπνευμα

Ο συνδυασμός αυτών των δύο χημικών ουσιών παράγει χλωροφόρμιο και υδροχλωρικό οξύ. Μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο νευρικό σύστημα, τους πνεύμονες, τα νεφρά, το συκώτι, τα μάτια και το δέρμα.

Επιπλέον, τα υψηλά επίπεδα του χλωροφορμίου μπορεί να προκαλέσουν ζάλη, ναυτία, απώλεια συνείδησης, ακόμη και τον θάνατο.

Χλωρίνη και αμμωνία

Αυτό το μείγμα είναι πολύ επικίνδυνο για την υγεία σας. Θα σχηματίσει τοξικά αέρια που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή βλάβη στο αναπνευστικό σύστημα. Επιπλέον, οι υψηλές συγκεντρώσεις αμμωνίας και χλωραμίνης,ένα ιδιαίτερα τοξικό αέριο, σχηματίζουν επίσης μια πολύ επικίνδυνη εκρηκτική ύλη.

Χλωρίνη και ξύδι

Προσθέτοντας ένα ασθενές οξύ σε χλωρίνη, σχηματίζονται τοξικά αέρια που μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρά χημικά εγκαύματα στα μάτια και βλάβη στους πνεύμονες.

Χλωρίνη και άλλα προϊόντα καθαρισμού

Χημικά προϊόντα οικιακής χρήσης, όπως καθαριστικά τζαμιών, καθαριστικά τουαλέτας και απορρυπαντικά πιάτων δεν πρέπει ποτέ να αναμιγνύονται με χλωρίνη γιατί  ο συνδυασμός παράγει αέριο χλώριο. Ακόμα και η ελάχιστη έκθεση μπορεί να προκαλέσει σοβαρά αναπνευστικά και οφθαλμικά προβλήματα.

Μαγειρική σόδα και ξύδι

Το ξίδι είναι όξινο, ενώ η μαγειρική σόδα είναι μία ασθενής βάση, έτσι όταν αναμιχθούν μαζί αντιδρούν και εξουδετερώνει το ένα το άλλο, παράγοντας κυρίως νερό και καθιστώντας το διάλυμα σχεδόν άχρηστο. Αλλά το πιο επικίνδυνο πράγμα είναι ότι ο συνδυασμός μπορεί να προκαλέσει έκρηξη αν τα ανακατέψουμε σε ένα κλειστό δοχείο.

Ξίδι και υπεροξείδιο του υδρογόνου

Όταν βάζετε αυτά τα δύο προϊόντα μαζί σε ένα δοχείο δημιουργούν υπεροξικό οξύ, το οποίο, σε υψηλές συγκεντρώσεις, μπορεί να ερεθίσει ακόμα και να βλάψει το δέρμα, τα μάτια, το λαιμό, τη μύτη και τους πνεύμονες.

Προϊόντα καθαρισμού διαφορετικών εμπορικών σημάτων

Ποτέ δεν ξέρεις αν το μείγμα με δύο διαφορετικά προϊόντα καθαρισμού θα δώσει καλύτερα αποτελέσματα. Να θυμάστε ότι κάθε φόρμουλα  είναι μοναδική και η ανάμιξη τους μπορεί να οδηγήσει σε μια αβέβαιη και επικίνδυνη χημική αντίδραση.

Πρώτα η ασφάλεια! Γι’ αυτό μην ξεχνάτε:

  • Διατηρήστε τα προϊόντα καθαρισμού στην αρχική τους συσκευασία με τις  αρχικές ετικέτες τους.
  • Σταματήστε να χρησιμοποιείτε ή τουλάχιστον προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε λιγότερη χλωρίνη και αμμωνία στο σπίτι σας.
  • Εάν χρησιμοποιείτε χλωρίνη ή αμμωνία, φροντίστε να ξεπλένετε καλά με άφθονο νερό.
  • Μην αναμιγνύετε ποτέ χλωρίνη με άλλα οικιακά προϊόντα καθαρισμού.
  • Διατηρήστε τα πρότυπα ασφαλείας και ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες όπως υποδεικνύονται από τον κατασκευαστή.
  • Κρατήστε όλα τα προϊόντα καθαρισμού μακριά από παιδιά.
Ακολουθήστε μας στο facebook: