Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου 2024
αλήθειες7 επιστημονικές εξηγήσεις για τους λόγους που αναβάλλουμε τα σχέδιά μας!

7 επιστημονικές εξηγήσεις για τους λόγους που αναβάλλουμε τα σχέδιά μας!

Οι λόγοι που είναι κάποιος αναβλητικός φαίνονται προφανείς. Τεμπελιά, ανοργανωσιά, έλλειψη εκτίμησης για το χρόνο των άλλων.

Κι όμως, συχνά η αναβλητικότητα πηγάζει από βαθύτερα ψυχολογικά θέματα. Μπορεί να οφείλεται σε έναν ιδιαίτερα αυστηρό γονιό, στο φόβο της αποτυχίας ή ακόμη και το φόβο της αποτυχίας.

To Business Insider κατέγραψε επτά τέτοιες απρόσμενες εξηγήσεις για την τάση της αναβολής.

  • 1. Ιδιαίτερα αυστηρός πατέρας

Έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες που μεγάλωσαν με απολυταρχικούς πατεράδες- οι οποίοι δεν ήταν ιδιαίτερα εκδηλωτικοί και είχαν εμμονή με την πειθαρχία- είναι πιο πιθανό να αναβάλουν στην ενήλικη ηλικία τους.

  • 2. Φόβος της επιτυχίας

Κάποιες φορές, οι άνθρωποι αναβάλουν πράγματα γιατί ανησυχούν ότι θα κάνουν καλή δουλειά, όσο περίεργο κι αν ακούγεται. Αυτό μπορεί να τους φορτώσει με περισσότερες ευθύνες και να έχουν οι άλλοι υψηλότερες προσδοκίες από εκείνους.

  • 3. Φόβος της αποτυχίας

Αυτό το συναίσθημα είναι τόσο εξουθενωτικό, που όσοι το βιώνουν δεν μπορούν να ολοκληρώσουν οτιδήποτε.

  • 4. Αποφυγή αναγνώρισης των αδυναμιών

Το πανεπιστήμιο του Ορεγκον δίνει ένα καλό παράδειγμα για αυτό. Αν μία σπουδάστρια διαβάζει αργά και της έχουν αναθέσει να επιθεωρήσει μεγάλα κείμενα για παράδειγμα, αντί να παραδεχθεί ότι χρειάζεται βοήθεια, προτιμά να αναβάλει τη δουλειά προκειμένου να μην αναγνωριστούν οι αδυναμίες της.

  • 5. Αντίληψη του χρόνου

Πρόσφατη έρευνα διαπίστωσε ότι όσο πιο μακρινή φαίνεται μία προθεσμία, τόσο πιθανότερο είναι κάποιος να αναβάλει την εκπλήρωση της υποχρέωσης που έχει να κάνει με αυτή τη διορία.

  • 6. Λογική «όλα ή τίποτα»

Η απώλεια 20 κιλών φαίνεται εξαιρετικά δύσκολη δουλειά, οπότε εύκολα μπαίνει κανείς στον πειρασμό να το αναβάλει. Εκείνοι που είναι της λογικής «όλα ή τίποτα», σκέφτονται το δύσκολο στόχο και όχι την καθημερινή προσπάθεια, οπότε δεν ξεκινούν ποτέ την απόπειρα.

  • 7. Έλλειψη αυτο-συμπόνιας

Οι αναβλητικοί άνθρωποι είναι πιο αγχωμένοι από τους άλλους, ακόμη και πριν αποφασίσουν να αναβάλουν κάτι. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, αυτό πιθανόν οφείλονται επειδή κάνουν σκέψεις όπως «Είμαι πολύ ηλίθιος για να ωφεληθώ από το επιπλέον διάβασμα, οπότε ας χαζέψω στο Facebook».

via

Τα πιο σημαντικά