7 χρήσιμες εφευρέσεις που έγιναν από το πουθενά και κατά τύχη

24 Ιουνίου, 2016 9:18 ΜΜ
More videos

Κάποιοι επιστήμονες προσπαθούν μανιωδώς να δημιουργήσουν κάτι που θα… αλλάξει τον κόσμο, αλλά αποτυγχάνουν. Κάποιοι άλλοι, απλώς είναι πολύ… τυχεροί.

Στην προσπάθεια τους να δημιουργήσουν κάτι εντελώς άσχετο, άνθρωποι έχουν βρεθεί στην απροσδόκητα ευχάριστη θέση να εφεύρουν προϊόντα που έκαναν θραύση. Κάποιες από τις ιστορίες των πιο απρόοπτων εφευρέσεων, σε κάνουν πραγματικά να απορείς.

Οι πιο… τυχαίες ανακαλύψεις όλων των εποχών

Πλαστελίνη

efeureseis-apo-to-pouthena-01

Στις αρχές του 1950, η εταιρία Kutol Products Company προσπάθησε να φτιάξει ένα υλικό που θα μπορούσε να αφαιρεί τα σημάδια που άφηνε το κάρβουνο στους τοίχους των σπιτιών. Η ιδέα της εταιρίας απέτυχε, αφού εκείνη την εποχή ολοένα και περισσότερα σπίτια στις Η.Π.Α θερμαίνονταν με πετρέλαιο.

Το νέο προϊόν της εταιρίας απέτυχε παταγωδώς. Ωστόσο, ο ιδρυτής της εταιρίας Joseph McVicker, παρατήρησε πως η αδερφή του, που ήταν δασκάλα σε σχολείο, έπαιρνε πλαστελίνη για τους μαθητές της. Από υλικό καθαρισμού, η πλαστελίνη μετατράπηκε σε παιχνίδι και οι εφευρέτες της από… χρεοκοπημένοι σε εκατομμυριούχοι.

Coca Cola

efeureseis-apo-to-pouthena-02

Το 1880 στην Ατλάντα, ο φαρμακοποιός John Pemberton δημιούργησε ένα μείγμα με βασικό συστατικό το κρασί, το οποίο ονόμασε Pemberton’s French Wine Coca και καταπολεμούσε τον πονοκέφαλο αλλά και κάποιες νευρικές διαταραχές.

Πέντε χρόνια αργότερα η πολιτεία απαγόρευσε την πώληση αλκοόλ, και έτσι ο Pemberton αναγκάστηκε να τροποποιήσει το προϊόν του, αφαιρώντας το κρασί και προσθέτοντας ανθρακούχο νερό. Κάπως έτσι… δημιουργήθηκε η πρώτη Coca Cola, που γρήγορα μετατράπηκε από φάρμακο σε αναψυκτικό.

Tσιπς

efeureseis-apo-to-pouthena-03

Σε ένα εστιατόριο της Νέας Υόρκης το 1853, ο σεφ George Crum βρέθηκε αντιμέτωπος με έναν πολύ απαιτητικό πελάτη, ο οποίος είχε παραγγείλει τηγανιτές πατάτες. Ο πελάτης επέστρεφε συνέχεια πίσω το πιάτο του, λέγοντας πως θέλει τις πατάτες πιο λεπτοκομμένες και τραγανές.

Ο Crum έχασε την υπομονή του και όταν, για πολλοστή φορά, του επεστράφη το πιάτο, έκοψε τις πατάτες σε υπερβολικά λεπτές φέτες και τις τηγάνισε μέχρι αυτές να γίνουν σκληρές. Το αποτέλεσμα, φυσικά, τρέλανε τον πελάτη!

Φούρνος μικροκυμάτων

efeureseis-apo-to-pouthena-04

Το 1946 ο μηχανικός Percy Spencer διεξήγαγε στο εργαστήριο του μια έρευνα γύρω από τα ραντάρ, σε έναν κενό σωλήνα. Οσο πειραματιζόταν, ένα γλυκό στην τσέπη του άρχισε να λιώνει. Ο μηχανικός που ήδη είχε δημιουργήσει την φήμη του εφευρέτη, έχοντας περισσότερες από 100 πατέντες, εκμεταλλεύτηκε άμεσα την ευκαιρία. Εβαλε μέσα στον σωλήνα καλαμπόκι και είδε πως αυτό γρήγορα σκάει και γίνεται ποπ-κορν. Η μηχανή που δημιούργησε, λίγα χρόνια μετά βρισκόταν στις κουζίνες εκατομμυρίων σπιτιών.

Post – it

efeureseis-apo-to-pouthena-05

Ο Spencer Silver ερευνητής στην εταιρία 3M Laboratories, είχε καταφέρει να δημιουργήσει μια κόλλα χαμηλής κολλητικότητας, όμως δεν κατάφερε να σκεφτεί κάποια πιθανή χρήση του προϊόντος του.

Η κόλλα του Silver είχε το μοναδικό προτέρημα, πως μπορούσε να κολλήσει δύο επιφάνειες, οι οποίες μετά θα μπορούσαν να ξεκολλήσουν χωρίς να καταστραφούν. Μετά από χρόνια, ενώ ο Silver δεν είχε ακόμα βρει κάποια ιδέα για την κόλλα του, ο συνεργάτης του Art Fry έψαχνε να βρει έναν τρόπο ώστε να κολλάει χαρτάκια πάνω στα βιβλία του. Ο ένας είχε την ιδέα, ο άλλος την εφαρμογή και κάπως έτσι φτιάχτηκαν τα post-it.

Κορν Φλέικς

efeureseis-apo-to-pouthena-06

Πενικιλίνη

efeureseis-apo-to-pouthena-07

Ο Alexander Fleming ήταν ένας επιστήμονας που προσπαθούσε να βρει ένα υπερ-φάρμακο που θα μπορούσε να αντιμετωπίζει τις περισσότερες ασθένειες. Τελικά, κατάφερε να το δημιουργήσει όταν… απογοητεύτηκε και αποφάσισε να παρατήσει τα πειράματα του.

Το 1928 ο Fleming παρατήρησε πως ένα μολυσμένο τρυβλίο που είχε πετάξει, εμφάνισε ένα είδος μούχλας το οποίο διέλυε όλα τα βακτήρια που υπήρχαν στην γύρω περιοχή. Αποφάσισε να αναπτύξει την συγκεκριμένη μούχλα, βλέποντας πως περιέχει ένα ισχυρότατο αντιβιοτικό, την πενικιλίνη. Ενα από τα πιο ευρέως διαδεδομένα φάρμακα, προήλθε από τα… σκουπίδια.

iefimerida