35 μέρες ως τα Χριστούγεννα.

21 Οκτωβρίου, 2015 12:28 ΜΜ
More videos

Είναι νωρίς να μιλήσουμε για τα Χριστούγεννα;

Κάποιοι θεωρείτε πως ναι, κάποιοι άλλοι όμως έχουν έτοιμη τη φράση «και πολύ αργήσαμε».

Ξέρετε ότι υπάρχουν άνθρωποι που ξεκινούν να κάνουν σκέψεις, σχέδια και όνειρα για τα Χριστούγεννα μήνες πριν αυτά να έρθουν;

Και δεν  το λέω εγώ, αλλά οι επιστήμονες! Αποδεδειγμένα οι λέξεις «Χριστούγεννα» «Πρωτοχρονιά» και «Ρεβεγιόν»  ξεκινούν να googlάρονται ακόμη κι από το τέλος του καλοκαιριού.

Με το που τελειώσουν οι καλοκαιρινές μας διακοπές και τινάξουμε για τελευταία φορά την άμμο της παραλίας από τα πόδια μας, αρχίζουμε να φέρνουμε στη σκέψη μας την πιο αγαπημένη γιορτή όλου του κόσμου.

Είναι αρκετές οι θρησκευτικές εορτές όλο τον χρόνο, αλλά τα Χριστούγεννα θα έχουν πάντοτε έναν ξεχωριστό ρόλο στην καρδιά μας.

Ίσως γι’ αυτό και κάθε χρόνο έρχονται όλο και νωρίτερα. Οι επιχειρηματίες γνωρίζουν αυτή την συνεχή ανάγκη μας για κάτι σπουδαίο, εορταστικό, όπως το κλίμα των Χριστουγέννων και περιμένουν ευλαβικά κάθε χρόνο μέχρι να έρθει ο μήνας που στρώνουμε τα χαλιά, ο Οκτώβριος, για να αρχίσουν να προβάλλουν μπρος στα μάτια μας τις λαμπερές  τους βιτρίνες. Γιατί τα Χριστούγεννα έχουν λάμψη. Με το πράσινο, το χρυσό και το κόκκινο να είναι τα χρώματα που κυριαρχούν, τα βλέμματά μας θαμπώνονται από τη λάμψη των στολιδιών και των γιορτινών αντικειμένων και ποθούμε να φθάσουν οι γιορτές γρήγορα για να ξεκινήσει κι η διαδικασία του στολισμού των σπιτιών μας, με όλα αυτά τα όμορφα αντικείμενα που έχουμε δει.

Διανύουμε τον Οκτώβριο αλλά με το που αλλάζει ο καιρός τις περισσότερες φορές λέμε «χειμώνιασε» κι όχι «φθινοπώριασε». Θέλουμε να ‘ρθει ο χειμώνας και μαζί του να ‘ρθει κι η γιορτή που λατρεύουμε. Τα γεμάτα τραπέζια, τα κεριά και τα φωτάκια που κάνουν την ατμόσφαιρα των πόλεων να μοιάζει σαν να διαθέτει κάτι μαγικό, οι φίλοι και οι συγγενείς που μπαινοβγαίνουν στο σπίτι μας για τις ετοιμασίες των δείπνων, τα τραγούδια που λατρεύουμε να μισούμε, αλλά παρ’ όλα αυτά όλοι σιγοτραγουδάμε στις γιορτές, ακόμη κι η μυρωδιά των υλικών των μελομακάρονων και των κουραμπιέδων θα μας ελκύουν όλο το χρόνο.

Γιατί στις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς ίσως πράγματι να κατεβαίνει από τον ουρανό λίγη μαγεία. Νιώθεις να έχει ποτιστεί η γη με καλοσύνη, χαμόγελο και διάθεση προσφοράς.

Ακόμη κι οι «κακοί», εκείνοι που μας χαλούν τη διάθεση όλο τον υπόλοιπο χρόνο, σέβονται αυτή την χρονική περίοδο κι έρχονται σε εκεχειρία μαζί μας, μέχρι οι γιορτές να τελειώσουν. Λέτε ν’ αγαπάμε τα Χριστούγεννα γιατί είναι κάτι σαν εθνικές διακοπές; Διακοπές από οτιδήποτε μας αγχώνει; Μέχρι κι οι τράπεζες παύουν να μας τηλεφωνούν για τα χρέη μας και δε φοβόμαστε πια να σηκώσουμε το τηλέφωνο. Όταν αυτό χτυπάει είναι μόνο για ευχές ή για ατέλειωτες συζητήσεις περί δώρων.

Τα δώρα είναι το πιο απολαυστικό κομμάτι των εορτών. Αυτή η γλυκιά προσμονή για να πάρεις ή να δώσεις κάτι στα αγαπημένα σου πρόσωπα υπάρχει μόνο σε αυτήν τη γιορτή κι επιλέγουμε πάντοτε αυτή την χρονική περίοδο για να κάνουμε κάτι σπουδαίο. Από δώρο, προτάσεις γάμου, μέχρι σημαντικές αποφάσεις για τον εαυτό μας. Ποιος δεν έχει πάρει μία τουλάχιστον σημαντική απόφαση για τον εαυτό του στην αρχή κάθε νέας χρονιάς;

Θα μπορούσα να σας γράφω σελίδες ολόκληρες με το τι μου αρέσει στις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και είμαι σίγουρη πως άλλες τόσες θα μπορούσατε να μου συμπληρώσετε κι εσείς αφού αυτές οι μέρες σημαίνουν για τον καθένα κάτι διαφορετικό. Διαφορετικά συναισθήματα, διαφορετικές εικόνες, γεύσεις, μυρωδιές.

Ακόμη κι εκείνοι που νιώθουν μόνοι στις γιορτές ξεκινούν από νωρίς να εύχονται να βρουν την κατάλληλη παρέα φέτος για να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα και να σκέφτονται τρόπους πως το αγαπησιάρικο αυτό κλίμα των γιορτών  θα το κάνουν να περάσει πιο ανώδυνα, αν τελικά η ευχή τους δεν πραγματοποιηθεί.

Κι οι γκρινιάρηδες ξεκινούν την γκρίνια για τις γιορτές από νωρίς. Αναγνωρίζουν το πόσο σημαντική είναι για τον άνθρωπο αυτή η χρονική περίοδος κι όσο κι αν δεν το παραδέχονται, ξέρουν καλά πόσες μέρες απέχουμε από αυτή τη γιορτή και μετράνε κι εκείνοι αντίστροφα μαζί με την γνωστή εταιρεία παιχνιδιών, ακόμη κι αν τους τη σπάει.

Στη σκέψη μας τα Χριστούγεννα κυριαρχούν από μήνες πριν και χαιρόμαστε κάθε φορά που μια μέρα περνά, αφού πλησιάζουμε σε αυτά όλο και περισσότερο.

Στη γιορτή της καλοσύνης, της προσφοράς, της στοργικής ατμόσφαιρας . Στη γιορτή που η γέννηση του Χριστού απελευθερώνει σε όλους μας κάτι από το πνεύμα του και έστω για λίγο βάζουμε κακίες, μικρότητες και πείσματα στην άκρη.

Στη μόνη γιορτή που δεν ανυπομονούμε μόνο για όλα αυτά τα δώρα που θα πάρουμε, αλλά και για τα βλέμματα χαράς στα μάτια των αγαπημένων μας, από τα δώρα που αποφασίσαμε να δώσουμε.

Αν ένα μαγικό ραβδί μας αγγίζει κάποια στιγμή και μεταφέρει  όλη αυτή την όμορφη αλλαγή στη ζωή και τις καρδιές μας, έστω και για λίγες εβδομάδες, αυτός δεν είναι ένας σημαντικός λόγος για να το γιορτάζουμε; Και μάλιστα από καιρό πριν;

65 μόλις μέρες πριν την αγαπημένη μας γιορτή. Υπομονή!

Μαριάμ Πολυγένη για το pillowfights.gr