6 συμβουλές από ψυχολόγους του Χάρβαρντ για την σωστή ανατροφή των παιδιών

10 Φεβρουαρίου, 20174:31 ΜΜ
More videos

Η σωστή ανατροφή των παιδιών είναι μια αρκετά περίπλοκη υπόθεση. Για το λόγο αυτό, αποφασίσαμε να μοιραστούμε μαζί σας 6 συμβουλές για τη σωστή ανατροφή τους, από τους ειδικούς του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.

1.Περάστε χρόνο με τα παιδιά σας

© Universal Pictures

Αυτή είναι η βάση των πάντων. Πρέπει να περνάτε τακτικά χρόνο με τα παιδιά σας, να ενδιαφέρεστε για τα χόμπι και τα προβλήματά τους και το κυριότερο, να ακούτε αυτά που έχουν να σας πουν. Δε θα μάθετε μόνο πολλά για τη μοναδική προσωπικότητα του παιδιού σας, αλλά οι πράξεις σας θα λειτουργήσουν και ως παράδειγμα για το πώς να δείχνουν τη φροντίδα και την προσοχή τους στους άλλους.

2.Πάντα να λέτε στο παιδί σας τι σημαίνει για εσάς

© blog.ideales.gr

Σύμφωνα με ψυχολογικές έρευνες, πολλά παιδιά δε γνωρίζουν ότι είναι το σημαντικότερο πρόσωπο στη ζωή των γονιών τους. Χρειάζεται πραγματικά να ακούσουν αυτά τα λόγια από εσάς. Μην ξεχνάτε να τα λέτε όσο συχνά χρειάζεται, για να νιώσει το παιδί σας ότι είναι ασφαλές, αγαπητό και έχει αξία.

3.Δείξτε τους πώς να λύνουν τα προβλήματά τους και όχι να τα αποφεύγουν

© wearescl.co.uk

Για παράδειγμα, αν ο γιος σας θέλει να παρατήσει το ποδόσφαιρο, ζητήστε του να σας εξηγήσει γιατί θέλει να το κάνει αυτό και τις υποχρεώσεις που έχει προς τους συμπαίκτες του. Αν εμμένει στην άποψή του, βοηθήστε τον να βρει ένα καινούργιο χόμπι.

4.Εκπαιδεύστε τους να σας βοηθούν σε μια καθημερινή δουλειά και δείξτε την ευγνωμοσύνη σας για την βοήθειά τους

© howtohaveastrongfamily.blogspot

Η έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι που συνηθίζουν να εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους, είναι περισσότερο διατεθειμένοι να αισθανθούν συμπόνια για τους άλλους, είναι πιο γενναιόδωροι και τους αρέσει να βοηθούν. Οπότε, αξίζει να αναπτύξετε μια σειρά από καθημερινές δραστηριότητες, στις οποίες το παιδί σας μπορεί να βοηθήσει, όπως οι δουλειές του σπιτιού και δείξτε του την ευγνωμοσύνη σας για την βοήθειά του. Επίσης, οι ψυχολόγοι προτείνουν να επιβραβεύετε τα παιδιά σας για την επίδειξη καλοσύνης και την προσπάθειά τους να σας βοηθήσουν.

5.Βοηθήστε το παιδί σας να αντιμετωπίσει τα αρνητικά συναισθήματα

© blog.debusana.com

Οι ψυχολόγοι πιστεύουν ότι η ικανότητα να νοιάζονται για τους άλλους, καταστέλλεται από αρνητικά συναισθήματα όπως ο θυμός, το μίσος, η ντροπή και ο φθόνος. Βοηθώντας τα παιδιά να κατανοήσουν αυτά τα αρνητικά συναισθήματα, τα ωθείτε προς την επίλυση των εσωτερικών τους συγκρούσεων. Μια τέτοιου είδους αυτο-ανάλυση, θα τα βοηθήσει να γίνουν συμπονετικοί άνθρωποι. Επίσης, είναι σημαντικό για τον καθορισμό μιας ψυχολογικής σταθερότητας.

6.Δείξτε τους ότι ο κόσμος είναι πολύ πιο μεγάλος, πιο σύνθετος και πιο ενδιαφέρον από όσο θα μπορούσαν να φανταστούν

© blog.fotografium

Σύμφωνα με μια ψυχολογική έρευνα, σχεδόν όλα τα παιδιά ενδιαφέρονται μόνο για τον μικρό κόσμο της οικογένειας και των φίλων. Είναι σημαντικό να μάθουν να ενδιαφέρονται και για άλλα πρόσωπα και γεγονότα, εκτός από αυτόν τον περιορισμένο κύκλο. Μπορείτε να τους βοηθήσετε, μαθαίνοντας τους να είναι καλοί ακροατές, που μπορούν να βάλουν τον εαυτό τους στη θέση των άλλων και να αισθανθούν συμπόνια.

Μερικές τελευταίες σημαντικές λέξεις από τους ειδικούς του Χάρβαρντ: “Το να μεγαλώσει κανείς ένα παιδί μαθαίνοντάς του να γίνει ευγενικό και συμπονετικό, είναι πολύ δύσκολο έργο, αλλά όλοι μας είμαστε ικανοί γι’ αυτό. Τίποτα άλλο στον κόσμο δε μπορεί να συγκριθεί με τη σημασία αυτού του γεγονότος ή την ανεκτίμητη χαρά που θα αισθανθείτε, όταν αυτό πετύχει”.

[upworthy.com]

google news Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Τι λες τώρα; στο Google News