6 σημάδια των αμυγδαλών που δεν πρέπει ποτέ να αγνοηθούν

14 Ιανουαρίου, 2018 6:43 ΜΜ
More videos

Πολλές φορές μπορεί να νιώσουμε ότι πονάει ο λαιμός μας ή νιώθουμε ότι μας “γρατζουνάει.” Αν ο πονόλαιμος δεν οφείλεται σε κάποια ίωση, τότε κατά πάσα πιθανότητα οφείλεται σε πρησμένες αμυγδαλές ή αμυγδαλωτές πέτρες.

Τι ακριβώς όμως είναι οι αμυγδαλωτές πέτρες; Οι αμυγδαλωτές πέτρες είναι σαν τις πέτρες στα νεφρά και σχηματίζονται στις αμυγδαλές στο πίσω μέρος του λαιμού.

Τι είναι οι αμυγδαλωτές πέτρες;

Morgan Swofford

Οι αμυγδαλωτές πέτρες ή οι αμυγδαλιές είναι λευκοί-κίτρινοι, ακανόνιστα διαμορφωμένοι, κακοσχηματισμένοι δέσμες βακτηρίων και βλέννας που μπορεί να πιαστούν στο πίσω μέρος του λαιμού. Αυτές οι πέτρες αναπτύσσονται στις κρύπτες των αμυγδαλών, οι οποίες είναι μικρές τσέπες που υπάρχουν στις αμυγδαλές όλων.

Πως σχηματίζονται οι αμυγδαλωτές πέτρες;

Morgan Swofford

Το WebMD εξηγεί ότι οι αμυγδαλές είναι γεμάτες μικρές ρωγμές όπου παγιδεύονται νεκρά κύτταρα, βλέννα και τρόφιμα.

Αυτά προσελκύουν τα βακτήρια και με την πάροδο του χρόνου οι αμυγδαλές γίνονται σκληρές.

Συμπτώματα αμυγδαλωτών πετρών

1. Άσχημη αναπνοή

Morgan Swofford

Η άσχημη αναπνοή προκαλείται εξαιτίας των βακτηρίων που συσσωρεύονται γύρω από τις αμυγδαλές.

2. Πονόλαιμος

Morgan Swofford

Οι αμυγδαλωτές πέτρες μπορεί να σας προκαλέσουν την αίσθηση ότι ο λαιμός σας πονάει ή να προκαλέσει βήχα.

3. Πρήξιμο αμυγδαλών

Morgan Swofford

Οι αμυγδαλωτές πέτρες μπορούν να προκαλέσουν μολύνσεις και φλεγμονές, οι οποίες μπορούν να κάνουν τις αμυγδαλές να διογκωθούν.

Μερικές φορές, είναι δύσκολο να ξεχωρίσουμε αν ο πόνος και το πρήξιμο προέρχονται από αμυγδαλωτές πέτρες ή αμυγδαλίτιδα.

4. Δυσκολία κατάποσης

Morgan Swofford

Ανάλογα με το που ακριβώς βρίσκονται οι αμυγδαλωτές πέτρες και πόσο μεγάλες είναι μπορεί να προκαλέσουν δυσκολία στην κατάποση. Επίσης, μπορεί να έχετε την αίσθηση ότι κάτι έχει κολλήσει στο πίσω μέρος του λαιμού σας.

5. Πόνος στα αυτιά

Morgan Swofford

Οι αμυγδαλές μοιράζονται τα ίδια νευρικά μονοπάτια με τα αυτιά και αν οι αμυγδαλωτές πέτρες είναι κοντά σε νεύρα μπορεί να προκαλέσουν πόνο στα αυτιά.

6. Λευκά υπολείμματα 

Morgan Swofford

Κάποιες αμυγδαλωτές πέτρες φαίνονται με γυμνό μάτι στο πίσω μέρος του λαιμού. Συνήθως, φαίνονται σαν λευκά, στέρεα κομμάτια.

Πως να θεραπεύσετε τις αμυγδαλωτές πέτρες;

Morgan Swofford

Αν είναι μικρές και δεν προκαλούν πόνο, δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτα. Αν έχετε ήπιους πόνους τα μπουκώματα με αλατόνερο θα βοηθήσουν.

Μπορείτε να αποφύγετε τις αμυγδαλωτές πέτρες;

Morgan Swofford

Δεν μπορείτε να αποφύγετε τις αμυγδαλωτές πέτρες, αν δεν τις αφαιρέσετε τελείως. Η χειρουργική αφαίρεση των αμυγδαλών συνίσταται σε όσους πάσχουν από χρόνια αμυγδαλίτιδα.

Ακολουθήστε μας στο facebook: