6 παράξενα ιστορικά αντικείμενα που παραμένουν ανεξήγητα

2 Φεβρουαρίου, 2016 5:24 ΜΜ
More videos

Η ιστορία της ανθρωπότητας εκτείνεται αρκετές χιλιετίες πίσω και πιθανόν οι επιστήμονες να μην μπορέσουν ποτέ να εξηγήσουν όλα τα μυστικά της. Αντικείμενα που βρέθηκαν κατά την διάρκεια αρχαιολογικών ερευνών εγείρουν την περιέργεια ακόμα και των εξειδικευμένων ιστορικών. Αυτό ακριβώς, όμως, κάνει την αναζήτηση της αλήθειας ακόμα πιο ενδιαφέρουσα.

Δείτε παρακάτω 6 από τα πιο περίεργα ιστορικά αντικείμενα που έχουν βρεθεί και οι επιστήμονες ακόμα και σήμερα αδυνατούν να εξηγήσουν.

Οι γιγαντιαίες πέτρινες σφαίρες στην Κόστα Ρίκα

Αυτές οι τεράστιες πέτρινες σφαίρες προκαλούν το ενδιαφέρον των επιστημόνων όχι μόνο λόγω του τέλειου σφαιρικού τους σχήματος, αλλά και λόγω της άγνωστης προέλευσής τους και του σκοπού τους. Ανακαλύφθηκαν το 1930 από εργάτες που καθάριζαν την ζούγκλα από μια φυτεία με μπανάνες. Οι τοπικοί θρύλοι υποστηρίζουν, ότι περιείχαν χρυσό, αλλά όταν ανατίναξαν μερικές με δυναμίτη είδαν, ότι ήταν άδειες.

Κανείς δεν γνωρίζει ποιος και γιατί τις έφτιαξε. Είναι πιθανό, ότι συμβόλιζαν ουράνια σώματα που παρατηρήθηκαν από έναν αρχαίο πολιτισμό ή χρησιμοποιούνταν ως σύνορα, για να οριοθετεί η κάθε φυλή την περιοχή της.

Η μπαταρία της Βαγδάτης

Φαίνεται ότι οι Μεσοποτάμιοι μας έδωσε ένα προβάδισμα για το πώς να παράξουμε ηλεκτρική ενέργεια πολύ πριν ανακαλυφθεί. Στη δεκαετία του 1930, ανακαλύφθηκε  ένα μυστηριώδες αντικείμενο κατά τη διάρκεια μιας αρχαιολογικής ανασκαφής κοντά στην Βαγδάτη.

Η λεγόμενη “Μπαταρία της Βαγδάτης” είναι ένα βάζο 13 εκατοστών με μια διαβρωμένη σιδερένια ράβδο να προεξέχει από το στόμιο της και έναν κύλινδρο χαλκού στο εσωτερικό της. Στο εσωτερικό του κυλίνδρου υπήρχε άλλη μια σιδερένια ράβδος.

Αφού εξέτασαν την κατασκευή του, οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα, ότι ήταν μια αρχαία μπαταρία ικανή να παράγει ηλεκτρικό ρεύμα του 1 volt.

Σύμφωνα με μια θεωρία, αυτή η μπαταρία μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για ηλεκτρολυτική επιμετάλλωση χρυσού. Αλλά οι ειδικοί αδυνατούν να εξηγήσουν, γιατί μια τέτοια τεχνολογική ανάπτυξη ξεχάστηκε και γιατί δεν έχει βρεθεί κάτι παρόμοιο σε γειτονικές χώρες.

Το χειρόγραφο Βόινιτς

Το χειρόγραφο Βόινιτς είναι ίσως το πιο μυστηριώδες βιβλίο στον κόσμο. Ο συγγραφέας του είναι άγνωστος, είναι γραμμένο σε μια άγνωστη γλώσσα και οι σελίδες του είναι γεμάτες σύμβολα και παράξενες και ανεξήγητες απεικονίσεις.

Αυτό που κάνει το χειρόγραφο τόσο ξεχωριστό είναι το γεγονός ότι είναι γραμμένο με ένα εντελώς μοναδικό αλφάβητο, που δεν έχει τίποτα κοινό με οποιοδήποτε γνωστό σύστημα γραφής. Το χειρόγραφο αυτό απασχόλησε τους επιστήμονες τον 20ο αιώνα και δεν έχει αποκρυπτογραφηθεί μέχρι και σήμερα.

Τα χρυσά είδωλα των Ίνκας

Αυτά τα χρυσά αγαλματίδια μυστηριωδών ζώων που βρέθηκαν στην Λατινική Αμερική θυμίζουν ιπτάμενες μηχανές, πράγμα λίγο δύσκολο να πιστέψουμε. Η πηγή έμπνευσής τους παραμένει άγνωστη.

Το 1996, οι Γερμανοί κατασκευαστές αεροσκαφών, Algund Eenboom και Peter Belting, επιβεβαίωσαν την υπόθεση, ότι αυτά τα αγαλματίδια ήταν ιπτάμενες μηχανές. Κατασκεύασαν ακριβή αντίγραφα σε μεγαλύτερο μέγεθος και τα εξόπλισαν με κινητήρες και συστήματα τηλεχειρισμού.

Τα δυο αυτά αντίγραφα όχι μόνο μπόρεσαν να απογειωθούν, αλλά έκαναν μανούβρες ακόμα και κλειστές τις μηχανές τους.

Ο γενετικός δίσκος

Αυτός ο δίσκος απεικονίζει αντικείμενα και διαδικασίες που οι σύγχρονοι επιστήμονες ήταν σε θέση να παρατηρήσουν μόνο μέσα από μικροσκόπια. Συγκεκριμένα, όσο απίστευτο και αν φαίνεται, ο δίσκος δείχνει την σύλληψη και την ανάπτυξη ενός ανθρώπινου εμβρύου. Εκτός αυτού, ο δίσκος παρουσιάζει μια πολύ παράξενη εκδοχή του ανθρώπινου κεφαλιού.

Ο δίσκος αυτός είναι κατασκευασμένος από ένα πολύ ανθεκτικό και σκληρό υλικό που κανείς δεν ξέρει πως να φτιάξει και που θεωρητικά θα ήταν αδύνατον για να αρχαίο πολιτισμό να φτιάξει.

Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων

Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων είναι ένας από τους παλαιότερους γνωστούς μηχανισμούς υπολογιστών, ίσως ο πρώτος αναλογικός υπολογιστής στην ιστορία, ο οποίος έχει ένα εξαιρετικά σύνθετο σχέδιο.

Μετά από δεκαετίες έρευνας, οι ιστορικοί υποστηρίζουν, ότι ο μηχανισμός είχε στόχο να δείξει τη θέση του Ήλιου και της Σελήνης, την κίνηση των πλανητών στον ουρανό, την πρόβλεψη ηλιακών και σεληνιακών εκλείψεων, καθώς και σημαντικών γεγονότων, όπως οι αρχαίοι Ολυμπιακοί αγώνες.

Βέβαια, εξακολουθεί να υπάρχει διαμάχη για τον αν και κατά πόσο μπορούσαν οι αρχαίοι πολιτισμοί να παραγάγουν τόσο πολύπλοκες συσκευές πριν την εμφάνιση του μηχανισμού των Αντικυθήρων. Κάποιοι ειδικοί υποστηρίζουν, ότι ο σχεδιασμός του επηρέασε τον σχεδιασμό παρόμοιων συσκευών της επόμενης χιλιετίας.