6 εντυπωσιακά καλοκαιρινά πειράματα για τα παιδιά.

9 Ιουνίου, 2016 5:45 ΜΜ
More videos

Επειδή το σχολείο σταματάει το καλοκαίρι, δεν σημαίνει, ότι τα παιδιά πρέπει να σταματήσουν να μαθαίνουν. Στην πραγματικότητα, το καλοκαίρι είναι ιδανική εποχή για τα παιδιά για να μάθουν και να ανακαλύψουν νέες γνώσεις. Οπότε, μην χάνετε ευκαιρία να βγάλετε τα παιδιά σας έξω και να τα βοηθήσετε να συλλέξουν καινούργιες γνώσεις μέσω του παιχνιδιού.

Δείτε παρακάτω 6 πειράματα που θα κρατήσουν απασχολημένα τα παιδιά σας κατά την διάρκεια του καλοκαιριού με τον πιο διασκεδαστικό τρόπο.

Δημιουργήστε τεράστιες φούσκες

1

Αν έχει συννεφιά έξω, το να καθίσετε μέσα στο σπίτι με τα παιδιά σας και να περιμένετε να περάσει η μπόρα δεν είναι η καλύτερη ιδέα. Περάστε τέλεια με τα παιδιά σας, κάνοντας τεράστιες φούσκες. Οι πιο χαμηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με αρκετή υγρασία είναι ο ιδανικός συνδυασμός για να κάνετε τις πιο ωραίες φυσαλίδες.

Θα χρειαστείτε: 6 φλιτζάνια αποσταγμένο νερό, μισό φλιτζάνι υγρό πιάτων, μισό φλιτζάνι καλαμποκάλευρο, 1 κουταλιά της σούπας μπέικιν πάουντερ, 1 κουταλιά της σούπας γλυκερίνη.

Οδηγίες: Διαλύστε το άμυλο αραβοσίτου σε νερό και ρίξτε μέσα τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατέψτε το μείγμα καλά, αλλά προσπαθήστε να μην δημιουργηθεί αφρός. Αφήστε το διάλυμα να καθίσει για περίπου μία ώρα.

Τι συμβαίνει: Λόγω της έντασης που υπάρχει στην επιφάνεια του νερού, μπορούμε να κάνουμε μεγάλες φυσαλίδες. Αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί μόνο με σκέτο νερό. Το υγρό πιάτων και τα υπόλοιπα υλικά βοηθούν στο να αποκτήσουν διάρκεια οι φούσκες.

Φτιάξτε ένα μπουκάλι- πύραυλο

2

Το μόνο που χρειάζεστε για το συγκεκριμένο πείραμα είναι μια αυλή για να εκτοξεύσετε τον πύραυλο και μερικές τεχνικές ικανότητες. Τα παιδιά θα λατρέψουν το συγκεκριμένο πείραμα.

Θα χρειαστείτε: ένα μπουκάλι γεμάτο κατά 1/3 με νερό, ένα άδειο σακουλάκι τσαγιού, μαγειρική σόδα, ξύδι, μολύβια, μονωτική ταινία, σύρμα, φελλό κρασιού.

Προετοιμασία: Για να δημιουργήσετε αυτόν τον πύραυλο- μπουκάλι, γεμίστε το ένα τρίτο με νερό, προσθέστε το ξύδι και ανακατέψτε καλά. Χρησιμοποιήστε τα μολύβια ως στηρίγματα, τοποθετώντας με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορεί να εκτοξευτεί ο πύραυλος. Γεμίστε το άδειο σακουλάκι τσάι με την μαγειρική σόδα. Βεβαιωθείτε, ότι ο φελλός ταιριάζει τέλεια στο στόμιο του μπουκαλιού. Φτιάξτε ένα γάντζο με το σύρμα, κρεμάστε εκεί το σακουλάκι του τσαγιού και επισυνάψτε το στο μπουκάλι. Πιέστε τον φελλό μέσα στο μπουκάλι.

Οδηγίες: Βγείτε έξω, γυρίστε το μπουκάλι ανάποδα και βάλτε το στο έδαφος. Απομακρυνθείτε σε απόσταση ασφαλείας και δείτε το πλαστικό μπουκάλι να πετάει στον αέρα.

Τι συμβαίνει: Όταν αναμειγνύεται το ξύδι και η μαγειρική σόδα, παράγεται αέριο του διοξειδίου του άνθρακα. Μέσα στο κλειστό μπουκάλι, το αέριο αυτό συσσωρεύεται μέχρι την στιγμή που η πίεση θα είναι τόσο μεγάλη, που θα αναγκάσει το μπουκάλι να εκτοξευθεί. Βεβαιωθείτε, ότι η περιοχή εκτόξευσης είναι ασφαλής και μην πλησιάζετε το μπουκάλι, όταν ξεκινήσετε το πείραμα. Μπορεί να χρειαστεί να περιμένετε μερικά λεπτά μέχρι να ξεκινήσει η χημική αντίδραση.

Γυρίστε έναν κουβά με νερό, χωρίς να χυθεί το νερό

3

Αυτό το πείραμα απαιτεί λίγη εξάσκηση, οπότε τα παιδιά σας μπορεί να μην τα καταφέρουν με την πρώτη προσπάθεια. Αφήστε τα, όμως, να προσπαθήσουν. Άλλωστε, δεν έβλαψε κανέναν λίγο νερό το καλοκαίρι.

Θα χρειαστείτε: Έναν κουβά με ανθεκτική λαβή, νερό, περίπου 2 μέτρα γερό σκοινί.

Οδηγίες: Γεμίστε τον κάδο περίπου μέχρι την μέση με νερό. Δέστε καλά το σκοινί στην λαβή του κουβά. Τώρα, γυρίστε πολύ γρήγορα τον κουβά σε μια κυκλική κίνηση. Καθώς, η τεχνική σας θα βελτιώνεται, θα δείτε, ότι το νερό δεν θα χύνεται, ακόμη και όταν ο κουβάς περνάει πάνω από το κεφάλι σας.

Τι συμβαίνει: Αν γυρίσετε σωστά τον κουβά, εμφανίζεται στο προσκήνιο η κεντρομόλος δύναμη. Ούσα ισχυρότερη από την βαρύτητα, αυτή η δύναμη αναγκάζει το νερό να παραμείνει μέσα στον κουβά.

Φτιάχνοντας ένα αερόστατο

4

Αυτό το πείραμα απαιτεί, επίσης κάποια προετοιμασία. Ωστόσο, το ευχάριστο σε αυτή την περίπτωση είναι, ότι μπορείτε να δοκιμάσετε το αλεξίπτωτό σας όσες φορές θέλετε.

Θα χρειαστείτε: μια παχιά πλαστική σακούλα, ψαλίδι, σκοινί και ένα οποιοδήποτε μικρό αντικείμενο ή παιχνίδι για να πάρει την θέση του “αλεξιπτωτιστή.”

Οδηγίες: Κόψτε ένα μεγάλο τετράγωνο από την πλαστική σας σακούλα. Κόψτε τις άκρες, έτσι ώστε να μοιάζει με ένα οκτάγωνο. Κόψτε μια μικρή τρύπα κοντά στην άκρη της κάθε πλευράς και επισυνάψτε ένα κομμάτι σπάγκο σε κάθε μία από τις τρύπες. Βεβαιωθείτε, ότι είναι του ίδιου μήκους. Δέστε τα κομμάτια του σπάγκου με το αντικείμενο που θα χρησιμοποιήσετε για αλεξιπτωτιστή. Τέλος, βρείτε ένα ψηλό σημείο για να πετάξετε το αλεξίπτωτό σας.

Τι συμβαίνει: Όταν πετάξετε το αλεξίπτωτο, ο αλεξιπτωτιστής θα το τραβήξει προς τα κάτω, λόγω του τεντώματος των χορδών. Η αντίσταση του αέρα θα επιβραδύνει την πτώση του αλεξίπτωτου και θα δημιουργήσει μια ομαλή προσγείωση. Όσο μεγαλύτερο είναι το εμβαδόν του αλεξίπτωτου, τόσο περισσότερο θα αργήσει να πέσει.

Αναποδογυρίστε ένα ποτήρι νερό

5

Μπορείτε να κάνετε τα παιδιά σας να διασκεδάσουν μόνο με ένα ποτήρι νερό και ένα κομμάτι χαρτί.

Θα χρειαστείτε: ένα ποτήρι, ένα παχύ κομμάτι χαρτί, νερό.

Οδηγίες: Γεμίστε το ποτήρι μέχρι την μέση με νερό και τοποθετήστε το χαρτί στην κορυφή του ποτηριού. Κρατήστε σφιχτά το χαρτί πάνω στο ποτήρι και αναποδογυρίστε το γρήγορα, κρατώντας το χαρτί στην θέση του. Βγάλτε το χέρι σας από το κάτω μέρος. Το χαρτί παραμένει κολλημένο στο ποτήρι και το νερό δεν χύνεται.

Τι συμβαίνει: Όταν αναποδογυρίζουμε το ποτήρι, ο χώρος μεταξύ του πυθμένα και της επιφάνειας του ποτηριού είναι γεμάτος με αέρα, που δημιουργεί υδρατμούς. Η βαρύτητα προσπαθεί να τραβήξει το νερό προς τα κάτω, κάνοντας αυτόν τον χώρο να διαστέλλεται. Η πίεση, που υπάρχει μέσα στο ποτήρι γίνεται μικρότερη από την ατμοσφαιρική πίεση, η οποία κάνει το νερό να μην πέφτει.

Παρατηρώντας τα μυρμήγκια

6

Αν μπορέσετε να βρείτε μια μυρμηγκοφωλιά, μπορείτε να διασκεδάσετε με τα παιδιά σας, παρατηρώντας την συμπεριφορά των εντόμων αυτών.

  1. Αφού βρείτε την μυρμηγκοφωλιά, προσπαθήστε να καθορίσετε την πορεία τους. Παρατηρήστε για λίγο την συμπεριφορά τους και στρέψτε την προσοχή του παιδιού σας στο πως τα μυρμήγκια μεταφέρουν την λεία τους και πως επικοινωνούν, αγγίζοντας τις κεραίες τους. Αν ακουμπήσετε με το δάχτυλό σας το μονοπάτι των μυρμηγκιών, θα δείτε, ότι το επόμενο μυρμήγκι που θα περάσει από εκεί θα είναι αρκετά μπερδεμένο και θα μετακινείτε πέρα δώθε, χωρίς να ξέρει που πηγαίνει. Αυτό συμβαίνει, γιατί αγγίζοντας με το δάχτυλό σας την πορεία των μυρμηγκιών, διαγράφετε το άρωμα του μονοπατιού και τα μυρμήγκια δεν ξέρουν που να πάνε.
  2. Αν ζωγραφίσετε την κορυφή μιας μυρμηγκοφωλιάς με κάποια χρωστική ουσία, θα δείτε, ότι μετά από λίγο το χρώμα θα εξαφανιστεί και θα ξαναεμφανιστεί. Αυτό συμβαίνει, γιατί τα μυρμήγκια αλλάζουν συνεχώς θέση στα υλικά από τα οποία είναι φτιαγμένο το σπίτι τους, για να προστατευτούν από την μούχλα.
  3. Ο Ινδός επιστήμονας Mohamed Babu τάιζε μερικά μυρμήγκια στην αυλή του με ημιδιαφανείς κοιλίες πάνω σε χρωματιστό νερό με ζάχαρη. Το αποτέλεσμα φαίνεται στην εικόνα. “Περιέργως, τα μυρμήγκια προτίμησαν τα πιο φωτεινά χρώματα, όπως το πράσινο και το κίτρινο”, αναφέρει ο επιστήμονας.

 

Ακολουθήστε μας στο facebook: