6 αθάνατα πλάσματα που έχουν ανοσία στη γήρανση

27 Ιανουαρίου, 2017 2:31 ΜΜ
More videos

Οι άνθρωποι ψάχνουν εδώ και πολύ καιρό να βρουν το μυστικό της αιώνιας νεότητας. Στη μάταιη προσπάθειά τους, οδηγούνται σε εμπορικές και τεχνητές μεθόδους, για να βοηθήσουν το πρόσωπο και το δέρμα τους στη μάχη ενάντια στη γήρανση.

Κάποια ζώα όμως, γεννήθηκαν με το δώρο της αθανασίας και είναι πολύ πιθανό να ζήσουν περισσότερο από όλους εμάς. Στην πραγματικότητα, δε γίνονται απλά όλο και πιο δυνατά όσο μεγαλώνουν, αλλά έχουν και περισσότερη διάθεση για συνουσία.

Στη λίστα που ακολουθεί, θα δείτε μερικά από τα αθάνατα πλάσματα που κατοικούν στον πλανήτη μας.

#1 Οι αστακοί γίνονται όλο και πιο δυνατοί και έχουν μεγαλύτερη διάθεση για συνουσία, όσο μεγαλώνουν

m

Οι αστακοί μπορεί να καταλήγουν ως ένα πολυτελές γεύμα, όμως αν υπάρχει ένας πραγματικά μεγάλος στο πιάτο σας, να ξέρετε πως κοιτάτε ένα γέρικο και πιθανόν, αρχαίο καρκινοειδές. Οι αστακοί δε γερνούν όπως οι άνθρωποι, που θα συναντήσουν ασθένειες όσο μεγαλώνουν. Αντ’ αυτού, γίνονται όλο και πιο δυνατοί και μεγάλοι. Το πιο ενδιαφέρον όμως, είναι το γεγονός ότι έχουν περισσότερη διάθεση για συνουσία και είναι γονιμότεροι, όταν γερνούν.

#2 Οι θαλάσσιες χελώνες παύουν να γερνούν από ένα σημείο και μετά

tpsdave/Pixabay

Οι περισσότεροι μάλλον γνωρίζουν πως οι θαλάσσιες χελώνες ζουν για αιώνες, όμως αυτό που πολλοί δε ξέρουμε, είναι ότι παύουν να γερνούν από ένα σημείο και μετά. Είναι σαν να παραμένουν έφηβοι για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αυτό που μας εξιτάρει περισσότερο, είναι ότι μπορούν να ζευγαρώνουν και να γεννούν τα αυγά τους, καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να ζευγαρώσουν για όσο θελήσουν, εκτός και αν πεθάνουν. Έρευνες έχουν αποδείξει πως δεν πεθαίνουν λόγω ηλικίας, αλλά πιο συχνά από κάποια ασθένεια ή από τις ανεύθυνες πράξεις των ανθρώπων. Ντροπή μας!

#3 Τα θαλάσσια σφουγγάρια ζουν περισσότερο από τους ανθρώπους και άλλα ζώα

NOAA

Μπορεί να πιστεύετε πως είναι ένα απλό πλάσμα της θάλασσας, όμως μπορεί να ζήσει ακόμη και 15.000 χρόνια. Ένα συγκεκριμένο είδος, είναι το γυάλινο σφουγγάρι και θεωρείται το γηραιότερο ζώο του πλανήτη. Οι επιστήμονες πιστεύουν πως σταμάτησαν να εξελίσσονται πριν από 700 εκατομμύρια χρόνια και αποφάσισαν να παραμείνουν στην τωρινή τους μορφή.

#4 Παλαιά τεχνουργήματα βρέθηκαν στο εσωτερικό φιογκοκέφαλων φαλαινών 

Elelur

Οι φιογκοκέφαλες φάλαινες μπορούν να ζήσουν για αιώνες, ενώ έχει βρεθεί και μία που πιστεύεται πως ήταν 211 ετών. Κάποτε πίστευαν πως ζούσαν για 70 χρόνια το πολύ, όμως το 2007, ντόπιοι κυνηγοί της Αλάσκα βρήκαν ένα τεχνούργημα που χρονολογείται από το 1880, στο εσωτερικό μιας φάλαινας που σκοτώθηκε. Τότε κατάλαβαν πως μπορούν να ζήσουν για περισσότερο από 100 χρόνια.

#5 Βδελλοειδή, οι μικροοργανισμοί που κλέβουν DNA

www.quantamagazine.org

Ενώ τα πλάσματα που έχουμε ήδη αναφέρει, είναι κρυφά αθάνατα λόγω της ικανότητάς τους να ζουν για εκατοντάδες χρόνια, τα βδελλοειδή επιζούν κλέβοντας δεδομένα από το DNA οποιουδήποτε όντος υπάρχει κοντά τους. Δε γερνούν, απλά αντικαθιστούν το κατεστραμμένο DNA με κάποιο νεότερο, για να επιζούν στις διάφορες συνθήκες. Ναι, μπορούν να θεωρηθούν “αθάνατα”, όμως ζουν μια κάπως λυπητερή ζωή, αφού δεν είχαν κανένα είδος συνουσίας για 80 εκατομμύρια χρόνια.

#6 Οι αχιβάδες μπορούν να ζήσουν για μισή χιλιετία

Leisurepro

Μοιάζουν με τους αστακούς, αφού αυξάνουν το μέγεθός τους όσο περνά ο χρόνος και όταν μιλάμε για αύξηση, εννοούμε ότι μπορούν να γίνουν πολύ μεγάλες. Υπάρχει μία ιστορία με πρωταγωνιστή μια γιγαντιαία αχιβάδα, που εγκλώβισε έναν ντόπιο δύτη από της Φιλιππίνες, που κυνήγησε το μαργαριτάρι της. Όντας ένα δυνατό δίλοβο όστρακο, δεν ελευθέρωσε τον εισβολέα και τον άφησε να πεθάνει.