Οι αρχαιολόγοι πρέπει να είναι σχολαστικοί, υπομονετικοί και ερωτευμένο με το παρελθόν. Τα αρχαιολογικά ευρήματα μας επιτρέπουν να ρίξουμε μια ματιά στις ζωές των προγόνων μας. Από τις τροφές που έτρωγαν, τη γλώσσα που χρησιμοποιούσαν, την άποψή τους για τη συνουσία, μέχρι τα είδη της τεχνολογίας που χρησιμοποιούσαν στην καθημερινότητά τους, όλα, μας βοηθούν να κατανοήσουμε την επιρροή τους στο παρόν μας.
Κάθε ανακάλυψη είναι πολύ σημαντική για την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους, όμως μερικές έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο από άλλες.
Στη λίστα που ακολουθεί, θα δείτε μερικά από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά ευρήματα της ιστορίας μας.
#1 Πομπηία, Ιταλία
Το 79 μ.Χ., η πόλη της Πομπηίας, μαζί με τις Χερκουλάνεουμ, Στάμπιε, Τόρρε Ανουνζιάτα και άλλες μικρότερες κοινότητες, καταστράφηκαν από τη βίαιη έκρηξη του Βεζούβιου. Η έκρηξη αυτή εξάλειψε την πόλη, αφανίζοντας όλους τους κατοίκους τους και θάβοντας τα πάντα κάτω από 4-6 μέτρα ηφαιστειακής στάχτης.
Η πόλη είχε χαθεί για 1.500 χρόνια, μέχρι που ανακαλύφθηκε το 1599. Μια πλήρης νέα ανακάλυψη έγινε μετά από 150 χρόνια, από τον μηχανικό του ισπανικού στρατού, Ρόκε Χοακίν ντε Αλκουμπιέρε, το 1748.
ElfQrin/Wikipedia
#2 Ο τάφος του Τουταγχαμών, Αίγυπτος
Ο Τουταγχαμών ανέβηκε στο θρόνο στα 9 του χρόνια. Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του, ανέτρεψε πολλές από τις αλλαγές που είχε κάνει ο πατέρας του. Πέθανε σε ηλικία 19 ετών, με τα αίτια θανάτου να παραμένουν άγνωστα. Ο τάφος του ανακαλύφθηκε από τον Χάουαρντ Κάρτερ το 1922, ενώ βρισκόταν κρυμμένος για 3.000 χρόνια. Ο τάφος του αποτελεί τον πιο καλοδιατηρημένο αρχαίο αιγυπτιακό βασιλικό τάφο που έχει ανακαλυφθεί ποτέ.
Howard Carter/Wikipedia
#3 Η στήλη της Ροζέττας, Αίγυπτος
Η αρχαία αυτή στήλη, είναι ένα διάταγμα από Αιγύπτιους ιερείς, που κηρύσσει την θεότητα του νέου βασιλιά Πτολεμαίου V, το 196 π.Χ.. Το γραπτό κείμενο στο βράχο αυτόν, αποτελείτε από τρία διαφορετικά χειρόγραφα. Ανακαλύφθηκε από Γάλλους στρατιώτες, που ανοικοδομούσαν ένα φρούριο στην Αίγυπτο, το 1799. Η ανακάλυψη συνέβη σε ένα μικρό χωριό στο Δέλτα, που ονομαζόταν Ροσέττα. Από το 1802, φιλοξενείται στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου.
Hans Hillewaert/Wikipedia
#4 Στρατός από τερακότα, Κίνα
Είναι μια συλλογή αγαλμάτων από τερακότα σε ανθρώπινο μέγεθος, που απεικονίζουν τις στρατιές του Κιν Σι Χουάνγκ, του πρώτου αυτοκράτορα της Κίνας. Είναι μια μορφή ταφικής τέχνης, που θάφτηκε με τον αυτοκράτορα το 210-209 π.Χ., με σκοπό την προστασία του στη μεταθανάτια ζωή.
Οι θησαυροί του θανάτου του ήρθαν στο φως 2.100 χρόνια αργότερα. Ανακαλύφθηκε το 1974, από μια ομάδα αγροτών που προσπάθησαν να σκάψουν ένα πηγάδι κοντά στην αρχαία πρωτεύουσα. Ο στρατός αποτελείται από 6.000 φιγούρες, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτών, αλόγων, αρμάτων, τοξοβόλων και τοξοτών. Καθένας από αυτούς έχει τα δικά του, ξεχωριστά χαρακτηριστικά προσώπου και είναι στοιχισμένοι με βάση τον βαθμό τους.
Jmhullot/Wikipedia
#5 Ο τάφος του Ριχάρδου ΙΙΙ, Αγγλία
Η βασιλεία του Ριχάρδου ΙΙΙ είναι γνωστή και ως η πιο ιστορική και ταραχώδη όλων. Ήταν υπεύθυνος για τη δολοφονία των ανιψιών του και μερικών αντιφρονών του, κατά τη διάρκεια της 2ετούς βασιλείας του. Σκοτώθηκε στη μάχη του Μπόσγουορθ, στις 22 Αυγούστου του 1485. Μια ομάδα αρχαιολόγων ανακάλυψε τον τάφο του σε ένα χώρο πάρκινγκ, το 2012. Ο σκελετός του ήταν σημαδεμένος από τη μάχη και υπήρχε κύρτωση της σπονδυλικής στήλης. Ο πρώην βασιλιάς ξαναθάφτηκε το 2015.
National Portrait Gallery/Wikipedia
#6 Ο θησαυρός του Στάφορντσαϊρ, Αγγλία
Είναι ο μεγαλύτερος θησαυρός χρυσής και ασημένιας μεταλλοτεχνίας των Αγγλο-Σαξόντων, που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα. Ο Τέρι Χέρμπερτ ανακάλυψε τα τεχνουργήματα αυτά στις 5 Ιουλίου του 2009, την ώρα που έψαχνε σε έναν χώρο οργανωμένων χωραφιών κοντά στο Χάμεργουιτς του Στάφορντσαϊρ, με έναν ανιχνευτή μετάλλων.
Περιείχε περισσότερα από 3.500 κομμάτια. Υπήρχαν 5,1 κιλά χρυσού, 1,4 κιλό ασήμι και περίπου 3.500 κοσμήματα από γρανίτη κλουαζονέ. Ο θησαυρός πιθανότατα τοποθετήθηκε εκεί τον 8ο ή 9ο αιώνα. Ωστόσο, μερικά από τα τεχνουργήματα αυτά, χρονολογούνται από τον 6ο αιώνα.