6 απλοί τρόποι για να καταλάβουμε αν το μαγαζί που τρώμε είναι καθαρό

27 Οκτωβρίου, 201512:27 ΜΜ

Οι καταναλωτές δίνουμε, πλέον, όλο και περισσότερο έμφαση στην ποιότητα του φαγητού μας. Ιδίως, όμως, όταν το ετοιμάζει για εμάς ένα κατάστημα εστίασης είμαστε πιο προσεκτικοί στο κατά πόσον είναι κατάλληλο για κατανάλωση.

Τα κρούσματα τροφικών δηλητηριάσεων από κατανάλωση τροφίμων σε επιχειρήσεις εστίασης είναι συχνά και οι λόγοι μπορεί να είναι αρκετοί ώστε να είμαστε σε θέση να τους αποκλείσουμε όλους.

Μπορούμε όμως να πάρουμε μία καλή ιδέα για τον τρόπο που διαχειρίζεται τα τρόφιμα μία τέτοιου είδους επιχείρηση, παρατηρώντας τα 6 παρακάτω πράγματα:

Μία γρήγορη ματιά στο χώρο της κουζίνας

Θα εντυπωσιαστείτε με το πόσα μπορείτε να καταλάβετε από αυτό:

1. Αρχικά πρέπει όλο το προσωπικό να φοράει ποδιές και γάντια. Είναι ελάχιστες οι εργασίες που γίνονται χωρίς γάντια.

2. Οι επιφάνειες εξοπλισμών πρέπει να είναι συμπαγείς, χωρίς πολλές ανομοιομορφίες και από κατάλληλα υλικά (όπως για παράδειγμα inox).

3. Οι τοίχοι και οι οροφές πρέπει να μην έχουν τραχιά επιφάνεια διότι συσσωρεύονται μικροοργανισμοί σε αυτή.

4. Οι πάγκοι εργασίας, όπως και οι διάδρομοι, πρέπει να είναι καθαροί χωρίς ιδιαίτερη αναστάτωση. Αν δεν είναι έτσι τότε μάλλον παίρνετε μία εικόνα για το πώς είναι στο εσωτερικό τους τα ψυγεία και συνολικά η αποθήκευση των πρώτων υλών του γεύματός σας.

Στο χώρο εστίασης που θα περάσετε και τον περισσότερο χρόνο

Όλες οι επιχειρήσεις εστίασης είναι υποχρεωμένες να εφαρμόζουν πρωτόκολλο υγιεινής & ασφάλειας τροφίμων HACCP. Επειδή όμως δεν είναι όλες νόμιμες, μπορούμε να αντιληφθούμε αν το εφαρμόζουν παρατηρώντας μερικά ακόμη στοιχεία.

1. Πιθανότατα θα υπάρχει ενημέρωση στον κατάλογο ή σε εμφανές σημείο στον τοίχο, όπου θα αναφέρει την εφαρμογή HACCP ή ISO 22000. Εάν παρατηρήσετε αυτό, μπορείτε να πάρετε μία βαθιά ανάσα ανακούφισης για την ασφάλεια των τροφίμων που καταναλώνετε. Αν όχι… μμμμ καλή όρεξη!

2. Κατά τη διάρκεια του γεύματος, μπορείτε να δείτε τον τρόπο διαχείρισης του service από το προσωπικό. Από πού παραλαμβάνουν τα μαχαιροπίρουνα, τα ποτήρια, το ψωμί. Είναι καθαρό αυτό το σημείο (πάσο); Πού επιστρέφουν τα χρησιμοποιημένα πιάτα; Είναι σε σαφώς διαφορετικό μέρος από τα έτοιμα προς χρήση;

Μπορούμε λοιπόν να κάνουμε ποιοτικότερη την διασκέδαση μας έχοντας λίγο το νου μας σε μερικά πράγματα (μην το παρακάνετε και γίνεται Sherlock Holmes, έχετε πάει να διασκεδάσετε).

Καλή σας απόλαυση!

Μίλτος Μπαντινάκης

Επικεφαλής Επιθεωρητής Ποιότητας Τροφίμων

Quality Award

google news Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Τι λες τώρα; στο Google News