5 τεχνικές που θα ελέγξουν τον θυμό σας και θα σας ηρεμήσουν

Ιαν 31, 2017 4:47 ΜΜ
More videos

“Η διαχείριση του θυμού σημαίνει ότι μαθαίνετε να αναγνωρίζετε πότε θυμώνετε και αναλαμβάνετε δράση για να κάνετε κάτι ώστε να ηρεμήσετε και να ασχοληθείτε με την κατάσταση με ένα θετικό τρόπο. Η διαχείριση του θυμού δεν προσπαθεί να σας κάνει να μην θυμώσετε ή να συγκρατήσετε το αίσθημα του θυμού. Ο θυμός είναι ένα φυσιολογικό,υγιές συναίσθημα όταν ξέρεις πώς να το εκφράσεις σωστά και η διαχείριση του θυμού είναι ακριβώς πως να το μάθεις αυτό.” – The Mayo Clinic

Η “διαχείριση του θυμού”,  δεν είναι η άρνηση του θυμού, ούτε η προσπάθεια να καταστείλουμε τυχόν συναισθήματα θυμού που μπορεί να έρθουν στην επιφάνεια. Η  διαχείριση θυμού έχει να κάνει με την εκμάθηση του τι να κάνουμε με τον θυμό. Πολλοί από εμάς έχουμε βιώσει επαναλαμβανόμενες εξάρσεις ανεξέλεγκτου θυμού ή κάποιου άλλου προσώπου που είναι κοντά μας. Δυστυχώς, το τελικό αποτέλεσμα της αυξημένης, ασυγκράτητης οργής είναι συχνά συναισθηματικά και σωματικά επιβλαβές. Πολλοί θάνατοι έχουν συμβεί από ‘ξέσπασμα οργής ή κάτι παρόμοιο.

Όλοι αντιμετωπίζουμε κάποιο κύμα οργής μικρό ή μεγάλο κατά καιρούς. Ίσως είναι όταν κάποιος μας κόβει την κυκλοφορία στο δρόμο ή κάποιο μέλος της οικογένειας προκαλεί για σύγκρουση ή όταν ένας συνάδερφος αρνείται να συνεργαστεί φιλικά. Σε αυτές και σε πολλές άλλες περιπτώσεις, ο πειρασμός να  θυμώσετε είναι πολύ μεγάλος. Εάν προκύψει λοιπόν ένας μεγάλος θυμός, είναι καλύτερο να δεχτείτε την παρουσία του και να τον διαχειριστείτε. Αυτό μας φέρνει στο θέμα αυτού του άρθρου: διαχείριση του  θυμού σας αποτελεσματικά.

Ας δούμε λοιπόν τι κάνουμε.

Παρακάτω θα διαβάσετει 5 τεχνικές διαχείρισης θυμού που θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε την ηρεμία:

Βρείτε πιθανή διέξοδο

Αντί να εστιάσετε στο ζήτημα που σας έκανε να θυμώσετε, κάντε μια συνειδητή προσπάθεια για την επίλυση του θέματος. Είναι η συμπεριφορά του παιδιού σας που σας αναστατώνει; Βρείτε κάτι που θα το κρατήσει απασχολημένο. Είναι ο φίλος σας ή μέλος της οικογένειας που πατάει τα κουμπιά σας; Ηρεμήστε και κάντε έναν εποικοδομητικό διάλογο ή ορίστε κάποια σαφή όρια.

Παραμείνετε συνειδητά γνώστες του γεγονότος ότι η ανεξέλεγκτη οργή δεν επιλύει τίποτα. Στην πραγματικότητα, το αποτέλεσμα είναι συχνά πολύ χειρότερο. Αναπνεύστε βαθιά, διατηρήστε κάποια αυτοπειθαρχία και σκεφτείτε μια λογική λύση.

Συγχωρέστε και πιθανόν ξεχάστε

Η συγχώρεση είναι ένα από τα πιο ισχυρά αντίδοτα στην δυσαρέσκεια. Επιτρέποντας στον θυμό και σε άλλες αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα να στρεβλώσουν και να διαταράξουν την καθημερινή ζωή, οδηγεί τελικά σε τίποτα περισσότερο από πικρία,  θυμό και απαισιοδοξία.

Εάν μπορείτε να συγχωρήσετε κάποιον που σας έκανε να θυμώσετε, θα πάρετε  ένα πολύτιμο μάθημα και οι δυο. Για σας, η ικανότητα να συγχωρήσετε θα δώσει μεγαλύτερη βαρύτητα στη αλήθεια ότι κανείς δεν μπορεί να ελέγξει την κατάσταση του μυαλού σας. Για τον δράστη, η ανοχή σας μπορεί απλά να είναι αρκετή για να του υπενθυμίσει την σημασία του να παραμένει πιστός στον λόγο του.

Σε περίπτωση που ένα τέτοιο πρόσωπο επανειλημμένως προδώσει την αίσθηση της συμπόνιας σας, ίσως είναι καιρός να επανεξετάσετε αυτή την σχέση. Ανάλογα με τη συχνότητα της δυσπιστίας και της φύσης του αδικήματος, δίνοντας προτεραιότητα στην επιείκεια μάλλον παρά στην λήθη μπορεί να είναι η καλύτερη (και πιο υγιεινή) λύση.

Γίνετε καλύτεροι ακροατές

Η βελτίωση των δεξιοτήτων ακρόασης σας μπορεί να φαίνεται σαν μια άσχετη λύση, αλλά όμως δεν είναι. Όταν είμαστε καλοί ακροατές, εμείς αμέσως βελτιώνουμε την επικοινωνία μεταξύ του άλλου προσώπου και εμάς. Αυτό δημιουργεί εμπιστοσύνη και η εμπιστοσύνη αυτή μπορεί να βοηθήσει στην άμβλυνση των πιθανών εχθρικών σκέψεων και συναισθημάτων.

Αποδεικνύοντας στον άλλον ότι τον ακούτε πραγματικά επιτυγχάνετε τρία πράγματα: (1) δείχνει ότι ενδιαφέρεστε, (2) δείχνει ότι νοιάζεστε για τις σκέψεις και τα συναισθήματα του άλλου ατόμου και (3) δημιουργείτε ή ενισχύετε τα συναισθήματα της κατανόησης. Μερικές φορές, αυτό που χρειάζεται ένα άτομο είναι απλά να γίνει κατανοητό. Η ενεργητική ακρόαση επιτυγχάνει αυτή την ανάγκη για κατανόηση και πολλά άλλα.

Εξασκηθείτε στην χαλάρωση

Σύμφωνα με την American Psychological Association (APA), τεχνικές χαλάρωσης, ‘όπως η βαθιά αναπνοή και το να φέρουμε στο μυαλό μας όμορφες εικόνες, μπορεί να σας βοηθήσουν να ηρεμήσετε τον θυμό σας.’

Το APA παρέχει κάποιες συγκεκριμένες πρακτικές που μπορούν να βοηθήσουν:

– Αναπνεύστε βαθιά από το διάφραγμα, γιατί η αναπνοή από το στήθος δεν θα βοηθήσει στην χαλάρωση.

– Επαναλαμβάνοντας τα καθησυχαστικά λόγια, όπως ‘είναι εύκολο’, ‘χαλάρωσε’ και ‘έχω τον έλεγχο’ μπορεί να σας βοηθήσει. Συνιστάται να παίρνετε βαθιές αναπνοές κατά την διάρκεια αυτής της άσκησης.

– Χρησιμοποιώντας εικόνες, φανταστείτε κάτι που προκαλεί χαλάρωση – είτε από την εμπειρία ή την φαντασία.

Η χαλαρή άσκηση  (π.χ. η γιόγκα, διαλογισμό, τάι-τσι) μπορεί να βοηθήσει στην χαλάρωση των μυών ενώ παράλληλα προωθεί την χαλάρωση.

Συνειδητή αλλαγή στον τρόπο σκέψης

Οι θυμωμένοι άνθρωποι έχουν την τάση να βρίζουν, να καταριούνται ή να ενεργούν απρόβλεπτα όταν έρχονται αντιμέτωποι με έναν στρεσογόνο παράγοντα. Το πρόβλημα εδώ είναι προφανές – ρίχνουν λάδι στην φωτιά και καθίσταται αδύνατη κάθε πιθανή λύση.

Η συνειδητή αλλαγή δεν περιλαμβάνει τίποτα περισσότερο από την αλλαγή του τρόπου που σκεφτόμαστε. Ο λόγος που αυτή η μέθοδος είναι τόσο αποτελεσματική σε ότι σχετίζεται με τη διαχείριση θυμού, είναι ότι όταν είμαστε θυμωμένοι υπάρχει υπερβολή στην διαδικασία της σκέψης.

Να ένα πρακτικό παράδειγμα. Περιμένετε στην ουρά για τον αγαπημένο σας καφέ, όταν κάποιος πελάτης διαμαρτύρεται στο ταμείο ότι δεν είναι αυτό που παρήγγειλε. Κατανοώντας ότι η επίλυση αυτού του προβλήματος θα πάρει χρόνο, ένας κυνικός μονόλογος όπως, ‘ Τέλεια’, ‘Θα αργήσω στην δουλειά μου’ δεν σας βοηθά. Αναγνωρίστε  την κατάσταση και ορθολογικά πείτε στον εαυτό σας, ‘Αυτή η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου μου’, ‘Θα παραμείνω ήρεμος και τελικά θα το λύσουν το θέμα,’ κ.λπ.

Όταν κάνουμε συνειδητή προσπάθεια για τον εξορθολογισμό τέτοιων σκέψεων, είναι πολύ πιθανότερο ένα ευνοϊκό αποτέλεσμα.
Το πιο σημαντικό, όταν ασκούμαστε σε αυτό – και με τις άλλες τεχνικές που περιγράφονται παραπάνω – προσκαλούμε την ειρήνη και την ικανοποίηση, αντί του θυμού και άλλων αρνητικών καταστάσεων του νου.

APAGOLDBERG, J., MD, MAYO CLINIC

Ακολουθήστε μας στο facebook: