5 τεχνικές αμυντικής οδήγησης που όλοι πρέπει να γνωρίζουμε

25 Φεβρουαρίου, 201810:40 ΜΜ
More videos

Ο πιο σημαντικός κανόνας όταν βρισκόμαστε όταν το αυτοκίνητό μας βγαίνει εκτός πορείας είναι να μην φρενάρουμε, επειδή  οι μπλοκαρισμένοι τροχοί δεν επιτρέπουν στον οδηγό να έχει τον έλεγχο του οχήματός του. Υπάρχουν μόνο δυο τρόποι αντιμετώπισης αυτής της κατάστασης και είναι διαφορετικοί για κάθε τρόπο κίνησης.

Δείτε παρακάτω 5 τεχνικές αμυντικής οδήγησης από τους ειδικούς.

Από που έρχεται ο κίνδυνος

© depositphotos
  • Τα μέρη που οι άνθρωποι φρενάρουν πιο συχνά είναι οι ολισθηροί δρόμοι: πριν από στροφές, διαβάσεις πεζών και στάσεις λεωφορείων. Να είστε πιο προσεχτικοί όταν πλησιάζετε σε γέφυρες, σήραγγες και εισόδους και εξόδους υπερυψωμένων διαβάσεων. Θα πρέπει να διατηρείται σταθερή ταχύτητα και να φρενάρετε έγκαιρα.
  • Τον χειμώνα η απόσταση ανάμεσα σε 2 αυτοκίνητα πρέπει να είναι μεγαλύτερη από ότι το καλοκαίρι. Ωστόσο, η απόσταση αυτή δεν πρέπει να είναι πολύ μεγάλη, γιατί σίγουρα κάποιος άλλος θα θέλει να μπει στην μέση και αυτό είναι επικίνδυνο και για τα 3 αυτοκίνητα.

© depositphotos
  • Μην κοιτάζετε μόνο το αυτοκίνητο που είναι μπροστά σας. Να κοιτάζετε και πιο μπροστά. Έτσι, θα μπορείτε να δείτε επικίνδυνα κομμάτια του δρόμου πριν το μπροστινό σας αυτοκίνητο φτάσει σε αυτό το σημείο.
  • Τον χειμώνα δεν πρέπει να πατάτε τον συμπλέκτη μαζί με το φρένο, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να μπλοκάρει το αυτοκίνητο.

© depositphotos

Ιδιοκτήτες αυτοκινήτων με ABS: το σύστημα απεμπλοκής κατά το φρενάρισμα είναι ένα πολύ χρήσιμο χαρακτηριστικό όλων των καινούργιων αυτοκινήτων. Έτσι, αντί να φρενάρουν απότομα τα αυτοκίνητα, το σύστημα αναγκάζει το πετάλι του φρένου να δονείται για να μπορέσετε να επαναφέρετε τους τροχούς στην αρχική τους θέση.

Ιδιοκτήτες αυτοκινήτων χωρίς ABS: οι ειδικοί της αμυντικής οδήγησης πιστεύουν ότι τον χειμώνα είναι καλύτερο να φρενάρουμε και ταυτόχρονα να κατεβάζουμε ταχύτητες.

3 είδη εκτροπής

Ολίσθηση: ο εμπρόσθιος άξονας είναι σταθερός, ο πίσω γλιστράει, το αυτοκίνητο γυρίζει περισσότερο από το αναμενόμενο.

Εκτροπή: οι πίσω τροχοί είναι σταθεροί, οι εμπρόσθιοι ολισθαίνουν, το αυτοκίνητο κινείται προς τα εμπρός στην στροφή.

Πλήρης αποσταθεροποίηση: και οι τέσσερις τροχοί ολισθαίνουν, η κατεύθυνση της κίνησης είναι απρόβλεπτη.

Πως να ανακτήσετε τον έλεγχο

Αν το αυτοκίνητό σας εκτραπεί από την πορεία του μην πατήσετε φρένο.

Αν το αυτοκίνητο σας είναι πισωκίνητο, αφήστε το γκάζι και γυρίστε τους τροχούς προς την κατεύθυνση της ολίσθησης.

Αν το αυτοκίνητο λειτουργεί με τους μπροστινούς τροχούς, επιταχύνετε.

Μόλις το αυτοκίνητο ξεφύγει από την εκτροπή, γυρίστε τους τροχούς στην αρχική τους θέση.

Συμβουλές και κόλπα

© depositphotos

Ελέγξτε τον δρόμο. Όταν οδηγείτε σε δρόμους χειμερινούς δρόμους πατήστε το φρένο και αφήστε το πολλές φορές. Αν νιώθετε ότι το αμάξι σταματάει ο δρόμος είναι καλός, αν όχι ο δρόμος είναι παγωμένος. Επαναλάβετε όσες φορές είναι εφικτό.

Διαιρέστε δια 2. Αν το καλοκαίρι πηγαίνετε με 80 χιλιόμετρα, τον χειμώνα πηγαίντε με 40. Με αυτόν τον τρόπο θα έχετε αρκετό χρόνο να αντιδράσετε, αν το αυτοκίνητο βγει εκτός πορείας.

© depositphotos

Η επιφάνεια του δρόμου: σε κάθε δρόμο προσπαθήστε να οδηγείτε με τους 4 τροχούς στην ίδια επιφάνεια. Αν 2 τροχοί είναι στο χιόνι και οι άλλοι δυο στον πάγο, το αμάξι θα βγει από την πορεία του.

Μπόνους

© depositphotos

Κατεβάστε εφαρμογές στο κινητό σας που θα σας ενημερώνουν πότε πρέπει να αλλάζετε λάστιχα.

google news Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Τι λες τώρα; στο Google News