5 σπάνια αλλά και πολύ ενδιαφέροντα ψυχολογικά σύνδρομα.

30 Οκτωβρίου, 2016 3:25 ΜΜ
More videos

Το μυαλό έχει απίθανες ικανότητες αλλά μπορεί να διαταραχτεί λόγω ενός αριθμού παραγόντων. Οι ψυχολογικές διαταραχές μπορεί να προκληθούν για ποικίλους λόγους ακόμη και σήμερα με τους ειδικούς να μην είναι σίγουροι για την αιτία τους.

Ορισμένες διαταραχές δημιουργούνται πριν ακόμη γεννηθεί ένας άνθρωπος. Κάποιες άλλες προκαλούνται από σωματικές ασθένειες που επηρεάζουν τον εγκέφαλο και τα νεύρα ενώ άλλες μπορεί να προκληθούν από τραυματικές εμπειρίες και ακραία πίεση. Τέλος, μερικές εξακολουθούν να είναι ένα απόλυτο μυστήριο ακόμα και για τους ειδικούς.

Παρακάτω θα δείτε μερικά συναρπαστικά ψυχολογικά σύνδρομα και διαταραχές που αποτελούν πραγματικές ιατρικές καταστάσεις. Μπορεί να ακούγονται εξωπραγματικές αλλά είναι απόλυτα αληθινές.

#1 Σύνδρομο Καπγκράς – Σύνδρομο του Σωσία1

Οι άνθρωποι με αυτό το σύνδρομο έχουν μια αυταπάτη. Πιστεύουν πως όποιος είναι κοντά τους (ακόμη και ένα κατοικίδιο) έχει αντικατασταθεί από ένα πανομοιότυπο στην εμφάνιση σωσία. Ονομάστηκε έτσι από τον Γάλλο ψυχίατρο Ζοζέφ Καπγκρά που είδε πρώτη φορά αυτό το σύνδρομο το 1923. Μια ασθενής πίστευε ότι ο σύζυγός της και οι άλλοι γνωστοί της είχαν αντικατασταθεί από σωσίες.

#2 Σύνδρομο Φρεγκολι2

Η αυταπάτη Φρεγκολι σχετίζεται κάπως με το σύνδρομο Καπγκράς. Ωστόσο, εδώ, ένας άνθρωπος πιστεύει πως διαφορετικοί άνθρωποι είναι το ίδιο πρόσωπο κάνοντας διάφορες μεταμφιέσεις. Ένα παράδειγμα: Ένας άνδρας ερωτεύεται μια γυναίκα που τον απορρίπτει. Αργότερα, ο ίδιος πιστεύει πως όλες οι γυναίκες με τις οποίες έχει βγει ραντεβού ή έχει συναντηθεί, είναι η ίδια γυναίκα από το παρελθόν. Όμως, λόγω της ντροπής που νιώθει και της εμμονής της με τον ίδιο, η γυναίκα μεταμφιέζεται για να είναι κοντά του.

#3 Σύνδρομο υποκειμενικού τύπου σωσία (Subjective Doubles)3

Ένας άνθρωπος πιστεύει πως έχει «ένα κακό δίδυμο». Οι άνθρωποι με αυτό το σύνδρομο πιστεύουν πως υπάρχει ένας άνθρωπος ακριβώς ίδιος με αυτούς (κλώνος ή σωσίας) αλλά με διαφορετική προσωπικότητα.

#4 Επινεμόμενη ψυχωσική διαταραχή (Folie à deux)4

Πρόκειται για μια πραγματική κατάσταση που εκδηλώνεται μεταξύ δύο ή περισσοτέρων ανθρώπων. Συγκεκριμένα αναφέρεται σε μια ψυχική ασθένεια όπου το ένα πρόσωπο είναι ο «μεταφορέας» και το άλλο πιστεύει τις αυταπάτες του πρώτου εξίσου έντονα.

#5 Σύνδρομο Έκμπομ5

Εκτός από τα σύνδρομα που περιλαμβάνουν ανθρώπους, έχουμε και μερικά που αναφέρονται σε άλλα πλάσματα. Το σύνδρομο Έκμπομ (ή παραληρητική παρασίτωση)  περιλαμβάνει την πεποίθηση πως το σώμα είναι μολυσμένο με παράσιτα, σκουλήκια και ζωύφια.