Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου 2024
Ελλάδα436 έφτασαν σήμερα τα κρούσματα – Εφτά νέοι θάνατοι

436 έφτασαν σήμερα τα κρούσματα – Εφτά νέοι θάνατοι

Στα 436 είναι τα κρούσματα σήμερα 14/10 που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα, όπως τα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση έχουν καταγραφεί 7 νέοι θάνατοι το τελευταίο 24ωρο.

Από αυτά τα 63 συνδέονται με γνωστές συρροές και 31 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 23.495.

86 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. 245 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 469 θανάτους συνολικά στη χώρα.

Συναγερμός για κρούσματα σε γηροκομείο στο κέντρο της Αθήνας

Συναγερμός έχει σημάνει σε γηροκομείο στο κέντρο της Αθήνας, καθώς μία ηλικιωμένη, βρέθηκε θετική στον κορονοϊό. Σύμφωνα με το Open το βράδυ της Τρίτης (13/10) μία 87χρονη μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στον Ευαγγελισμό ως ύποπτο κρούσμα κορονοϊού και εκεί επιβεβαιώθηκε πως έχει προσβληθεί από τον ιό.

Το ρεπορτάζ του καναλιού αναφέρει ότι ΕΟΔΥ βρέθηκε στο γηροκομείο και έκανε τεστ στους 50 ηλικιωμένους που φιλοξενούνται στη δομή, αλλά και στους περίπου 20 εργαζόμενους.

Πλέον αναμένονται τα αποτελέσματα των τεστ προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχει διασπορά του κορονοϊού ή αν η 87χρονη είναι μεμονωμένο περιστατικό.

Το συγκινητικό μήνυμα γιατρού που νοσηλεύεται με κορονοϊό: «Κανείς δεν είναι άτρωτος»

Για την περιπέτεια που περνά μίλησε σε συνέντευξή του το πρωί της Τετάρτης (14/10) ο παθολόγος Ηλίας Σκοπελίτης ο οποίος νοσηλεύεται με κορονοϊό στο νοσοκομείο όπου και εργάζεται το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας. «Κανείς δεν είναι άτρωτος» επεσήμανε χαρακτηριστικά μιλώντας στην ΕΡΤ.

Ο γιατρός εστίασε στην ενίσχυση του συστήματος υγείας με νοσηλευτές και γιατρούς άμεσα, υπογραμμίζοντας ότι «παρόλο που περίμεναν το δεύτερο κύμα «δεν υπήρξε ένας προγραμματισμός και μια άμεση κινητοποίηση ώστε να προστεθεί προσωπικό και να φτιαχτούν τμήματα Covid». «Δεν υπάρχει ανθρώπινο δυναμικό στα νοσοκομεία. Χρειαζόμαστε ενίσχυση του συστήματος άμεσα», είπε.

Όπως αποκάλυψε επί 13 ημέρες βρισκόταν σε καραντίνα στο σπίτι του, όμως την 14η η κατάσταση του επιδεινώθηκε με αποτέλεσμα να πρέπει να μεταφερθεί στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται έως και σήμερα σε ειδική μονάδα Covid. Για λόγους ασφαλείας δεν τον έχει επισκεφθεί κανείς από τον συγγενικό του περιβάλλον τις τελευταίες ημέρες, όπως εξήγησε.

Ο Ηλίας Σκοπελίτης, ανήκει στους γιατρούς που στελεχώσανε την μονάδα Covid που δημιουργήθηκε στο νοσοκομείο Νίκαιας στις αρχές Σεπτεμβρίου. «Πρόκειται για μια μικρή μονάδα που έγινε με ελάχιστες υποδομές» δήλωσε.

Αναφερόμενος στον κίνδυνο που υπάρχει στους κλειστούς χώρους επεσήμανε πως η χρήση μάσκας είναι απαραίτητη για την ασφάλεια των πολιτών. «Ο συνωστισμός σε κλειστούς χώρους είναι το πρόβλημα, δεν φταίει ο κόσμος που δεν τηρεί όλα τα μέτρα, το κύριο πρόβλημα είναι οι κλειστοί χώροι (π.χ. οι κλειστοί χώροι εργασίας, τα μέσα μαζικής μεταφοράς)», τόνισε.

«Είναι ένας ιός που μπορεί να προσβάλει τον οποιοδήποτε ανεξαρτήτως ηλικίας. Πρόκειται για έναν ιό που δεν πρέπει να τον αψηφά κανένας», είπε ο κ. Σκοπελίτης.

Τέλος ζήτησε στον κόσμο να προσέχει υπογραμμίζοντας «αυτό το νόσημα δεν είναι απρόσβλητο, οι καινούριες θεραπείες αρχίζουν να μπαίνουν στο σκηνικό, αρκετός κόσμος θα τα καταφέρει, χρειάζεται προσοχή».

Δερμιτζάκης: Εντός χρονοδιαγράμματος το εμβόλιο στην Ελλάδα – Το παράδειγμα της Ερμού για τον συνωστισμό

Ο καθηγητής γενετικής, Μανώλης Δερμιτζάκης, θεωρεί πως το εμβόλιο του κορονοϊού στην Ελλάδα θα είναι εντός του χρονοδιαγράμματος. Το παράδειγμα της Ερμού για τον ορισμό του συνωστισμού.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο καθηγητής ανέφερε πως στο τέλος του χρόνου ή στις αρχές του επόμενου πιθανότατα θα έχουμε εμβόλια του κορονοϊού στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα ο Μανώλης Δερμιτζάκης ανέφερε: «Οι περισσότερες εταιρείες έχουν ξεκινήσει ήδη παραγωγή, ακριβώς με τη λογική, όταν θα πραγματοποιηθεί η έγκριση να υπάρχουν ήδη δόσεις, που θα δοθούν.

Για παράδειγμα η Johnson & Johnson έκανε μία διακοπή της χορήγησης για κάποια ανεξήγητη ασθένεια, η οποία δεν ξέρουμε αν έχει κάποια σχέση με το εμβόλιο αλλά αυτό είναι το πρωτόκολλο, να σταματούν την δοκιμή μέχρι να το ξεκαθαρίσουν.

Το πιο πιθανό είναι να ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες, όπως είχε γίνει με την AstraZeneca.

Νομίζω ότι το αρχικό χρονοδιάγραμμα, ίσως τέλος αυτού του χρόνου ή πιθανότερα αρχές του επόμενου θα έχουμε εμβόλια στη Ελλάδα και σε αναπτυγμένες χώρες για να αρχίσει να εμβολιάζεται ο πληθυσμός».

Το παράδειγμα της Ερμού για τον συνωστισμό και τη χρήση της μάσκας

Ο καθηγητής αναφέρθηκε και στα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται και έχει ορίσει η κυβέρνηση και συγκεκριμένα στους χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός.

Ο κ. Δερμιτζάκης έδωσε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: «αν κάποιος περπατάει στην Ερμού, όπου έχει πολύ κόσμο και βλέπει δύο γνωστούς του και σταματήσουν να συζητήσουν, είναι συνωστισμός αυτό; Γιατί συνήθως δεν θα κρατήσουν τα 2-3 μέτρα απόσταση».

Στη συνέχεια ο καθηγητής γενετικής πρόσθεσε: «σε περιοχές που έχουμε πολύ μεγάλη κινητικότητα και μεγάλη πιθανότητα να συναντήσουμε κόσμο ακόμα και έξω, εγώ θα έλεγα ότι η οδηγία θα έπρεπε να ναι, φοράμε τη μάσκα πριν μπούμε σε αυτή τη περιοχή.

Όπως για παράδειγμα το κέντρο της Αθήνας, επειδή έχει περισσότερους συνωστισμούς, από ότι μη συνωστισμούς. Η περιοχή αυτή έχει τόσο μεγάλη πυκνότητα πληθυσμού που θα έπρεπε να φοράνε όλοι μάσκα, μπαίνοντας σε αυτή.

Νομίζω αυτό είναι πιο εύκολο στη διαχείριση και πιο κατανοητό στον κόσμο».

Τα πιο σημαντικά