30 νοσταλγικές φωτογραφίες από την παλιά Ελλάδα

8 Σεπτεμβρίου, 2015 1:59 ΠΜ
More videos

Πρόσφυγες από τη Σμύρνη που μένουν σε παραπήγματα. Παιδιά που ακόμη παίζουν «τα μήλα» στις γειτονιές. Γέροντες με περίτεχνα μουστάκια και παραδοσιακές φορεσιές, καθισμένοι σε καφενέδες. Παλιά λεωφορεία, άμαξες, «πρωτόγονα» περίπτερα και αναμνήσεις από μια Ελλάδα που έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί(;).

Οι φωτογραφίες από την παλιά Ελλάδα που διασώζονται μέσω αξιοζήλευτων αρχείων και συλλογών όπως αυτή του φωτογράφου Φρεντερίκ Μπουασονά, και βλέπουν ξανά το φως της δημοσιότητας μέσα από σελίδες κοινωνικών δικτύων, όπως το «Φωτογραφικό ταξίδι στην παλιά Ελλάδα» και «Η παλιά Ελλάδα» του blog για την λαϊκή μουσική ιστορία Mpouzouksides από τις οποίες προέρχονται τα σπανιότατα στιγμιότυπα του δημοσιεύματος, μας θυμίζουν πώς ήταν οι πόλεις και η επαρχία της χώρας πριν έναν αιώνα και πώς εξελίχθηκαν στον χρόνο.

Ξεκινάμε το ταξίδι μας με ένα video που συγκεντρώνει μοναδικής αξίας φωτογραφικό υλικό από τις πρώτες δεκαετίες του περασμένου αιώνα, και σας προκαλούμε να συνεχίσετε το άκρως συγκινητικό και νοσταλγικό ταξίδι στον χρόνο με τις  φωτογραφίες που ακολουθούν.

1. Καπέλο, σιγαρέτο και ελληνικός καφές σε ένα ήσυχο, πλατύ πεζοδρόμιο στην σκιά των δέντρων (1920 από το λεύκωμα του John Stoddard)

30 νοσταλγικές φωτογραφίες από την παλιά Ελλάδα! 2. Τα παιδιά στις γειτονιές και τους χωματόδρομους παίζουν παιχνίδια της εποχής με την μπάλα τους 30 νοσταλγικές φωτογραφίες από την παλιά Ελλάδα!

3. Παραπήγματα στο Δουργούτι, όπως ονομαζόταν η περιοχή του Νέου Κόσμου που υποδέχθηκε αστούς πρόσφυγες το 1922 30 νοσταλγικές φωτογραφίες από την παλιά Ελλάδα!

4. Προσφυγικές κατοικίες στην Κοκκινιά 30 νοσταλγικές φωτογραφίες από την παλιά Ελλάδα!

5. Πωλητές λουλουδιών στη Θεσσαλονίκη, πιθανότατα στην περιοχή που σήμερα αποκαλείται Λουλουδάδικα
30 νοσταλγικές φωτογραφίες από την παλιά Ελλάδα!

6. Το πέρασμα στην Σπιναλόγκα, όπως το απαθανάτισε ο φακός του Boissonnas
30 νοσταλγικές φωτογραφίες από την παλιά Ελλάδα!

7. Σκηνή από σχολική τάξη με τις χαρακτηριστικές ποδιές των μαθητών. Διακρίνονται ενδεικτικές φράσεις, όπως «η Ελενίτσα έφερε να ιδούμε τον αργαλειό της. Στον αργαλειό υφαίνουμε» 30 νοσταλγικές φωτογραφίες από την παλιά Ελλάδα!

8. Φαγοπότι με… κοντοσούβλι σε ταβέρνα του 1930 30 νοσταλγικές φωτογραφίες από την παλιά Ελλάδα!

9. Το γεφύρι της Άρτας από τον φακό του Boissonnas (Μεσοπόλεμος) 30 νοσταλγικές φωτογραφίες από την παλιά Ελλάδα!

10. Χανιά, το Φρούριο του Φίρκα, Boissonnas 1911 30 νοσταλγικές φωτογραφίες από την παλιά Ελλάδα!

11. Όλη η πόλη της Βέροιας συγκεντρώνεται για την κατάδυση του τίμιου σταυρού το 1908 30 νοσταλγικές φωτογραφίες από την παλιά Ελλάδα!

12. Μετακίνηση με ιππήλατο αμαξάκι στην Ακράτα στις αρχές του 19ου αιώνα (Boissonnas) 30 νοσταλγικές φωτογραφίες από την παλιά Ελλάδα!

13. Εικόνα από την Αλεξανδρούπολη του 1930 – διακρίνονται τα πρώτα μηχανοκίνητα αμάξια αλλά και οι ζωήλατες άμαξες εποχής 30 νοσταλγικές φωτογραφίες από την παλιά Ελλάδα!

14. Ο Boissonas απαθανατίζει τον περίπατο ενός «τσέλιγκα» με το όπλο του και της γυναίκας του με το δισάκι στον ώμο στο Ζαγόρι
30 νοσταλγικές φωτογραφίες από την παλιά Ελλάδα!

15. Ηράκλειο, Λεωφόρος Καλοκαιρινού, 1920 (Boissonnas) 30 νοσταλγικές φωτογραφίες από την παλιά Ελλάδα!

16. Τρεις νησιώτες με τις παραδοσιακές τους «βράκες» συνομιλούν πάνω στον βράχο της Ίου (Boissonnas – Μεσοπόλεμος) 30 νοσταλγικές φωτογραφίες από την παλιά Ελλάδα!

17. Τα Καλάβρυτα κατά την διάρκεια του Μεσοπολέμου (Boissonnas) 30 νοσταλγικές φωτογραφίες από την παλιά Ελλάδα!

18. Οι κάτοικοι του Χαϊδαρίου υποδέχονται την πρώτη γραμμή λεωφορείου που τους ενώνει με το κέντρο της Αθήνας στα μισά του περασμένου αιώνα 30 νοσταλγικές φωτογραφίες από την παλιά Ελλάδα!

19. Διαφήμιση σε εφημερίδα του 1960 για το υπερωκεάνιο που αναχωρεί για Καναδά. Διακρίνεται και το χαρακτηριστικό σύνθημα της εποχής «Κύπρος ένωσις» 30 νοσταλγικές φωτογραφίες από την παλιά Ελλάδα!

20. Τα πρώτα περίπτερα της χώρας στήθηκαν στην Αθήνα – εδώ βλέπετε ένα από τα πρώτα της πλατείας Συντάγματος 30 νοσταλγικές φωτογραφίες από την παλιά Ελλάδα!

21. Παρέα κρητικών με λύρα και μπουλγαρί στην λεβεντογέννα 30 νοσταλγικές φωτογραφίες από την παλιά Ελλάδα!

22. Πλανόδιος πωλητής που διαλαλεί την πραμάτεια του, η οποία δεν είναι παρά… ψάθινες σκούπες για τις νοικοκυρές 30 νοσταλγικές φωτογραφίες από την παλιά Ελλάδα!

23. Δύο ξυπόλητα αγόρια με χαρακτηριστικά ρούχα κουβαλούν ένα καλάθι – Δραπετσώνα 1945 30 νοσταλγικές φωτογραφίες από την παλιά Ελλάδα!

24. «Πηγαδάκι» σε παλιά γειτονιά της Έδεσσας (Boissonnas) 30 νοσταλγικές φωτογραφίες από την παλιά Ελλάδα!

25. Γυναίκες με χαρακτηριστική αμφίεση σε γειτονιά στο Ζαγόρι (Μεσοπόλεμος)
30 νοσταλγικές φωτογραφίες από την παλιά Ελλάδα!

26. Στη Θεσσαλονίκη του 1916, τα εμπορεύματα εκφορτώνονται από τα καΐκια και μεταφορτώνονται σε ζώα 30 νοσταλγικές φωτογραφίες από την παλιά Ελλάδα!

27. Ο ισθμός της Κορίνθου… πολύ παλιά 30 νοσταλγικές φωτογραφίες από την παλιά Ελλάδα!

28. Καθημερινή φορεσιά άνδρα στην Αμφίκλεια (1890) με καμιζόλα, σκούφια και τις χαρακτηριστικές ψηλές κάλτσες
30 νοσταλγικές φωτογραφίες από την παλιά Ελλάδα!

29. Οι γειτονιές στα Ιωάννινα σφύζουν από ζωή κατά την διάρκεια του Μεσοπολέμου (Boissonnas) 30 νοσταλγικές φωτογραφίες από την παλιά Ελλάδα!

30. Ο Λευκός Πύργος με τα ανέγγιχτα ακόμη περιτειχίσματα του, όπως φαίνονταν από τη θάλασσα στις αρχές του 20ου αιώνα. 30 νοσταλγικές φωτογραφίες από την παλιά Ελλάδα!

Ακολουθήστε μας στο facebook: