3 τρόποι για να αποκτήσετε αυτοπεποίθηση σύμφωνα με έναν ψυχολόγο του Χάρβαρντ

13 Δεκεμβρίου, 20163:31 ΜΜ
More videos

Υπάρχουν πολλά γεγονότα στη ζωή μας που απαιτούν πλήρη ηρεμία και αυτοπεποίθηση: συνεντεύξεις για δουλειά, δημόσιες ομιλίες και σημαντικές συναντήσεις. Ευτυχώς, υπάρχουν κάποιες μέθοδοι που μπορούν να μας βοηθήσουν να ξεπεράσουμε γρήγορα τους φόβους μας και να αποκτήσουμε εμπιστοσύνη στον εαυτό μας.

Δείτε παρακάτω 3 τρόπους, επιστημονικά εγκεκριμένους, για να πιστέψετε στον εαυτό σας.

1. Πάρτε την πόζα του ηγέτη και μείνετε έτσι για 2 λεπτά.

© Dovemead Films

Στην περίφημη ομιλία της στο TED, που έχει πάνω από 30 εκατομμύρια προβολές, η Έιμι Κάντι, κοινωνική ψυχολόγος του Χάρβαρντ, μιλάει για την γλώσσα του σώματος και την αυτοπεποίθηση. Η συμβουλή της ψυχολόγου είναι να παίρνουμε την “πόζα του ηγέτη” πριν από κάθε δύσκολο έργο. Κάντε το το πρωί, αμέσως μόλις ξυπνήσετε, στο ασανσέρ ή στον καθρέπτη του μπάνιου.

Η πόζα του ηγέτη μοιάζει κάπως έτσι: ισιώστε την πλάτη σας, βάλτε του ώμους σας προς τα πίσω, σηκώστε ελαφρά το πηγούνι και ευθυγραμμίστε τα πόδια σας με τους γοφούς σας. Μείνετε σε αυτή την στάση για 2 λεπτά. Νιώστε την δύναμη να ρέει μέσα σας. Δοκιμάστε να πάρετε μια βαθιά αναπνοή. Επίσης, μπορείτε να πάρετε την πόζα του αστερία, σηκώνοντας τα χέρια σας σε σχήμα V. Φανταστείτε, ότι είστε ένας ολυμπιονίκης πάνω στο βάθρο.

Πειράματα έχουν δείξει, ότι οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν αυτή την μέθοδο έχουν καλύτερα αποτελέσματα από τους άλλους. Η γλώσσα του σώματος δεν επηρεάζει μόνο τον τρόπο που μας βλέπουν οι άλλοι, αλλά και τον τρόπο που βλέπουμε εμείς τον εαυτό μας.

2. Φανταστείτε τον μελλοντικό εαυτό σας.

© Appian Way

Ένα λαμπερό και λεπτομερές όραμα της ζωής σας στο μέλλον θα σας βοηθήσει να ξεπεράσετε τον φόβο της αποτυχίας. Ο Χαλ Χέρσφιλντ, καθηγητής τεχνολογίας μάρκετινγκ στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, κάλεσε τους συμμετέχοντες της μελέτης του να φανταστούν τι θα τους συμβεί σε 10 χρόνια.

Μετά από αυτό, έδειξε σε μερικούς από τους ερωτηθέντες τις “μελλοντικές εικόνες” τους και τους πρότεινε να γίνουν επενδυτές για start-up επιχειρήσεις. Αυτοί που είχαν δει τις “μελλοντικές εικόνες” τους ήταν 2 φορές πιο διατεθειμένοι να επενδύσουν σε σχέση με εκείνους που δεν τις είχαν δει. Από ότι φαίνεται, όταν βλέπουμε φωτογραφίες του μελλοντικού εαυτού μας και τις φανταζόμαστε έντονα, προσπαθούμε περισσότερο να το κάνουμε πραγματικότητα και ενεργούμε πιο αποφασιστικά.

3. Να είστε ευγνώμονες για την ζωή σας.

© depositphotos

Αυτός είναι ένας άλλος τρόπος για να δείτε καινούργιους ορίζοντες, παρά το πρόσφατο άγχος. Μια αρχάρια προπονήτρια επιχειρήσεων και ανύπαντρη μητέρα, η Τζεν Σκάλια, πέρασε μια δύσκολη περίοδο, αφού απολύθηκε, πήρε διαζύγιο και βρέθηκε να έχει πολλά χρέη. Για να λύσει τα προβλήματά της, αποφάσισε να επενδύσει στον εαυτό της και να κάνει μια σειρά από διαδικτυακά μαθήματα προσωπικής βελτίωσης και να κάνει πολλές καθημερινές πρακτικές. Αυτό την βοήθησε να αυξήσει το εισόδημά των πρότζεκτ προπονήσεων επιχειρήσεων που είχε από 0 σε μισό εκατομμύριο δολάρια.

“Η πρώτη μου καθημερινή πρακτική ήταν να λέω ευχαριστώ. Κάθε βράδυ έφερνα στην μνήμη όλα τα υπέροχα πράγματα που μου είχαν συμβεί και όλα τα ωραία πράγματα που είχα δει. Το επόμενο βήμα ήταν να λέω ευχαριστώ για τα πράγματα που δεν είχαν συμβεί ακόμα. Για παράδειγμα, αντί να λέω, “θέλω δυο ακόμα πελάτες αυτό τον μήνα”, έλεγα, “Είμαι ευγνώμων που έχω δυο καταπληκτικούς πελάτες αυτή την στιγμή.”

Πως λειτουργεί; Είναι πολύ απλό: η συνείδησή μας μπορεί εύκολα να παραπλανηθεί. Οι δηλώσεις αυτές πραγματικά μας βοηθούν να πιστέψουμε στην επιτυχία και να την προσελκύσουμε.  Επιπλέον, όταν είμαστε ευγνώμονες για κάτι, σκεφτόμαστε θετικά και νιώθουμε την θετική ενέργεια να ρέει μέσα μας.

[psychologies]

google news Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Τι λες τώρα; στο Google News