3 σημάδια που δείχνουν ότι δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείτε ξανά ένα πλαστικό μπουκάλι

2 Ιουλίου, 2017 9:44 ΠΜ
More videos

Τα πλαστικά μπουκάλια είναι από τα πιο συνηθισμένα δοχεία σήμερα και συνήθως σκεφτόμαστε πως δεν μπορούν να μας βλάψουν αν τα χρησιμοποιήσουμε ξανά και ξανά.

Παρακάτω θα μάθετε τους λόγους που αυτό είναι ψέμα και όσα πρέπει να προσέξετε.

Ποια είδη πλαστικών εκπέμπουν επιβλαβείς χημικές ουσίες;

© pixabay

Ένα πλαστικό μπουκάλι μπορεί να αποβάλει επικίνδυνες χημικές ουσίες. Δώστε προσοχή στις ειδικές σημάνσεις στο κάτω μέρος: Αυτά τα αριθμημένα τρίγωνα δείχνουν ποιο είδος πλαστικού χρησιμοποιήθηκε.

-Ένα μπουκάλι που φέρει την ένδειξη 1 (PET ή PETE) είναι ασφαλές μόνο για μία χρήση. Όταν εκτίθεται σε οξυγόνο ή σε υψηλές θερμοκρασίες, συμπεριλαμβανομένης της ηλιακής θερμότητας, αποβάλλει τοξικές ουσίες που θα εισέλθουν στο νερό.

-Αποφύγετε τα μπουκάλια με σήμανση 3 ή 7 (PVC και PC) καθώς εκπέμπουν τοξικές χημικές ουσίες που μπορούν να εισχωρήσουν στα τρόφιμα και τα ποτά. Η μακρά έκθεση σε αυτά, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας.

© depositphotos

-Τα μπουκάλια από πολυαιθυλένιο (2 και 4) και πολυπροπυλένιο (5 και PP), είναι κατάλληλα για πολλαπλές χρήσεις. Είναι σχετικά ασφαλή αν αποθηκεύετε μόνο κρύο νερό και τα απολυμαίνετε τακτικά.

Τα πλαστικά μπουκάλια είναι ένα πλούσιο μέσο για τη βακτηριακή ανάπτυξη

© depositphotos   © depositphotos

Το να πιείτε νερό από ένα χρησιμοποιημένο πλαστικό μπουκάλι, είναι σχεδόν το ίδιο με το να γλείψετε το κάθισμα της τουαλέτας, το παιχνίδι ενός σκυλιού ή ακόμα χειρότερα, λένε οι επιστήμονες. Η ποσότητα των βακτηρίων σε τέτοιες φιάλες υπερβαίνει συχνά τα όρια ασφαλείας. Δημιουργούμε μόνοι μας τις τέλειες συνθήκες ανάπτυξης μικροβίων πιάνοντας το μπουκάλι με βρώμικα χέρια, δεν το ξεπλένουμε αρκετά καλά και αφήνουμε ζεστό νερό μέσα σε αυτό.

Τι να κάνετε; Πρέπει να πλένετε τακτικά τα μπουκάλια με ζεστό σαπουνόνερο, ξίδι ή αντιμικροβιακό στοματικό διάλυμα.

Δώστε προσοχή στο στόμιο του μπουκαλιού

© depositphotos   © depositphotos

Ακόμη και με το να πλένουμε καλά τα μπουκάλια, μπορούμε να πάθουμε τροφική δηλητηρίαση ή ακόμα και ηπατίτιδα Α. Μια έρευνα έδειξε ότι τα περισσότερα βακτήρια ζουν στα στόμια των μπουκαλιών που δεν μπορείτε να πλύνετε αρκετά καλά. Τα περιστρεφόμενα και τα συρόμενα καπάκια είναι γεμάτα με μικρόβια που καταπίνετε μαζί με το νερό. Για να είστε ασφαλείς, χρησιμοποιήστε καλαμάκι.