3 πράγματα που μαθαίνει ένα παιδί όταν βρίσκεται στην κοιλιά της μητέρας του

14 Φεβρουαρίου, 2017 3:56 ΜΜ
More videos

Οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει ότι οι άνθρωποι μαθαίνουν ορισμένα πράγματα ακόμη και πριν γεννηθούν. 3 από αυτά, θα σας αποκαλυφθούν παρακάτω και ίσως σας κάνουν να εκπλαγείτε.

#1 Βιώνουν γεύσεις

© gpointstudio

Ο καθηγητής Πίτερ Χέπερ από το Πανεπιστήμιο του Κουίν στο Μπέλφαστ, αναρωτήθηκε αν μπορεί να αρέσει το φαγητό σε έναν άνθρωπο πριν γεννηθεί. Διεξήγαγε μια μελέτη όπου οι γυναίκες που σύντομα θα γινόντουσαν μητέρες, έτρωγαν ή έκοψαν το σκόρδο. Τα αποτελέσματα είχαν ενδιαφέρον. Τα παιδιά που γεννήθηκαν από μητέρες που έτρωγαν σκόρδο, απολάμβαναν επίσης γεύματα με αυτό το συστατικό ακόμη και στην ηλικία των 8-9 ετών.

Το ίδιο έγινε και με το χυμό καρότου: Στα βρέφη των 5-6 μηνών άρεσε ο συγκεκριμένος χυμός όταν τον κατανάλωναν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και οι μητέρες τους. Ο Χέπερ αναφέρει πως μάλλον έτσι τα παιδιά αναγνωρίζουν τους γονείς τους: βιώνουν την ίδια γεύση όπως στη μήτρα.

#2 Ακούν ήχους

© imagepointfr

Μια ομάδα επιστημόνων από τη Φινλανδία έκανε ένα πείραμα όπου δύο ομάδες εγκύων γυναικών, άκουγαν νανουρίσματα καθημερινά ή καθόλου. Το αποτέλεσμα ήταν ότι τα μωρά από την πρώτη ομάδα αντέδρασαν στα τραγούδια, ενώ τα βρέφη της άλλης ομάδας ήταν αδιάφορα. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα μωρά της πρώτης ομάδας πρέπει να έχουν μάθει τα νανουρίσματα, ενώ ήταν μέσα στη μήτρα.

#3 Αναγνωρίζουν την ομιλία

© Ipatov

Η ψυχολόγος Αθηνά Βουλουμάνος από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, σύγκρινε τις αντιδράσεις των νεογέννητων στην ανθρώπινη ομιλία και τους ήχους. Διαπίστωσε πως τα μωρά αντιδρούν στην ομιλία και δείχνουν ακόμη μεγαλύτερο ενθουσιασμό όταν ακούν τη μητρική τους γλώσσα.

Η έρευνα βοήθησε να αποδειχθεί μια σημαντική άποψη: Η καλή ακουστική του περιβάλλοντος είναι απαραίτητη για τα αγέννητα μωρά και τα παιδιά που γεννιούνται πρόωρα. Αν τα μωρά δεν ακούν αρκετά ανθρώπινους ήχους και ομιλίες, μπορεί να εμφανίσουν διαταραχές στην ομιλία τους.

[bbc]

Ακολουθήστε μας στο facebook: