25 από τους πιο αδίστακτους ηγέτες που είδε η ανθρωπότητα.

3 Οκτωβρίου, 2016 10:33 ΜΜ
More videos

Ο ήρωας για έναν άνθρωπο μπορεί να είναι τύραννος για κάποιον άλλον, λέει μια λαϊκή παροιμία.

Αν και μπορούμε να υποστηρίξουμε την εγκυρότητα και την αρετή κάποιων πολιτικών προγραμμάτων, οι κτηνώδεις μέθοδοι που χρησιμοποιούν κάποιοι πολιτικοί ηγέτες για να επιτύχουν τους στόχους τους είναι αναμφισβήτητοι.

Άλλωστε, όσο και αν προσπαθήσει ένας ιστορικός να διαστρεβλώσει τα γεγονότα, το να φτιάξεις ένα πύργο από ζωντανούς ανθρώπους και να τους ρίξεις τσιμέντο είναι αρκετά βάναυσο.

Δείτε παρακάτω τους 25 πιο αδίστακτους ηγέτες όλων των εποχών.

Κιν Σι Χουάνγκ

2

Britannica

Βασιλεία: 247-210 π.Χ.

Ήταν ο πρώτος αυτοκράτορας της δυναστείας των Κιν. Είχε διατάξει την θανάτωση λογίων που διαφωνούσαν με το κάψιμο σπουδαίων βιβλίων.

Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του, διέταξε την κατασκευή ενός μεγάλου τοίχου και ενός τεράστιου μαυσωλείου. Πολλοί από τους εργάτες που εργάστηκαν σε αυτό το έργο έχασαν την ζωή τους για την διατήρηση των μυστικών του μαυσωλείου.

Κάθε φορά που αιχμαλώτιζε ανθρώπους από άλλες χώρες τους ευνούχιζε και τους έκανε σκλάβους.

Πηγή: British Museum, Britannica, History, BBC

Γάιος Ιούλιος Καίσαρας Γερμανικός ή Καλιγούλας

3

Wikipedia

Βασιλεία: 37-41 μ.Χ.

Ο Καλιγούλας ήταν αρκετά δημοφιλής στην αρχή, γιατί απελευθέρωσε τους πολίτες που είχαν φυλακιστεί άδικα και έβγαλες τους δυσβάσταχτους φόρους. Στην συνέχεια, όμως, αρρώστησε και δεν ήταν πια ο ίδιος.

Σκότωσε πολιτικούς του αντιπάλους, αναγκάζοντας τους γονείς τους να παρακολουθούν τις εκτελέσεις των παιδιών τους και ανακήρυξε τον εαυτό του ζωντανό θεό. Επίσης, είχε σεξουαλικές επαφές με τις αδερφές του και πωλούσε τις υπηρεσίες τους σε άλλους άντρες, βίαζε και σκότωνε ανθρώπους και έχρησε το άλογό του ιερέα.

Τελικά, του επιτέθηκε μια ομάδα εθνοφρουρών και τον μαχαίρωσαν 30 φορές.

Πηγή: Biography.com, BBC, “Atlas of History’s Greatest Heroes and Villains

Αττίλας ο Ούννος

4

Wikimedia

Βασιλεία: 434-453 μ.Χ.

Έχοντας σκοτώσει τον αδερφό του, ο Αττίλας έγινε ηγέτης των Ούννων με επίκεντρο στη σημερινή Ουγγαρία, και κατέληξε να γίνει ένας από τους πιο αδίστακτους ηγέτες της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Επέκτεινε την αυτοκρατορία των Ούννων στην σημερινή Γερμανία, την Ρωσία, την Ουκρανία, και τα Βαλκάνια. Επίσης, εισέβαλε στη Γαλατία με την πρόθεση να την κατακτήσει, αλλά ηττήθηκε στην πεδιάδα της Καταλονίας.

“Εκεί από όπου έχω περάσει το χορτάρι δεν θα ξαναφυτρώσει ποτέ”, είχε πει κατά την διάρκεια της βασιλείας του.

Πηγή: Britannica, Biography

Γου Ζέτιαν

5

Wikimedia

Βασιλεία: 690-705 μ.Χ.

Η Γου έγινε από κατώτερη παλλακίδα, αυτοκράτειρα της Κίνας. Εξόντωσε αδίστακτα τους αντιπάλους της, εξορίζοντας ή σκοτώνοντας τους αντιπάλους της, ακόμα και αν ήταν μέλη της οικογένειάς της.

Η κινεζική αυτοκρατορία επεκτάθηκε πολύ κατά την διάρκεια της βασιλείας της και παρά τις βάναυσες πρακτικές της, ο αποφασιστικός χαρακτήρας της και οι ηγετικές της ικανότητες έχουν επαινεθεί από τους ιστορικούς.

Πηγή: Britannica

Τζέκινς Χαν

6

Wikimedia

Βασιλεία: 1206-1227

Ο πατέρας του Χαν δηλητηριάστηκε και πέθανε, όταν ήταν 9 ετών και πέρασε την εφηβεία του ως σκλάβος, πριν ενώσει τις φυλές των Μογγόλων και πάει να κατακτήσει ένα μεγάλο κομμάτι της Κεντρικής Ασίας και Κίνας.

Οι ιστορικοί έχουν επισημάνει, ότι έχει σκοτώσει μαζικά άμαχους πληθυσμούς. Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι, όταν έσφαξε τους αριστοκράτες της αυτοκρατορίας Χορασμία, αποδεκατίζοντας την άρχουσα τάξη και χρησιμοποιώντας τους ανειδίκευτους εργάτες ως ασπίδες προστασίας.

Πηγή: Genghis Khan and the Mongol War Machine

Τομάς ντε Τορκεμάδα

7

Wikimedia

Βασιλεία: 1483-1498

Ο Τορκεμάδα διορίστηκε Μεγάλος Ιεροεξεταστής κατά τη διάρκεια της ισπανικής Ιεράς Εξέτασης. Ίδρυσε δικαστήρια σε διάφορες πόλεις, συνέγραψε 28 άρθρα για να καθοδηγήσει άλλους ιεροεξεταστές και νομιμοποίησε τα βασανιστήρια για την απόσπαση ομολογιών.

Ενθάρρυνε τον βασιλιά Φερδινάνδο και τη βασίλισσα Ισαβέλλα να δώσουν 2 επιλογές στους Ισπανούς Εβραίους, ή να βαφτιστούν ή να εξοριστούν. Οι ιστορικοί εκτιμούν, ότι ευθύνεται για περίπου 2.000 θανάτους ανθρώπων στην πυρά.

Πηγή: Britannica, “A Psychoanalytic History of the Jews

Ταμερλάνος

8

Screen graba

Βασιλεία: 1370-1405

Ο Ταμερλάνος έκανε στρατιωτικές εκστρατείες σε ένα μεγάλο κομμάτι της δυτικής Ασίας, συμπεριλαμβανομένων του σύγχρονου Ιράν, του Ιράκ, την Τουρκία, την Συρία και ίδρυσε την Δυναστεία των Τιμουριδών.

Στο σημερινό Αφγανιστάν, διέταξε την κατασκευή ενός πύργου από στοιβαγμένους ανθρώπους τον έναν πάνω στον άλλον και μετά τους έριξε από πάνω τσιμέντο.

Επίσης, είχε διατάξει και μια σφαγή ως τιμωρία για μια εξέγερση και έχτισε 70.000 κεφάλια πάνω σε μιναρέδες.

Πηγή: Encyclopedia

Βλαντ Γ΄ Τσέπες/  Βλαντ ο Ανασκολοπιστής

9

Wikimedia

Βασιλεία: 1456-1462

Όταν ο Βλαντ έγινε ηγέτης του πριγκιπάτου της Βλαχίας, η περιοχή ήταν σε σύγχυση λόγω των πολλών διενέξεων. Σύμφωνα με πηγές, ένα βράδυ κάλεσε όλους τους αντιπάλους του σε δείπνο και τους μαχαίρωσε και τους παλούκωσε.

Αν και είναι δύσκολο να εξακριβωθεί, αν αυτή η ιστορία έγινε ακριβώς έτσι, ένα είναι σίγουρο:  Προσπάθησε να φέρει τη σταθερότητα και την τάξη στη Βλαχία με εξαιρετικά αδίστακτες μεθόδους.

Πηγή: Huffington Post, LiveScience, Britannica

Ιβάν ο Τρομερός

10

Wikimedia

Βασιλεία: Μέγας πρίγκιπας της Ρωσίας: 1533-1547 και Τσάρος όλης της Ρωσίας: 1547-1584

Ο Ιβάν άρχισε να κυβερνά, αναδιοργανώνοντας την κεντρική κυβέρνηση και μειώνοντας τις εξουσίες των κληρονομικών αριστοκρατόρων.

Μετά το θάνατο της πρώτης συζύγου του, ο Ιβάν άρχισε την “αυτοκρατορία του τρόμου”, εξοντώνοντας τις σημαντικές οικογένειες των Βογιάρων. Επίσης, είχε χτυπήσει την νύφη του και σκότωσε τον γιο του πάνω σε μια έκρηξη οργής.

Πηγή: Biography, Britannica

Βασίλισσα Μέρι ή αλλιώς Μπλάντι Μέρι

11

Wikipedia

Βασιλεία: 1553-1558

Το μοναχοπαίδι του διαβόητου βασιλιά Ερρίκου του 13ου και της Αικατερίνης της Αραγονίας, η Μέρι έγινε βασίλισσα της Αγγλίας το 1553 και σύντομα επανεγκατέστησε τον Καθολικισμό.

Μέσα στα επόμενα λίγα χρόνια, πολλοί προτεστάντες πέθαναν στην πυρά και γι’αυτό πήρε το παρατσούκλι “Μπλάντι Μέρι.”

Πηγή: Biography, BBC

Ελίζαμπεθ Μπαθορι

12

Wikipedia

Βασιλεία: 1590-1610

Η κόμισσα παρέσερνε νεαρές κοπέλες στο κάστρο της με την υπόσχεση, ότι θα εργαστούν ως υπηρέτριες και μετά τις βασάνιζε και τις σκότωνε. Σύμφωνα με υπολογισμούς, έχει βασανίσει και σκοτώσει περίπου 600 κοπέλες, αλλά ο πραγματικός αριθμός πρέπει να είναι πολύ μεγαλύτερος.

Οι μέθοδοι βασανιστηρίων περιελάμβαναν βελόνες κάτω από τα νύχια, κάλυπτε τις κοπέλες με μέλι και μετά τις εξέθετε στις μέλισσες, τους έβγαζε με τα δόντια κομμάτια σάρκας και έκανε μπάνιο σε αίμα παρθένων για να μένει νέα και όμορφη.

Πηγή: Britannica, History

Μαξιμιλιανός Ροβεσπιέρος

13

Wikimedia

Βασιλεία: 1789-1794

Ένας από τους σημαντικούς ανθρώπους που εμπλέκονται στην Γαλλική Επανάσταση, ο Ροβεσπιέρος ήθελε να γίνει “βασιλιάς του τρόμου”, αποκεφαλίζοντας εχθρούς της επανάστασης, υποστηρίζοντας ότι αυτή η τρομοκρατία εκπορευόταν από την αρετή.

Σύμφωνα με ιστορικές πηγές, ο Ροβεσπιέρος σύντομα αλλοιώθηκε από την εξουσία και εκτελέστηκε στην γκιλοτίνα.

Πηγή: Biography, BBC

Λεοπόλδος Β΄ του Βελγίου

14

Wikipedia

Βασιλεία: 1865-1909

Ο Βασιλιάς Λεοπόλδος ανακήρυξε το κράτος του Κονγκό ως προσωπική του αποικία και έκανε τεράστια περιουσία, βάζοντας σε καταναγκαστική εργασία τους κατοίκους για να βρίσκουν ελεφαντόδοντο και καουτσούκ.

Εκατομμύρια άνθρωποι πέθαιναν από την ασιτία, το ποσοστό γεννήσεων μειώθηκε, αφού άντρες και γυναίκες χωρίστηκαν και χιλιάδες πυροβολήθηκαν σε αποτυχημένες εξεγέρσεις.

Οι δημογράφοι εκτιμούν, ότι το 1880-1920 ο πληθυσμός μειώθηκε κατά 50%.

Πηγή: Britannica

Μεχμέτ Ταλαάτ πασάς

15

Wikimedia

Βασιλεία: 1913-1918

Οι ιστορικοί πιστεύουν, ότι ο Ταλάτ Πασά ήταν η ηγετική φυσιογνωμία στη γενοκτονία των Αρμενίων. Ως υπουργός Εσωτερικών, ο ίδιος φέρεται να ήταν υπεύθυνος για την απέλαση και τελικά το θάνατο περίπου 600.000 Αρμενίων.

Δολοφονήθηκε στο Βερολίνο το 1921 από έναν Αρμένιο. Ως ένα ασυνήθιστο κομμάτι της ιστορίας, ο Αδόλφος Χίτλερ έστειλε το σώμα του πίσω στην Κωνσταντινούπολη το 1943, ελπίζοντας να πείσει την Τουρκία να ενωθεί με τις Δυνάμεις του Άξονα στον Β’ Π.Π.

Πηγή: Britannica, The Independent

Βλαντιμίρ Λένιν

16

Biography.com

Βασιλεία: 1917-1924

Το 1917, ο Λένιν ηγήθηκε της Οκτωβριανής Επανάστασης για να ανατρέψει την προσωρινή κυβέρνηση, που είχε ανατρέψει τον τσάρο. Μετά από 3 χρόνια εμφυλίου, οι Μπολσεβίκοι κατέλαβαν την εξουσία.

“Κατά την διάρκεια της περιόδου, της πείνας και του πολέμου, ο Λένιν επέδειξε μια τρομακτική αδιαφορία για τα βάσανα των συμπατριωτών του και συνέθλιψε ανελέητα κάθε αντιπολίτευση”, ανέφερε το BBC.

Πηγή: BBC, Biography

Μπενίτο Μουσολίνι

17

Biography.com

Βασιλεία: 1922-1944

Αφού απέφυγε την στρατιωτική του θητεία, ο Μουσολίνι ίδρυσε το φασιστικό κόμμα της Ιταλίας, το οποίο υποστηρίχθηκε από απογοητεύμενους βετεράνους του πολέμου και τους οργάνωσε σε βίαιες ομάδες, οι οποίες ονομάστηκαν Μελανοχίτωνες.

Επέζησε από πολλές απόπειρες δολοφονίας.

Το 1936, ο Μουσολίνι συνεργάστηκε με τον Αδόλφο Χίτλερ και εισήγαγαν αντισημιτικές πολιτικές στην Ιταλία. Τον Απρίλιο του 1945, ο Μουσολίνι είχε ήδη απομακρυνθεί από την εξουσία. Προσπάθησε να διαφύγει από τις Συμμαχικές δυνάμεις, αλλά τελικά πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από αντι-φασίστες, οι οποίοι τον κρέμασαν σε μια πλατεία του Μιλάνου.

Πηγή: Atlas of History’s Greatest Heroes and Villains

Ζόζεφ Στάλιν

18

Wikimedia

Βασιλεία: 1922-1953

Ο Στάλιν εξανάγκασε την γρήγορη εκβιομηχάνιση και κολεκτιβοποίηση στη δεκαετία του 1930, που συνέπεσε με τη μαζική λιμοκτονία, την φυλάκιση εκατομμυρίων ανθρώπων στα στρατόπεδα εργασίας γκουλάγκ και την “Μεγάλη εκκαθάριση” της διανόησης, της κυβέρνησης και των ένοπλων δυνάμεων.

Κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου, ο γιος του Στάλιν, Γιάκοβ, συνελήφθη ή παραδόθηκε στον Γερμανικό στρατό. Οι Γερμανοί του πρότειναν ανταλλαγή του γιου του με τον στρατάρχη Πάουλους, αλλά ο Στάλιν απάντησε, ότι δεν μπορεί να ανταλλάξει έναν στρατάρχη με έναν απλό στρατιώτη.

Πηγή: RT, History, “Joseph Stalin: A Biographical Companion

Αδόλφος Χίτλερ

19

Bundesarchiv

Βασιλεία: 1933-1945

Μέχρι το τέλος του 1941, το τρίτο Ράιχ περιελάμβανε όλες σχεδόν τις χώρες της Ευρώπης καθώς και ένα μεγάλο μέρος της Βόρειας Αφρικής.

Επίσης, ήθελε να φτιάξει μια “ανώτερη φυλή”, σκοτώνοντας τους Εβραίους, τους Σλάβους, τους Τσιγγάνους, τους ομοφυλόφιλους και τους πολιτικούς του αντιπάλους.

Σύμφωνα με ορισμένες αναφορές, οι Ναζί σκότωσαν σκόπιμα περίπου 11 εκατομμύρια ανθρώπους κάτω από το καθεστώς του Χίτλερ.

Πηγή: Atlas of History’s Greatest Heroes and Villains” by Howard Watson, New York Review of Books

Κιορλουτσίν Τσοϊμπαλσάν

20

Wikipedia

Βασιλεία: 1939-1952

Μετά από αρκετές συναντήσεις με τον Στάλιν, ο Τσοϊμπαλσάν υιοθέτησε τις πολιτικές και τις μεθόδους του ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης και τις εφάρμοσε στην Μογγολία.

Δημιούργησε ένα δικτατορικό σύστημα και κατέστειλε την αντιπολίτευση. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχασαν την ζωή τους.

Την δεκαετία του 1930, άρχισε να συλλαμβάνει και να σκοτώνει ηγετικές προσωπικότητες του κόμματος, της κυβέρνησης, διάφορων κοινωνικών οργανώσεων, καθώς και αξιωματούχων και διανοουμένων.

Πηγή: Historical Dictionary of Mongolia” by Alan J.K. Sanders

Φρανσίσκο Φράνκο

21

Wikipedia

Βασιλεία: 1938-1975

Με τη βοήθεια της ναζιστικής Γερμανίας και της φασιστικής Ιταλίας, ο στρατηγός Φράνκο ανέτρεψε την δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της Ισπανίας το 1930.

Υπό το καθεστώς του, πολλοί Ρεπουμπλικανοί εγκατέλειψαν την χωρά, ενώ όσοι έμειναν δικάστηκαν σε στρατοδικεία. Ο Καθολικισμό ήταν η επίσημη θρησκεία, οι γλώσσες των Καταλανών και των Βάσκων απαγορεύονταν και υπήρχε ένα τεράστιο δίκτυο μυστικής αστυνομίας.

Πηγή: Britannica, History.com

Μάο Τσε Τουνγκ

22

Wikipedia

Βασιλεία: 1949-1976

Ο κομμουνιστής ηγέτης Μάο ίδρυσε την Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας. Υπό την ηγεσία του, η βιομηχανία τέθηκε υπό κρατικό έλεγχο και οι αγρότες οργανώθηκαν σε συλλογικότητες. Κάθε αντιπολίτευση κατεστάλη γρήγορα.

Πολλοί υποστηρίζουν, ότι η πολιτική του οδήγησε στον θάνατο 40 εκατομμυρίων ανθρώπων, εξαιτίας της πείνας, της καταναγκαστικής εργασίας και των εκτελέσεων.

Πηγή:  Britannica,Biography, BBC, EncyclopediaAtlas of History’s Greatest Heroes and Villains

Πολ Ποτ

23

Screen grab

Βασιλεία: 1975-1979

Ο Πολ Ποτ και το κομμουνιστικό κίνημά του στην Καμπότζη ενορχήστρωσε μια βίαιη κοινωνική μηχανική, που στόχευε στην δημιουργία μιας αγροτικής ουτοπίας με την μετεγκατάσταση ανθρώπων στην ύπαιθρο.

Γιατροί, δάσκαλοι και άλλοι επαγγελματίες εξαναγκάστηκαν να δουλέψουν στα χωράφια και όποιος θεωρούνταν διανοούμενος τον σκότωναν.

Στα 4 χρόνια της διακυβέρνησής του πέθαναν από την πείνα ή εκτελέστηκαν περίπου 2 εκατομμύρια Καμποτζιανοί.

Πηγή: History, BBC

Ιντί Αμίν

24

Reuters

Βασιλεία: 1971-1979

Ο Αμίν ανέτρεψε την εκλεγμένη κυβέρνηση στην Ουγκάντα μέσω ενός στρατιωτικού πραξικοπήματος και ανακήρυξε τον εαυτό του πρόεδρο. Στα 8 χρόνια της αδίστακτης διακυβέρνησής του σφαγιάστηκαν περίπου 300.000 πολίτες.

Επίσης, έδιωξε τον Ασιατικό πληθυσμό της Ουγκάντα και επένδυσε πολλά χρήματα στον στρατό. Αυτά τα δυο οδήγησαν στον οικονομικό μαρασμό της χώρας.

Πηγή: History

Αουγούστο Πινοσέτ

25

Wikimedia

Βασιλεία: 1973-1990

Ο Πινοτσέτ ανέτρεψε κυβέρνησης Αλιέντε της Χιλής το 1973 με τη βοήθεια των ΗΠΑ. Αναφορές λένε, ότι πολλοί άνθρωποι εξαφανίστηκαν στο πλαίσιο του καθεστώτος και περίπου 35.000 σφαγιάστηκαν.

Ο Πινοτσέτ πέθανε πριν προλάβει να δικαστεί για τις κατηγορίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πηγή: Britannica, GuardianIMF